Ενας πρώην... ψαράς χαρίζει τα πλούτη του

Αυτοδημιούργητος κροίσος ο 58χρονος Νορβηγός Kjell Inge Roekke, με περιουσία που υπολογίζεται περίπου στα 2 δισ. δολάρια, αποφάσισε πως, όπως και άλλοι δισεκατομμυριούχοι πριν από αυτόν, θα πρέπει να επιστρέψει στην κοινωνία το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου του χρηματοδοτώντας σε πρώτη φάση ερευνητικό σκάφος που θα συλλέγει το πλαστικό από τις θάλασσες.

Η ειρωνεία ίσως είναι ότι η περιουσία του οφείλεται ως επί το πλείστον στην θαλάσσια εξόρυξη πετρελαίου.
Το πλοίο, όπως είπε ο ίδιος ο Roekke σε συνέντευξη του στην νορβηγική εφημερίδα Aftenposten, θα λειτουργεί σε συνεργασία με την οργάνωση WWF Νορβηγίας, θα έχει μόνιμο πλήρωμα 30 ατόμων και θα μπορεί να φιλοξενεί 60 επιστήμονες.
Ο στόχος του θα είναι να συλλέγονται έως πέντε τόνοι πλαστικού την ημέρα, το οποίο στη συνέχεια θα λιώνεται.
«Θέλω να δώσω πίσω στην κοινωνία την μερίδα του λέοντος, το μεγαλύτερο μέρος των κερδών μου», υποστήριξε ο Νορβηγός πολυεκατομμυριούχος, «Και το πλοίο είναι μέρος αυτών των κερδών».
Στη συνέντευξη του στην Aftenposten ο Roekke δεν είπε ούτε πόσο θα κοστίσει το σκάφος ούτε πού αλλού θα διαθέσει τα χρήματα του. Αυτός και η σύζυγος του ήδη λειτουργούν ένα ίδρυμα που δίνει υποτροφίες σε απόφοιτους του λυκείου.
Όπως τόνισε στο BBC η Nina Jensen του WWF (World Wide Fund), απέχουν πολύ οι απόψεις από αυτές του Roekke για την εξόρυξη πετρελαίου και η οργάνωση «θα συνεχίσει να τους αντιπαρατίθεται όταν διαφωνούν», αλλά υπάρχει ενθουσιασμός για το σχέδιο και την δέσμευση του. 

Ποιος είναι ο κ. Roekke

Αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας, έγραφε πριν τρία χρόνια το Reuters γι αυτόν, ένας «φανταχτερός δισεκατομμυριούχος με εκρηκτική ιδιοσυγκρασία και γούστο για το υπερμεγέθες, που μπορεί πλέον να αποκαλεί τον εαυτό του και βαρώνο του πετρελαίου». 
Εκείνη την χρονιά η εταιρεία του Det norske πλήρωσε 2,1 δισ. δολάρια σε μετρητά και αγόρασε την Marathon Oil, συγκροτώντας την δεύτερη πετρελαϊκή εταιρεία στην Νορβηγία μετά την Statoil.
Ήταν συμφωνίες σαν κι αυτήν- σχολιάζει το Reuters -  που έκαναν τον Roekke, έναν από τους πλέον πλούσιους Νορβηγούς και την μετοχική του εταιρεία Aker ASA στον μεγαλύτερο βιομηχανικό όμιλο της χώρας.
Ήταν μια απότομη, κατακόρυφη αναρρίχηση. Γεννημένος στη μικρή πόλη Molde στις δυτικές ακτές της Νορβηγίας, εγκατέλειψε το γυμνάσιο ένας δυσλεκτικός έφηβος χωρίς προσόντα και διέσχισε τον Ατλαντικό για να γίνει ψαράς και να πιάνει μπακαλιάρους και καβούρια στο Σιατλ.
Επένδυσε σε παλιές βάρκες, τις μετέτρεψε σε μηχανότρατες και έτσι άρχισε να κτίζει την περιουσία του. Στις αρχές τους '90 επέστρεψε στη Νορβηγία για να ταράξει τα αποκοιμισμένα επιχειρηματικά νερά της πατρίδας του.
Ο Roekke μαζί με έναν συνέταιρο έβαλαν στο μάτι έναν όμιλο με καλή φήμη,, τον 173 ετών Aker και αγόρασαν το 1996 το 40% των μετοχών του, συγχωνεύοντας τον τελικώς με την δική τους εταιρεία Resources Group International. Αυτή ήταν η αρχή...
«Ηταν ο πρώτος που εισήγαγε τον Αμερικανικού τύπου επιθετικό καπιταλισμό στην Νορβηγία, τολμώντας με την δύναμη που του προσέφεραν οι μετοχές του να αγοράζει ό,τι ήθελε. Αυτό ήταν ανήκουστο τότε στην Νορβηγία», λέει ο Steinar Dyrnes δημοσιογράφος της Aftenposten, που έγινε την βιογραφία του κροίσου.
Ο Roekke είχε και μια ανάλογη κοινωνική παρουσία: λαμπερές σχέσεις, ιδιωτικά τζετ, υπέροχα σπίτια.
Αλλά και πάθος για πλεούμενα, όλων των μεγεθών και των σχημάτων.
Εγινε πρωτοσέλιδο όταν παρήγγειλε την μεγαλύτερη μηχανότρατα και μετά με το γιώτ του των 90 εκατομμυρίων δολαρίων.
Το 2007 καταδικάστηκε σε 23 ημέρες φυλακή επειδή δωροδόκησε για να πάρει άδεια χειρισμού του πλοίου του.
Και όταν βγήκε από την φυλακή ξόδεψε περισσότερα από 3.000 δολάρια για να στείλει πίτσες στους συγκρατούμενους του.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: