Δώδεκα νεκροί στο Grenfell Tower. Οι μουσουλμάνοι που έσωσαν ζωές

Περισσότεροι από 70 άνθρωποι νοσηλεύονται, 20 από τους οποίους χρήζουν εντατικής νοσηλείας, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανεβάζει σε 12 τους νεκρούς
Σε τουλάχιστον 12 νεκρούς ανήλθε ο απολογισμός στην φωτιά που ξέσπασε σε ουρανοξύστη Grenfell Tower στο Λονδίνο. Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί περαιτέρω.
Για τουλάχιστον ακόμα 24 ώρες θα επιχειρούν άλλωστε οι πυροσβέστες στην πυρκαγιά του
24ώροφου κτιρίου εργατικών κατοικιών, όπως ανακοίνωσε σήμερα η πυροσβεστική υπηρεσία. Το κτίριο των 120 διαμερισμάτων το οποίο κτίσθηκε το 1974 έχει σχεδόν ολοσχερώς απανθρακωθεί. Έγγραφα που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο δείχνουν ότι ομάδα κατοίκων διαμαρτυρόταν επιμόνως για την κατάσταση του κτιρίου και τους κινδύνους πυρκαγιάς.
Σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP που βρέθηκε επί τόπου, η αστυνομία εκκένωσε πολλά από τα γειτονικά κτίρια για τον κίνδυνο μετάδοσης της πυρκαγιάς από φλεγόμενα ιπτάμενα συντρίμμια. Το κτίριο τυλίχθηκε στις φλόγες λίγο μετά τη 1 τα ξημερώματα. Η πυρκαγιά μέσα σε ελάχιστα λεπτά εξαπλώθηκε σε όλους τους ορόφους.
Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν δήλωσε ότι πρέπει να απαντηθούν ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια του κτιρίου.
«Ήταν μια πολύ μεγάλη και πολύ σοβαρή πυρκαγιά. Αναμένω ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Λονδίνου θα είναι στο σημείο για την κατάσβεση της πυρκαγιάς για τις επόμενες τουλάχιστον 24 ώρες», δήλωσε η Επίτροπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Λονδίνου Ντάνι Κότον.

  Η Κότον δήλωσε επίσης ότι ένας αριθμός πυροσβεστών υπέστη ελαφρά τραύματα κατά τη διάρκεια του συμβάντος, στο οποίο τουλάχιστον 12 άτομα έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 70 τραυματίστηκαν.

Μουσουλμάνοι έσωσαν ζωές

Σημαντική άλλωστε ήταν η συνδρομή μουσουλμάνων που προσεύχονταν σε τεμένη και έσπευσαν να βοηθήσουν την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά. Χάρη στη βοήθεια τους, απεγκλωβίστηκαν εγκαίρως πολλοί ένοικοι. Κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού οι μουσουλμάνοι απέχουν υποχρεωτικά, από ανατολής μέχρι δύσεως του ήλιου, από κάθε είδους τροφή ακόμη και νερό, συνεπώς κοιμούνται αργά τη νύχτα, μετά το γεύμα και την τελευταία προσευχή της ημέρας.
Οι ένοικοι του 24όροφου κτιρίου δεν άκουσαν να χτυπάει συναγερμός για πυρκαγιά και ειδοποιήθηκαν για τη φωτιά από γείτονες τους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι μουσουλμάνοι που τις μέρες της νηστείας δεν κοιμούνται πριν από τις 2 -2:30 τα ξημερώματα, συνεπώς, ήταν από τους πρώτους που αντιλήφθηκαν την πυρκαγιά.

Στην απόγνωση τους οι κάτοικοι πηδούσαν στο κενό για να σωθούν με χαρακτηριστικό παράδειγμα ένα ζευγάρι που πέταξε το μωρό τους από τον δέκατο όροφο. Ευτυχώς το βρέφος επέζησε καθώς το έπιασε ένας άνδρας ο οποίος ήταν κάτω από τον πύργο.

"Βαθιά θλίψη" εκφράζει η Τερέζα Μέι

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι εκφράζει την «βαθιά θλίψη» της για τις ζωές που χάθηκαν στην πυρκαγιά του 24ώροφου κτιρίου.
«Η πρωθυπουργός διακατέχεται από βαθιά θλίψη για την τραγική απώλεια ζωών στο Grenfell Tower και ενημερώνεται συνεχώς για την κατάσταση», δήλωσε ένας εκπρόσωπός της προσθέτοντας ότι έχει συγκαλέσει διακυβερνητική σύσκεψη για τον συντονισμό της αντιμετώπισης της κατάστασης.
 
Περισσότεροι από 70 άνθρωποι νοσηλεύονται, 20 από τους οποίους χρήζουν εντατικής νοσηλείας, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πρώτων Βοηθειών του Λονδίνου, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία αναφέρει πως όλοι οι αριθμοί είναι προσωρινά και αναμένεται αύξηση τους.
 
"Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε δώδεκα νεκρούς αυτή τη στιγμή έπειτα από την πυρκαγιά στο Βόρειο Κένσινγκτον", αναφέρει σε επικαιροποιημένη ανακοίνωσή της η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου.
"Αυτά είναι πολύ πρώιμα στάδια και αναμένουμε τον αριθμό να αυξηθεί".

Δεν κινδυνεύει να καταρρεύσει το πολυώροφο κτίριο

"Τα πληρώματά μας εξακολουθούν να προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά στο Grenfell Tower και πραγματοποιούν ενδελεχείς έρευνες", διευκρινίζεται ακόμη από τις αρχές. "Τα ειδικά πληρώματά μας αστικής έρευνας και διάσωσης και ένας στατικός μηχανικός έχουν ελέγξει το κτίριο και ανακοίνωσαν ότι δεν κινδυνεύει να καταρρεύσει και ότι είναι ασφαλές για τα πληρώματά μας να βρίσκονται εκεί".
Μέχρι στιγμής η ακριβής αιτία της φωτιάς παραμένει άγνωστη.
Με πληροφορίες από: ΑΜΠΕ, Euronews
Κεντρική φωτογραφία: Victoria Jones/PA via AP


Grenfell Tower: Μητέρα έριξε το παιδί της από το παράθυρο για να σωθεί

Grenfell Tower: Η ανακαίνιση που ευνόησε την επέκταση της φονικής πυρκαγιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: