Πόσο χρόνο έχουν οι ιδιοκτήτες των ανασφάλιστων οχημάτων για να γλιτώσουν το πρόστιμο

Δύο μήνες περιθώριο έχουν οι ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων ώστε να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να γλιτώσουν από το πρόστιμο των 250 ευρώ αλλά και τις κυρώσεις από την Αστυνομία.
Άλλωστε το παραπάνω χρονικό διάστημα το ορίζει και η σχετική εγκύκλιος ΠΟΛ. 1078/2017 στην παράγραφο 6 η οποία αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σε περίπτωση μη εμφάνισης και μη συμμόρφωσης του ιδιοκτήτη του οχήματος με τα οριζόμενα στην παρούσα, η Δ.ΗΛΕ.Δ.

Παρατείνεται μέχρι τις 14/7

σε εύλογο χρόνο και όχι πέραν διμήνου από τη διενέργεια της διασταύρωσης για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων σε συγκεκριμένη ημερομηνία, αποστέλλει τα στοιχεία του, καθώς και του οχήματός του για το όποιο δεν υφίσταται ασφαλιστική κάλυψη στην αρμόδια Αστυνομική Αρχή, για την σε βάρος του επιβολή των κυρώσεων και ποινών που προβλέπονται στις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 5 και του άρθρου 12 του π.δ. 237/1986.».
Μάλιστα στελέχη από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουν πως ο νόμος έχει τεθεί σε ισχύ εδώ και τρία χρόνια αλλά ποτέ δεν έχει εφαρμοστεί.

Οι όποιες αστοχίες και λάθη που έχουν προκληθεί από τις λάθος λίστες μπορούν να διορθωθούν και όσοι επιβαρύνονται με το πρόστιμο των 250 ευρώ έχουν στη διάθεσή τους περίπου 2 μήνες για να διορθώσουν το λάθος.
Τώρα οι πραγματικοί παραβάτες που δεν θέλουν να πληρώσουν το πρόστιμο δεν μπορούν να βρίσκονται στο απυρόβλητο και να είναι υπεράνω των νόμων χωρίς κυρώσεις.
Άλλωστε υπάρχουν και περίπου 4 εκατ. ιδιοκτήτες οχημάτων που πληρώνουν κανονικά τα Τέλη Κυκλοφορίας, τα ασφάλιστρα των οχημάτων και τα περνούν από ΚΤΕΟ και σε περίπτωση ατυχήματος θέλουν να είναι καλυμμένοι από το νόμο και να μην μπλέκουν σε περιπέτειες.
Μάλιστα σύμφωνα με στελέχη ασφαλιστικών εταιρειών έχουν καταγραφεί αμέτρητες περιπτώσεις κατά τις οποίες ιδιοκτήτες ανασφάλιστων αυτοκινήτων προκάλεσαν τροχαία ατυχήματα και στη συνέχεια το Επικουρικό Κεφάλαιο τους «κυνήγησε» και κατέσχεσε ότι είχαν στο όνομά τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ιδιοκτήτης ανασφάλιστου ΙΧ ο οποίος προκάλεσε υλικές ζημιές ύψους περίπου 11.000 ευρώ και τελικά το Επικουρικό Κεφάλαιο του κατέσχεσε ένα μικρό σπίτι που είχε στο όνομά του!
Τώρα όσον αφορά στο πάγωμα των προστίμων το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως το δίμηνο που έχουν στη διάθεσή τους οι ιδιοκτήτες ΙΧ στους οποίους έχει επιβληθεί άδικα το πρόστιμο των 250 ευρώ είναι υπεραρκετό ώστε να διευθετήσουν το θέμα…
Επίσης όσον αφορά στο «πάγωμα» των προστίμων μπορεί να επιτευχθεί μόνο με κυβερνητική απόφαση που μπορούν να λάβουν τα συναρμόδια υπουργεία και όχι μόνο από το υπουργείο Οικονομικών…

Δείτε αν το όχημά σας είναι ανασφάλιστο
Για να ελέγξει κανείς εάν το όχημα του βρίσκεται στη λίστα των ανασφάλιστων αυτοκινήτων που έχει στην κατοχή του το υπουργείο Οικονομικών, θα πρέπει να συνδεθεί με το site του “Επικουρικού Κεφαλαίου”.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που κάποια από τα δηλωμένα οχήματα στη λίστα με τα ανασφάλιστα, δεν είναι στην ουσία ανασφάλιστα και ίσως ασφάλισαν το αυτοκίνητό τους λίγο πριν αναρτηθεί το πρόστιμο, οπότε αυτό δεν ισχύει. Σε αυτή την περίπτωση καλό είναι ο κάτοχος να απευθυνθεί στην εταιρεία που ασφάλισε το αυτοκίνητό του, ώστε να κάνουν μαζί το ανάλογο αίτημα διαγραφής από τη λίστα.
Όμως πώς μπορούμε να ελέγξουμε αν το όχημα μας βρίσκεται (ή όχι) στη λίστα των ανασφάλιστων που έχει το υπουργείο Οικονομικών;
Πατήστε ΕΔΩ και άμεσα θα το μάθετε!
Με το παραπάνω Link συνδέεστε με το site του “Επικουρικού Κεφαλαίου”. Εκεί συμπληρώνετε το ΑΦΜ σας, τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός σας και τον κωδικό ασφαλείας (για να διαπιστώσει το σύστημα ότι είστε πραγματικός επισκέπτης και όχι Robot) και άμεσα μαθαίνετε την απάντηση!
#ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΑ #ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ #ΠΡΟΣΤΙΜΑ Παρατείνεται μέχρι τις 14/7 η πληρωμή ασφαλίστρων των οχημάτων

  • Τα πρόστιμα που λαθεμένα έχουν καταλογιστεί σε ιδιοκτήτες, θα εντοπιστούν και να διορθωθούν άμεσα
  • Όσοι έχουν πληρώσει πρόστιμα αλλά εν τω μεταξύ έχουν ασφαλίσει τα οχήματα τους έως την καταληκτική ημερομηνία, τα χρήματα θα τους επιστραφούν
Τα ασφάλιστρα των οχημάτων και οι συμβασιούχοι απασχόλησαν το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 3 το μεσημέρι. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αποφασίστηκε να δοθεί παράταση για τα ασφάλιστρα των οχημάτων έως τις 14 Ιουλίου.
Αναφορικά με τα πρόστιμα που λαθεμένα έχουν καταλογιστεί σε ιδιοκτήτες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός ζήτησε να εντοπιστούν και να διορθωθούν άμεσα.
Ενώ στο ίδιο πλαίσιο όσοι έχουν πληρώσει πρόστιμα αλλά εν τω μεταξύ έχουν ασφαλίσει τα οχήματα τους έως την καταληκτική ημερομηνία, τα χρήματα θα τους επιστραφούν.

Το ζήτημα των συμβασιούχων, επίσης, απασχόλησε το υπουργικό συμβούλιο. Πρόκειται για ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα λόγω των περίπλοκων νομικών διαδικασιών.
Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, η πανσπερμία σχέσεων εργασίας που έχουν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια δυσκολεύουν τη λύση του προβλήματος, καθώς οι περίπου 60.000 εργαζόμενοι δεν απασχολούνται στο δημόσιο τομέα με τις ίδιες μορφές εργασίας (π.χ. συμβάσεις μέσω ΕΣΠΑ, προγράμματα ανέργων, συμβάσεις έργου κ.λπ.).
Το υπουργικό εξουσιοδότησε τους συναρμόδιους υπουργούς ώστε να αναζητήσουν και να βρουν τη βέλτιστη λύση.
Στο πλαίσιο της συνεδρίασης του υπουργικού, συζητήθηκε και η συμφωνία που επετεύχθη κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup την 15η Ιουνίου, καθώς και οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, και επισημάνθηκε η πάγια θέση της χώρας για δίκαιη και βιώσιμη λύση.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: