«Σαρώνει» και στην Εθνοσυνέλευση ο Μακρόν

Προς συντριπτική πλειοψηφία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, οδεύει το κόμμα του Μακρόν, «λύνοντας» τα χέρια του νεοεκλεγμένου Προέδρου σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις που ευελπιστεί να εφαρμόσει.
Τα “La Republique en marche”, με μόλις έναν χρόνο ύπαρξης, φαίνεται να… εξαφανίζει τα παραδοσιακά κόμματα, καταγράφοντας 32,3%. Ακολουθούν Οι Ρεπουμπλικάνοι με 21,5%, αλλά και το «Εθνικό Μέτωπο» της Μαρίν Λε Πεν με 13,2%.

Οι έδρες των κομμάτων
Με βάση τα ποσοστά αυτά, το κίνημα του Μακρόν και οι σύμμαχοί του, αναμένεται να εξασφαλίσουν στον δεύτερο γύρο από 400 ως 455 έδρες σε σύνολο 577.
Οι Ρεπουμπλικάνοι που ήθελαν να στερήσουν από τον νέο πρόεδρο Μακρόν την πλειοψηφία, αναμένεται να καταλάβουν από 70 έως 130 έδρες.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που ήλεγχε σχεδόν τις μισές έδρες του απερχόμενου κοινοβουλίου, καταρρέει όπως και οι σύμμαχοί του, καθώς αναμένεται να καταλάβει από 15 ως 40 έδρες, πέφτοντας κάτω και από το αρνητικό ρεκόρ του 1993 και τις μόλις 57 έδρες που είχε καταλάβει τότε. Η «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν – Λικ Μελανσόν αναμένεται να καταλάβει από 10 ως 23 έδρες , μαζί με αυτές του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γαλλίας.
Όσο για το Εθνικό Μέτωπο, θα καταλάβει μόνο από μία έως δέκα έδρες έναντι δύο στην προηγούμενη Εθνοσυνέλευση, με ένα ποσοστό 13,2%, πολύ μικρότερο εκείνου που πήρε η Μαρίν Λεπέν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών (21,3%).
Τα πρώτα νομοσχέδια
Στην Εθνοσυνέλευση, από αυτό το καλοκαίρι τα νομοσχέδια θα αρχίσουν να διαδέχονται το ένα το άλλο: ο νόμος για την ηθικοποίηση της πολιτικής ζωής, ο νέος αντιτρομοκρατικός νόμος με σκοπό την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης καθώς και ένας νόμος που θα δίνει στην εκτελεστική εξουσία το πράσινο φως για την αλλαγή του κώδικα εργασιακών σχέσεων με διατάγματα.
Θα ακολουθήσουν, με την ευκαιρία της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2018, σημαντικά δημοσιονομικά μέτρα, αλλαγές στα επιδόματα ανεργίας, στις συντάξεις και στην επαγγελματική εκπαίδευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: