Οι ΗΠΑ έριξαν τη «μητέρα όλων των βομβών» στο Αφγανιστάν

Οι ΗΠΑ έριξαν μία πανίσχυρη βόμβα, τη λεγόμενη και "μητέρα όλων των βομβών" (MOAB GBU-43) στο Αφγανιστάν. Όπως αναφέρει ο αμερικανικός στρατός, είναι η πρώτη φορά που αυτού του είδους βόμβα χρησιμοποιείται σε μάχη.
Όπως μεταδίδει το Reuters, στόχος της βόμβας ήταν σήραγγες και σπήλαια που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή Ατσίν της επαρχίας Νανγκαρχάρ.

 Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου, Άνταμ Σταμπ, η ρίψη της βόμβας έγινε από αεροσκάφος MC-130. Ο στρατός αυτή την ώρα κάνει εκτίμηση της κατάστασης. Όπως μεταδίδει το CNNi, ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν John Nicholson, ενέκρινε τη χρήση της βόμβας.
 H μητέρα όλων των βομβών είναι κατευθυνόμενη με GPS και είναι η πιο ισχυρή βόμβα των ΗΠΑ βάρους 9.500 κιλών και μήκους περίπου 10 μέτρων.
Οι ΗΠΑ εξέτασαν για πρώτη φορά τη χρήση τους στον πόλεμο το 2003 στον πόλεμο του κόλπου στο Ιράκ.
 Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπαίσερ ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για το περιστατικό σε επίσημη συνέντευξη Τύπου. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι στόχος της βόμβας ήταν οι σήραγγες που χρησιμοποιούνται από το Ισλαμικό Κράτος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: