Αυτή είναι η πιο μπερδεμένη διασταύρωση της Ευρώπης-ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΟΔΗΓΟΙ

Οι στρογγυλές διασταυρώσεις μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στο σχεδιασμό των δρόμων στη χώρα μας, αλλά σε άλλα μέρη του κόσμου είναι μια από τις πιο συνηθισμένες και πιο καλές λύσεις για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας. Ιδιαίτερα δε στη Μεγάλη Βρετανία, όπου τα roundabouts όπως ονομάζονται υπάρχουν κάθε λίγο και λιγάκι.

Βέβαια υπάρχουν και οι υπερβολές στη χρήση τους, όπως για παράδειγμα στη φωτογραφία που βλέπετε και η οποία απεικονίζει μια διασταύρωση στην πόλη Swindon, η οποία αποτελείται ούτε λίγο ούτε πολύ από συνολικά 6 roundabouts. Οι ντόπιοι, που πλέον την έχουν συνηθίσει μιας και βρίσκεται εκεί εδώ και 45 χρόνια -από το 1972- την ονομάζουν «Magic Roundabout».
Το παρατσούκλι της είναι εξαιρετικά επιτυχημένο καθώς μπορεί η λογική της κίνησης των οχημάτων να είναι εξαιρετικά πολύπλοκη -στα περιφερειακά roundabouts τα αυτοκίνητα κινούνται με τη φορά των δεικτών του ρολογιού, ενώ στο μεγάλο εσωτερικό αντίθετα με αυτήν- αλλά όπως μπορούμε να δούμε και από το βίντεο που ακολουθεί και έχει τραβηχτεί από drone το σύστημα λειτουργεί. Και μάλιστα πολύ καλά, καθώς εξυπηρετεί γρήγορα και χωρίς προβλήματα την κίνηση από τις μεγάλες λεωφόρους που συναντώνται στο συγκεκριμένο σημείο.
Φυσικά και χρειάζεται εξοικείωση με την Magic Roundabout, αλλά φαντάζεστε να υπήρχαν στη θέση της φανάρια;
πηγη
Five small roundabouts placed around one large one… this is Swindon’s Magic Roundabout and it’s been going strong since it was built in 1972. Wired explains how this multi-directional traffic circle works.
Tom Scott also visited the roundabout in 2015 and used it to discuss flocks of birds: Swindon’s Terrifying Traffic Circle and Emergent Behaviour.

Δεν υπάρχουν σχόλια: