Η κρίση στον κόλπο δείχνει το αυτονόητο: Ο Τραμπ πρέπει να φύγει τώρα, προτού μας τινάξει όλους στον αέρα

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι ανησυχητική. Είναι τόσο ανησυχητική που πολλοί φοβούνται πως μπορεί να γίνει η σπίθα που θα βάλει φωτιά σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η «κόντρα» μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Εμιράτων με το Κατάρ είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε αιματοκύλισμα, αφού όλοι άλλωστε γνωρίζουν πλέον πως η πραγματική αιτία του αποκλεισμού του Κατάρ δεν είναι, φυσικά, το ο,τι «υποθάλπει τρομοκράτες».

Της Ευγενίας Κουντούρη
Με το Ιράν να παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς τις εξαιρετικές σχέσεις που έχει με το Κατάρ, επιτρέποντας του να χρησιμοποιεί τρία λιμάνια προκειμένου να εφοδιάζεται, η... σπίθα έχει πλέον μπει και προτού γίνει πυρκαγιά πρέπει κάποιος να παρέμβει.
Η αλήθεια είναι πως μέχρι τώρα συνηθίζαμε σε τέτοιου είδους κρίσεις να στρέφουμε στο βλέμμα μας στις ΗΠΑ, περιμένοντας να κάνουν κάτι. Αυτό το «κάτι» μπορεί να μην ήταν πάντα το σωστό, αντίθετα μπορεί να ήταν αυτό που αρκετοί απεύχονταν να γίνει, όμως πάντα είχε τουλάχιστον μία λογική. Η Αμερική εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της και ο οποιοσδήποτε μπορεί να κατανοήσει γιατί μία χώρα κάνει αυτή την επιλογή. Μέχρι που εμφανίστηκε ο Τραμπ.
Η αλήθεια είναι πως, περίπου 20 εβδομάδες αφού ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντα του ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επιβεβαιώσει με κάθε δυνατό τρόπο πως η επιλογή του από τον Αμερικανικό λαό ήταν λάθος. Ήταν ένα τεράστιο λάθος. Επιβεβαιώνει καθημερινά όσους έτρεμαν στην ιδέα πως θα κυβερνήσει. Είναι ένας άνθρωπος ακατάλληλος και επικίνδυνος που πρέπει το συντομότερο δυνατό να αποχωρήσει από την θέση του προέδρου.

Ο πρόεδρος του... twitter είναι δεδομένο πλέον πως δεν «μαζεύεται». Ο εγωισμός του και η φιλοδοξία που έχει είναι τόσο τεράστια που ξεπερνούν την αυτογνωσία και φυσικά την αίσθηση ευθύνης που θα έπρεπε να έχει κάποιος στην θέση του. Ο τρόπος που έχει χειριστεί μέχρι στιγμής την κρίση στον κόλπο είναι χαρακτηριστικός.
Όταν, για παράδειγμα, «έσκασε» η είδηση αυτός αντί να ενημερωθεί σοβαρά για το τι συμβαίνει και να εξετάσει μαζί με ένα επιτελείο ποια είναι η ενδεδειγμένη στάση και πως πρέπει να χειριστεί ως πρόεδρος των ΗΠΑ το ζήτημα, πήρε θέση μέσω... twitter, δείχνοντας για μία ακόμη φορά ανενημέρωτος και επιβεβαιώνοντας πως δεν κάνει γι' αυτή τη δουλειά.
Ο Τραμπ λοιπόν έγραψε πως κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού του στην Μέση Ανατολή είπε πως δεν πρέπει να στηρίζεται η ακροδεξιά ιδεολογία. «Οι ηγέτες μου έδειξαν το Κατάρ. Κοιτάξτε!» έγραψε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ μοιράζοντας... εγκεφαλικά στον Λευκό Οίκο. Βλέπετε το Κατάρ δεν είναι Βόρεια Κορέα, όπου και να πούμε μια κουβέντα παραπάνω δεν τρέχει κάτι. Στο Κατάρ βρίσκεται η μεγαλύτερη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή, με περισσότερους από 11.000 Αμερικανούς. Το να καταδικάζεις λοιπόν αυτή τη χώρα μέσω twitter, έτσι απλά και μόνο γιατί αισθάνθηκε πως θέλεις να το κάνεις, δείχνει μία άνευ προηγουμένου ηλιθιότητα.
Μπορεί λοιπόν μετά από αυτό να περιμένει και να ελπίζει κανείς πως ο Ντόναλντ Τραμπ θα βοηθήσει ώστε να λυθεί η κρίση στον κόλπο; Όταν ο άνθρωπος δεν έχει τη στοιχειώδη λογική να κοιτάξει να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της πατρίδας του, τότε πως μπορούμε να περιμένουμε μια θετική παρέμβαση σε οποιονδήποτε τομέα;
Το να γράφει την λέξη «covfefe» σε ένα tweet, μία λέξη που προφανώς υπάρχει μόνο στο δικό του λεξικό, είναι κάτι που μας διασκεδάζει. Δίνει απλά μία καλή αφορμή στους γελοιογράφους ή σε όσους κάνουν σάτιρα ώστε να εμπνευστούν καινούργια σκίτσα και καινούργια κωμικά νούμερα. Δυστυχώς όμως ο Τραμπ δεν περιορίζεται στο να μας κάνει να γελάμε.
Δυστυχώς θα αναφερθεί και στην κρίση του κόλπου ή θα τα «βάλει» με τον Μουσουλμάνο Δήμαρχο του Λονδίνου, μετά από μία τρομοκρατική επίθεση που συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο, γιατί είπε στους πολίτες πως δεν υπάρχει λόγος να πανικοβάλλονται. Αντί να εκφράσει την λύπη του, όπως θα έκανε ο οποιοσδήποτε νοήμων άνθρωπος.
Δεν μπορεί οι Αμερικανοί πολίτες και οι Αμερικανοί πολιτικοί να μην βλέπουν τι τεράστιο λάθος έχει γίνει με την τοποθέτηση του Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Πραγματικά δεν μπορώ να διανοηθώ πως πιστεύουν πως μπορεί να κάτσει σε αυτή τη θέση μέχρι το 2021 χωρίς να μας τινάξει όλους στον αέρα. Κι επειδή δεν υπάρχει περίπτωση ο ίδιος να παραιτηθεί, πρέπει να βρουν έναν τρόπο να τον απομακρύνουν. Το κακόγουστο αυτό αστείο με τον Τραμπ πρέπει να τελειώσει και μάλιστα τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: