Αλλάζουν ρότα οι καπνοβιομηχανίες

Αλλαγή πορείας πραγματοποιούν τον τελευταίο καιρό οι καπνοβιομηχανίες, με όλο και περισσότερες να στρέφονται στη νέα γενιά των εναλλακτικών προϊόντων καπνίσματος. Μολονότι η κερδοφορία τους εξακολουθεί να βασίζεται στις πωλήσεις συμβατικών τσιγάρων, ο μεταξύ τους ανταγωνισμός επικεντρώνεται στην προσπάθεια να παρουσιάσουν «ασφαλέστερους τρόπους» καπνίσματος.
Το πιο πρόσφατο παράδειγμα τέτοιου προϊόντος έδωσε η Παπαστράτος Phillip Morris International.
Επισφραγίζοντας την νέα της στόχευση σε προϊόντα εναλλακτικά του τσιγάρου, ανακοίνωσε προ ημερών μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις επί ελληνικού εδάφους, ύψους 300 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, η επένδυση αφορά στην πλήρη μετατροπή του εργοστασίου της στον Ασπρόπυργο ώστε να ξεκινήσει η παραγωγή των ράβδων καπνού για το IQOS, το νέο ραγδαία αναπτυσσόμενο καπνικό προϊόν μειωμένου κινδύνου της εταιρείας. Με την ολοκλήρωση της επένδυσης, η χώρα μας θα γίνει η τρίτη χώρα παγκοσμίως, μετά την Ελβετία και την Ιταλία, όπου θα παράγονται προϊόντα καπνού που δεν περιλαμβάνουν καύση, δηλαδή οι νέες ράβδοι καπνού του IQOS, ενώ σταδιακά θα σταματήσει η παραγωγή των παραδοσιακών τσιγάρων.
Το θερμαινόμενο καπνικό προϊόν μειωμένου κινδύνου της Philip Morris International πρωτοκυκλοφόρησε το 2014 στην Ιαπωνία. Η δημιουργία του, βέβαια ξεκίνησε από το 2008, και έκτοτε η ΡΜΙ έχει προσλάβει περισσότερους από 400 επιστήμονες και ειδικούς, επενδύοντας περισσότερα από 3 δισ. δολάρια στην έρευνα, την ανάπτυξη και την επιστημονική τεκμηρίωση.
Ειδοποιός διαφορά του IQOS, είναι πως ο καπνιστής ούτε καπνίζει ούτε ατμίζει. Η συσκευή, δεν γεμίζει με κάποιο υγρό όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, αλλά με ειδικού μεγέθους και επεξεργασίας ράβδους που περιέχουν καπνό και μοιάζουν με μικρά τσιγάρα.
Η καινοτομία του IQOS έγκειται στο γεγονός ότι το τσιγάρο πλέον δεν καίγεται άλλα μέσω της ειδικής συσκευής θερμαίνεται καταφέρνοντας με τον τρόπο αυτό να περιορίζει κατά 90% κατά μέσο όρο βασικές τοξικές ουσίες που συνοδεύουν το συμβατικό τσιγάρο.
Εξαιτίας αυτής της διαδικασίας θέρμανσης του καπνού, η γεύση θυμίζει περισσότερο παραδοσιακό τσιγάρο ενώ η μυρωδιά που διαχέεται στο χώρο είναι ανεπαίσθητη.
Τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας για την τεκμηρίωση της δυνατότητας μειωμένου κινδύνου του IQOS είναι πολύ ενθαρρυντικά και η εταιρία διαθέτει ελεύθερα την επιστημονική της μεθοδολογία και τα ευρήματά της για ανεξάρτητο έλεγχο και επαλήθευση από τρίτους. Η εταιρεία, μάλιστα, έχει υποβάλει σχετικό φάκελο στον αυστηρότατο αμερικανικό Οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).
Η Philip Morris International δεν είναι η μόνη που επιχειρεί να αλλάξει όλο το status quo της βιομηχανίας καπνικών προϊόντων προς ένα «μέλλον απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου» όπως λέει. Την κίνησή της ακολούθησε και η British American Tobacco Plc ετοιμάζοντας τη δική της εκδοχή ενός λιγότερο επιβλαβούς τσιγάρου. Το προϊόν της θα λανσαριστεί στην Ιαπωνία, μια χώρα που αποτελεί πεδίο μάχης ενός επιθετικού ανταγωνισμού στην αγορά εναλλακτικών τσιγάρων, αφού ήδη έχει τρία είδη εναλλακτικών τσιγάρων.
Το προϊόν της ΒΑΤ ονομάζεται Glo και αποτελείται από μια μικρή ασημένια συσκευή που θυμίζει το iPod, τη συσκευή αποθήκευσης μουσικής. Το Glo μιμείται την λύση της Philip Morris International, αφού θερμαίνει τον καπνό χωρίς να τον καίει σε μια προσπάθεια να περιορίσει με τη σειρά του τις τοξικές ουσίες. Τον επόμενο μήνα το προϊόν της ΒΑΤ θα πωλείται σε 600 καταστήματα στην πόλη Σεντάι της Βόρειας Ιαπωνίας.
Στόχος της ΒΑΤ, που έχει μερίδιο αγοράς 13% στην ιαπωνική αγορά καπνού, είναι να ανταγωνιστεί την ιαπωνική Japan Tobacco Inc. και την Phiilp Morris.
Παρόλα αυτά, στελέχη της αγοράς, εκτιμούν ότι ο στόχος είναι δύσκολο να επιτευχθεί αφού τόσο η ιαπωνική Japan Tobacco όσο και η Philip Morris έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.
Παρότι μάλιστα η ιαπωνική Japan Tobacco έχει ηγετική θέση στην ιαπωνική αγορά, η Philip Morris, έχει επενδύσει ποσά πολύ μεγαλύτερα από τα αντίστοιχα που έχουν δαπανήσει ΒΑΤ και Japan Tobacco στην έρευνα για ασφαλέστερες μορφές καπνίσματος, καταφέρνοντας ήδη να κατακτήσει το 10% της ιαπωνικής αγοράς καπνού με την συσκευή IQOS.

Ηλεκτρονικό τσιγάρο βγάζει η Παπαστράτος

Ηλεκτρονικό τσιγάρο βγάζει η Παπαστράτος - Κεντρική Εικόνα/Video
Την είσοδο της στην αγορά του ηλεκτρονικού τσιγάρου, με ένα εντελώς διαφορετικό προϊόν από όσα είχαμε συνηθίσει μέχρι χθες, ανακοίνωσε η εταιρεία Παπαστράτος σε μια λαμπρή εκδήλωση για τον εορτασμό των 85 χρόνων παρουσίας της στην Ελλάδα. Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ στο παλιό λιθογραφείο της εταιρείας στον Πειραιά, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη και εκπροσώπων του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου, παρουσιάστηκε το νέο ηλεκτρονικό τσιγάρο που φέρει την ονομασία Iqos και αναμένεται να κυκλοφορήσει στο εμπόριο μέσα στον επόμενο μήνα.
Ειδοποιός διαφορά του Iqos, όπως επεσημάνθηκε από την Παπαστράτος, είναι πως ο καπνιστής ούτε καπνίζει ούτε ατμίζει. Η συσκευή, η οποία θα πωλείται περίπου στα 70 ευρώ και θα είναι διαθέσιμη σε δύο χρώματα, blue black και λευκό, δεν θα γεμίζει με κάποιο υγρό όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που έχουμε συνηθίσει, αλλά με ειδικού μεγέθους και επεξεργασίας τσιγάρα.

Η καινοτομία του Iqos σύμφωνα με την Παπαστράτος έγκειται στο γεγονός ότι το τσιγάρο πλέον δεν θα καίγεται άλλα μέσω της ειδικής συσκευής θα θερμαίνεται καταφέρνοντας με τον τρόπο αυτό να μην απελευθερώνει τοξικές ουσίες όπως η πίσσα, οι οποίες παράγονται κατά την καύση του, παρά μόνο νικοτίνη.
Εξαιτίας αυτής της διαδικασίας θέρμανσης του καπνού, η γεύση που αποκτά ο καπνιστής είναι πιο έντονη από αυτή του κανονικού τσιγάρου αλλά η μυρωδιά που διαχέεται στο χώρο ανεπαίσθητη αφού ο καπνός που εκπνέεται πολύ λιγότερος.

Τα ειδικά τσιγάρα που θα πωλούνται στην τιμή των τεσσάρων ευρώ, το πακέτο των 20 τσιγάρων, θα πωλούνται στους σημερινούς χώρους διανομής καπνικών προϊόντων. Θα υπάρχουν τρεις διαφορετικές συσκευασίες με ίδια ποσότητα νικοτίνης, 0,5, αλλά με τρεις διαφορετικές γεύσεις, έντονη γεύση καπνού, πιο απαλή και μέντα.
Κάθε τσιγάρο που μπαίνει στην συσκευή διαρκεί 6 λεπτά ή αλλιώς 24 ρουφιξιές. Όταν περάσει ο χρόνος, η συσκευή ειδοποιεί τον καπνιστή ανάβοντας ένα κόκκινο λαμπάκι. Στη συνέχεια το τσιγάρο αφαιρείται και η συσκευή επανατοποθετείται στην ειδική θήκη της, η οποία τελεί και χρέη φορτιστή. Η διάρκεια φόρτισης του ηλεκτρονικού τσιγάρου για την επόμενη χρήση διαρκεί τέσσερα περίπου λεπτά.
Η συσκευή έχει διάρκεια ζωής περίπου έναν χρόνο, ενώ η συσκευασία της θα περιλαμβάνει τον φορτιστή και ένα ειδικό βουρτσάκι καθαρισμού. Αρχικά η διάθεσή της θα γίνεται μέσω της εταιρείας ενώ δεν αποκλείεται στο μέλλον να δημιουργηθούν και αποκλειστικά καταστήματα για την πώληση του προϊόντος.

Εκτός από την παρουσίαση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στο παλιό λιθογραφείο της Παπαστράτος έγινε και μια αναδρομή στην πορεία της εταιρείας μέσα από φωτογραφίες, στιγμιότυπα και αντικείμενα, από το πλούσιο αρχείο της.
Όπως ανέφερε σε σύντομο χαιρετισμό του ο διευθύνων σύμβουλος της Philip Morris International Ανδρέας Καλαντζόπουλος, η εταιρεία Παπαστράτος κάνει την PMI υπερήφανη, καθώς έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας υγιούς επιχείρησης. Παράγει, επενδύει, αναπτύσσεται, καινοτομεί και εξάγει. Σήμερα, η εταιρεία Παπαστράτος με καινούρια σχέδια, υψηλότερες επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, στέρεες υποδομές και μεγάλη προσφορά στην κοινωνία και την χώρα συνεχίζει τον δρόμο της.
Η πορεία της Παπαστράτος, σύμφωνα με τον Ανδρέα Καλαντζόπουλο, αποδεικνύει ότι η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, έχει ρόλο να παίξει, ώστε να δημιουργηθεί ένα καλύτερο μέλλον για όλους. Παράλληλα, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η Παπαστράτος θα συνεχίσει να ανοίγει δρόμους επιτυχίας για πολλά χρόνια ακόμα.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος ΑΒΕΣ, Χρήστος Χαρπαντίδης ανέφερε ότι σήμερα γιορτάζει η αυθεντική ελληνική επιχειρηματικότητα, η οποία μέσα από μεγάλες οικονομικοπολιτικές αλλαγές, καταφέρνει να βρίσκει διεξόδους, ώστε να είναι ανταγωνιστική, ενώ συνεχίζει να επενδύει, ενισχύοντας παράλληλα την εξωστρέφειά της.
Η Παπαστράτος, σύμφωνα με τον Χρήστο Χαρπαντίδη, ηγείται για 85 χρόνια σε έναν από τους πιο σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Η συνεισφορά της εταιρείας στην οικονομία και την κοινωνία είναι μεγάλη, ενώ συνεχίζει να κρατά ζωντανούς τους καπνοκαλιεργητές στην Ελλάδα.
Μέσα σε ένα ιδιαίτερα αρνητικό οικονομικό περιβάλλον η εταιρεία Παπαστράτος, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, υπό το βάρος μιας παράλογης φορολογίας συνεχίζει να προχωρά μπροστά ανοίγοντας νέους δρόμους. «Τα τελευταία επτά χρόνια κάναμε τεράστιες θυσίες για να οδηγήσουμε την εταιρεία σε ασφαλή λιμάνια. Τα καταφέρνουμε, γιατί νοιαζόμαστε για τους εργαζόμενους και την χώρα. Χτίζουμε, δημιουργούμε για το μέλλον με σκληρή δουλειά. Εμπνέουμε ο ένας τον άλλο και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε το ίδιο χαρμάνι της επιτυχίας» ανέφερε ο Χρήστος Χαρπαντίδης στην ομιλία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: