Απομακρυσμένο νησί του Ειρηνικού έχει μετατραπεί σε απέραντο σκουπιδότοπο [photos]

Το νησί Χέντερσον θα έπρεπε να είναι ένα από τα πιο παρθένα μέρη της γης: μια ακατοίκητη ατόλη του Νότιου Ειρηνικού τόσο απομακρυσμένη που ο πλησιέστερος οικισμός είναι ένα μικρό νησί που βρίσκεται σε απόσταση 193 χιλιομέτρων μακριά, εκεί όπου κρύφτηκαν οι αντάρτες του Bounty.

 Όμως οι παραλίες λευκής άμμου της ατόλης είναι γεμάτες με τόνους πολύχρωμων πλαστικών σκουπιδιών, που συγκεντρώνονται εκεί από τα ωκεάνια ρεύματα.
«Ήμουν τυχερή στην καριέρα μου ως επιστήμονας που ταξίδεψα σε μερικά από τα πιο απομακρυσμένα νησιά του κόσμου, αλλά το νησί Χέντερσον είναι πραγματικά σε μια ανησυχητική κατάσταση» δήλωσε η Τζένιφερ Λάβερς, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Τασμανίας στην Αυστραλία, στο αυστραλιανό ραδιόφωνο. «Το χάος στην παραλία, ήταν η μεγαλύτερη πυκνότητα πλαστικού που έχω δει ποτέ σε όλη μου την καριέρα».
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών από την Λάβερς και τους συναδέλφους της εκτιμά πως υπήρχαν 17,6 τόνοι σκουπιδιών στις όχθες του μικρού νησιού. Ο κόσμος παράγει αυτή την ποσότητα πλαστικού κάθε 1,98 δευτερόλεπτα, γράφουν οι ερευνητές.

Όταν εξέτασαν το νησί το 2015, υπολόγισαν πάνω από 53.100 τεμάχια από τεχνητά συντρίμμια, που αποτελούνταν κυρίως από πλαστικά, όπως μπουκάλια, αναπτήρες, αλιευτικά εργαλεία. Τα περισσότερα από αυτά ήταν θαμμένα στην άμμο, οπότε το πρόβλημα ήταν πολύ μεγαλύτερο από αυτό που μπορεί να δει κανείς από τις φωτογραφίες στην άμμο.

Το νησί Χέντερσον χαρακτηρίστηκε περιοχή παγκόσμιας πλοτιστικής κληρονομιάς της UNESCO το 1988, για τη σπάνια οικολογία του, «πρακτικά ανέγγιχτη από την ανθρώπινη παρουσία». Αλλά η αυξανόμενη συσσώρευση σκουπιδιών είχε σαφή επίδραση. Οι φωτογραφίες των επιστημόνων δείχνουν έναν μωβ κάβουρα να χρησιμοποιεί ένα πλαστικό δοχείο για καταφύγιο και μια θηλυκή χελώνα να έχει μπλεχτεί σε ένα δίχτυ.

Το νησί, που βρίσκεται μεταξύ Χιλής και Γαλλικής Πολυνησίας, απέχει πολύ από κάθε πολυσύχναστη ναυτιλιακή γραμμή. Βρίσκεται όμως στη δυτική πλευρά του South Pacific Gyre, ενός ρεύματος αντίθετο προς τη φορά των δεικτών του ρολογιού, που συλλέγει πλωτά σκουπίδια από την ακτή της Νότιας Αμερικής. Οι ερευνητές μπόρεσαν να διακρίνουν από πού προερχόταν το κάθε αντικείμενο στην παραλία, με κύριες χώρες την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Χιλή.

Τα πιο συνηθισμένα αντικείμενα που βρήκαν οι επιστήμονες, ήταν καταναλωτικά αγαθά καθημερινής χρήσης, που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι χωρίς δεύτερη σκέψη, δήλωσε η Λάβερς.
Πηγή: New York Times

Δεν υπάρχουν σχόλια: