Λε Μερ: Να έχουμε συναίσθηση των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης

«Κάνουμε όλες τις απαραίτητες προσπάθειες ώστε να υπάρξει μία λύση στην υπόθεση του ελληνικού χρέους στο Eurogroup», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λε Μερ, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, συνομίλησαν για τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 15 Ιουνίου.
Ο κ. Λε Μερ ανέπτυξε τη γαλλική πρόταση, για να τονίσει πως παρά την πολυπλοκότητα του θέματος, «αυτό που θα μας επιτρέψει να φτάσουμε στη συμφωνία είναι πρωτίστως να
έχουμε συναίσθηση των προσπαθειών που έχουν γίνει από την ελληνική κυβέρνηση και στη συνέχεια αυτός ο μηχανισμός ευελιξίας, τον οποίο προτείνουμε, να εισαχθεί στην τελική δήλωση του Eurogroup».
Ειδικότερα, ανέφερε ότι εδώ και 10 ημέρες έχει πολλαπλασιάσει τις επαφές μου με τους κ.κ. Λαγκάρντ Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ για να βρεθεί αυτή η συμφωνία. «Είναι δύσκολο, δεν πρέπει να το κλείσουμε. Είναι μία διαπραγμάτευση πολύπλοκη, αλλά πιστεύω ότι αν κάθε πλευρά κάνει αυτό που πρέπει μπορούμε να φτάσουμε σε συμφωνία στις 15 Ιουνίου», σημείωσε και επισήμανε: «Μένουν ακόμα 48 ώρες για να δουλέψουμε όλοι μαζί, να οικοδομήσουμε μία συμφωνία και πιστεύω ότι μπορούμε να φτάσουμε σε συμφωνία αν κάθε ένας από μας κάνει μία επιπλέον προσπάθεια».
Όπως υποστήριξε, αυτή η συμφωνία είναι απαραίτητη για την Ελλάδα, για τον ελληνικό λαό που έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες, που έχει πάρει πολλές αποφάσεις για τις υποχρεώσεις της, στο θέμα των μισθών, σε δημοσιονομικά θέματα, στο συνταξιοδοτικό. Είναι πολύ σημαντικές, είπε, αυτές οι αποφάσεις που πήρε η ελληνική κυβέρνηση. «Η κυβέρνηση Τσίπρα έκανε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, πιστεύω ότι όλοι πρέπει να έχουν συνείδηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει και θα συνεχίσουν να γίνονται», υπογράμμισε.
Ο Γάλλος υπουργός τόνισε, επίσης, ότι μία συμφωνία στις 15 Ιουνίου είναι απαραίτητη και για την Ευρωζώνη, γιατί την οδηγεί σε σταθερότητα. «Μας επιτρέπει να προχωρήσουμε προς την ολοκλήρωση της Ευρωζώνης, που είναι ένας μεγάλος στόχος του Εμ. Μακρόν, είναι ένας μείζων πολιτικός στόχος που έθεσε ο Εμ. Μακρόν κατά την προεκλογική περίοδο», ανέφερε.
Ο κ. Λε Μερ ανέπτυξε τη γαλλική πρόταση: «Θέλουμε να εφαρμοστεί ένας μηχανισμός που θα αναθεωρήσει μία σειρά παραμέτρων ως προς τη λειτουργία της αύξησης της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Πρέπει να εφαρμόσουμε έναν μηχανισμό ευέλικτο-ήπιο (souplesse) διότι ο κάθε οργανισμός έχει τις δικές του εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και η μία μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με την άλλη. Αυτός ο μηχανισμός θα μας επιτρέψει με βάση ρεαλιστικά αποτελέσματα ανάπτυξης να αναθεωρήσουμε κάποιους αριθμούς για το ελληνικό χρέος. Αυτός είναι ένας μηχανισμός ήπιος-ευέλικτος που μπορεί να ταιριάζει σε όλους». Όπως διευκρίνισε, «με βάση τον μηχανισμό που θα ορίσει τα κριτήρια, πώς θα προχωρήσει η ανάπτυξη, θα έχουμε τη δυνατότητα να επανεκτιμήσουμε και τα άλλα δεδομένα».
Ερωτηθείς εάν θα προχωρήσει και θα λειτουργήσει αυτός ο μηχανισμός, δεδομένης και της θέσης των Γερμανών, απάντησε ότι η κάθε πλευρά σε αυτήν τη διαπραγμάτευση έχει τα συμφέροντά της, που είναι και θεμιτά. «Κι εγώ είμαι εδώ για να προασπίσω τα γαλλικά συμφέροντα και τα ευρωπαϊκά», πρόσθεσε για να σημειώσει: «Το ευρωπαϊκό συμφέρον είναι να φτάσουμε σε συμφωνία στις 15, για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης και για να προχωρήσουμε στη συνέχεια στην ολοκλήρωση της Ευρωζώνης». Όπως είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, θέλει να είναι πολύ προσεκτικός ως προς αυτό που θα επιτρέψει να φτάσουμε σε αυτήν τη συμφωνία, γιατί είναι πολύπλοκο, θα είναι μακρύ και δύσκολο. «Όλοι ξέρουν ότι είναι πολύπλοκο και δύσκολο, κανένα θέμα δεν είναι εύκολο», συνέχισε, για να επισημάνει ότι όμως «αυτό που θα μας επιτρέψει να φτάσουμε στη συμφωνία, είναι πρωτίστως να έχουμε συναίσθηση των προσπαθειών που έχουν γίνει από την ελληνική κυβέρνηση και στη συνέχεια αυτός ο μηχανισμός ευελιξίας, τον οποίο προτείνουμε, να εισαχθεί στην τελική δήλωση του Eurogroup».
Λε Μερ: Η λύση πρέπει να βρεθεί μέχρι τις 15 Ιουνίου
Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει μία καλή συμφωνία στις 15 Ιουνίου δήλωσε ο Μπρουνό Λε Μερ – νωρίτερα – συνομιλώντας με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με την ανάλυση του οποίου συμφώνησε.
«Σε δύο ημέρες, στις 15 Ιουνίου, έχουμε τη σύνοδο του Eurogroup και συμφωνώ απόλυτα με την ανάλυση που κάνατε προηγουμένως, δεν είμαστε καθόλου μακριά από τη λύση και η λύση θα πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί στις 15 Ιουνίου», είπε χαρακτήριστικά ο κ. Λε Μερ. «Τώρα όλα τα ζητήματα έχουν τεθεί επί τάπητος για να βρούμε επιτέλους την πολυπόθητη λύση και θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγουμε μία νέα κρίση επί του ελληνικού ζητήματος και αυτό να γίνει με ηρεμία», πρόσθεσε.
Όπως επισήμανε ο Γάλλος υπουργός «εδώ και περίπου δέκα ημέρες έχουν πολλαπλασιάσει τις επαφές επί του θέματος αυτού, με την πρόεδρο του ΔΝΤ, κ. Λαγκάρντ τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, κ. Σόιμπλε, καθώς και με τον πρόεδρο του Eurogroup, κ. Ντάισελμπλουμ». «Επομένως, θέλω να δηλώσω ότι είμαι πραγματικά αισιόδοξος και ότι θα καταφέρουμε να έχουμε μία καλή συμφωνία στις 15 Ιουνίου», συμπλήρωσε.
Τσίπρας: Συν Αθηνά και χείρα κίνει
«Αλλά η αισιοδοξία δεν φτάνει πάντα και χρειάζεται και τύχη», πρόσθεσε ο κ. Λε Μερ, ο οποίος σε πιο χαλαρή διάθεση, κατά το τέλος του διαλόγου με τον πρωθυπουργό μπροστά στιος κάμερες, παρέπεμψε σε ένα βραχιόλι που φορά, το οποίο είχε πάρει από την Αμοργό και το οποίο συμβολίζει την Τύχη, δηλώνοντας τη βεβαιότητά του ότι «με την αισιοδοξία που μας διέπει και με την τύχη που θα μας δώσουν οι Έλληνες θεοί, θα τα καταφέρουμε».
Συγκεκριμένα, ο κ. Λε Μερ ανέφερε: «Η τύχη είναι αυτή την οποία έχω στο χέρι μου είναι ένα βραχιολάκι από το νησί της Αμοργού, που είναι και το αγαπημένο μου νησί. Είμαι, λοιπόν, βέβαιος ότι με την αισιοδοξία που μας διέπει και με την τύχη που θα μας δώσουν οι Έλληνες θεοί θα τα καταφέρουμε».
Στο ίδιο κλίμα, ο κ. Τσίπρας σχολίασε: «Υπάρχει το αρχαίο ρητό: «Συν Αθηνά και χείρα κίνει». Εμείς είμαστε βέβαιοι για την εύνοια των θεών, τώρα πρέπει να κάνουμε κι εμείς, όμως, το καθήκον μας για να τους βοηθήσουμε λίγο».
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι την ίδια αισιοδοξία είχε εκφράσει και λίγο νωρίτερα όπου και συναντήθηκε με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο κ. Λε Μερ ανέφερε πως μέσα στις επόμενες δύο ημέρες θα υπάρξει μια επωφελής συμφωνία για την Ελλάδα η οποία θα επικυρωθεί στο Eurogroup του Λουξεμβούργου στις 15 Ιουνίου. Επιπλέον, ο κ. Λε Μερ εξήγε τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και τα επώδυνα μέτρα οι έλαβε η κυβέρνηση Τσίπρα κι ανέφερε ότι καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να υπάρξει μια λύση που θα αναγνωρίζει τις θυσίες του ελληνικού λαού.
«Κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε» δήλωσε χαρακτηριστικά λέγοντας ότι είναι αισιόδοξος πως θα υπάρξει μια καλή συμφωνία μέσα στις επόμενες μέρες από την οποία όπως διευκρίνισε δεν απέχουμε πολύ. «Οι μεταρρυθμίσεις είναι δύσκολες αλλά είναι απαραίτητες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών τονίζοντας ότι «θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να υπάρξει συμφωνία».
Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ευχαρίστησε τον Μπρουνό Λε Μερ για την υποστήριξη που παρέχει η Γαλλία στην ελληνική κυβέρνηση κι αναγνώρισε την σημαντική συμβολή  τόσο της κυβέρνησης Ολάντ όσο και την κυβέρνησης Μακρόν στο να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για το ελληνικό ζήτημα.
Αφού συνεχάρη τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών για την επιτυχία του κόμματός του στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας την Κυριακή, επιβεβαίωσε και ο ίδιος ότι «θα καταβάλουμε προσπάθειες και εμείς και η Γαλλία για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε τρεις ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: