Υλικές ζημιές και τραυματισμοί από τα 6,1 Ρίχτερ στο Β.Α. Αιγαίο (video)

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 15.30 και έγινε αισθητή στη Λέσβο. Είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων και σημειώθηκε στις 15:28 μεταξύ Χίου και Μυτιλήνης.
 Στο Χωριό Βρίσα βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια απεγκλωβισμού 57χρονης γυναίκας. Κλιμάκιο του Υπουργείου υποδομών με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών Γ. Δέδε, μεταβαίνει στην περιοχή για την εκτίμηση των ζημιών.
..

Το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται σε θαλάσσια περιοχή νότια από το Πλωμάρι της Μυτιλήνης. Λίγα λεπτά μετά τον ισχυρό σεισμό, ένας νέος σεισμός, προφανώς μετασεισμός, μεγέθους 4,6 βαθμών ρίχτερ σημειώθηκε στις 15:35. Και αυτή η σεισμική δόνηση είχε το ίδιο επίκεντρο. Οι μετασεισμού συνεχίζονται με μικρότερη ένταση.
Η Περιφερειάρχης Β. Αγαίου Χ. Καλογήρου στην ΕΡΤ
..
Σεισμός 4Έχουν καταρρεύσει πολλά σπίτια στο χωριό Βρίσα του δήμου Πολιχνίτου, όπως ανέφερε αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Έκτακτων Αναγκών του Δήμου Λέσβου, Νίκος Καρασάββας, ο οποίος βρίσκεται στη σεισμόπληκτη Βρίσα. Οι ζημιές στο χωριό είναι εκτεταμένες.
Ο αντιδήμαρχος του Πλωμαρίου, Μανώλης Αρμενάκας, ανέφερε ότι κατέρρευσαν παλιά σπίτια και στο Πλωμάρι, καθώς και ο τρούλος του ναού του Αγίου Παντελεήμονα. Κατέρρευσαν παλιά σπίτια και υπάρχουν ζημιές σε δεκάδες κτήρια. Ο κόσμος συγκεντρώνεται στην πλατεία του Πλωμαρίου, οι δρόμοι εντός του Πλωμαρίου έχουν κλείσει λόγω των υλικών που έχουν πέσει από τις προσόψεις σπιτιών.
Ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ε. Λέκκας στην ΕΡΤ
..

Ζημιές αναφέρονται και στην πόλη της Μυτιλήνης. Ζημιές υπάρχουν επίσης και στον δρόμο προς την Μελίντα, όπου συνεργεία σπεύδουν για να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία.
Συνεχίζονται οι πρσπάθειες απεγκλωβισμού 57χρονης γυναίκας στην Βρίσα, η οποία έχει εγκλωβιστεί στα ερείπια του σπιτιού της. Στο Κέντρο Υγείας Πολυχνίτου έχουν μερταφερθεί οι 10 τραυματίες από την Βρίσα. Σε σοβαρότερη κατάσταση, ο σύζυγος της 57χρονης εγκλωβισμένης γυναίκας, με κάταγμα ισχύου. Δεν κινδυνεύει η ζωή κενενός από τους τραυματίες.
Σκηνές για την διανυκτέρευση των πληγέντων θα διαθέσει ο στρατός, σύμφωνα με την Περιφερειάρχη β. Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου. Όπως είπε, τα προβλήματα επικεντρώνονται στην νότια λέσβο και ήδη έχουν μπει σε εφαρμογή τα σ΄χεδια περίθαλψης και υποστήριξης της Πολιτικής Προστασίας, όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά για σημαντικές ζημιές. Μικρές ζημιές όπως είπε έχουν αναφερθεί στην πόλη της Χίου και στο χωριό Κάμπος.
Ο σεισμός έγινε αισθητός και στη Σμύρνη, στη δυτική Τουρκία. Χρήστες των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης που βρίσκονται στη δυτική Τουρκία έκαναν λόγο για μια ισχυρή και με μεγάλη διάρκεια σεισμική δόνηση.
Σχετικές ειδήσεις: Σεισμός 6,3R μεταξύ Χίου και Λέσβου – Αναφορές για ζημιές σε κτήρια στο Πλωμάρι

Δεν υπάρχουν σχόλια: