*ΠΟΛΙΤΙΚΑ *


..

   

Αλ. Τσίπρας από τη Νίσυρο: «Κάνουμε πράξη το όραμα στήριξης των πιο αδύναμων»

         

Στη Νίσυρο χτυπά σήμερα η καρδιά της Ελλάδας, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της τελετής ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη του νησιού, η οποία πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο. Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στους πολίτες που φυλάττουν Θερμοπύλες, όπως είπε χαρακτηριστικά, και στην υποχρέωση που έχει η πολιτεία απέναντί τους.
Ο ΑΛέξης Τσίπρας, εξήγγειλε την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ για τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, τα οποία σηκώνουν, όπως είπε, το βάρος όλης της Ευρώπης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, ενώ ανακοίνωσε τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής καθώς και μέτρα για τη βελτίωση των δομών της υγείας, της παιδείας και των μεταφορών.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «Θα πρέπει να δείξουμε έμπρακτα τη στήριξη στα νησιά». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «Να απευθυνθώ σε αυτούς και αυτές που φυλάττουν Θερμοπύλες, όπως εσείς, η πολιτεία έχει χρέος, απέναντί σας να ζείτε με αξιοπρέπεια, να έχετε ίσα δικαιώματα όπως όλοι οι άλλοι Έλληνες πολίτες». Δήλωσε, «Συγκινημένος και χαρούμενος που έρχομαι και πάλι στο νησί σας».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη γνωριμία του με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο, στη Νίσυρο όταν ήταν φοιτητής ο ίδιος.
«Θέλουμε να βγούμε από τον ζυγό της επιτροπείας το συντομότερο δυνατό», είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι «Πιστεύω παρά τις μεγάλες δυσκολίες έχουμε καταφέρει να κρατήσουμε ψηλά το κεφάλι».
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στις παροχές που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, ξεκαθάρισε ότι «Θα τηρήσουμε το πρόγραμμα μέχρι κεραίας, αλλά οποιαδήποτε υπέρβαση σε έσοδα, δεν θα ρωτήσουμε κανέναν για να δώσουμε αυτά τα χρήματα σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλον». Η Ελλάδα – πρόσθεσε – δεν θα υποστείλει τη σημαία υποστήριξης της κοινωνικής συνοχής.
Αναφερόμενος στην αντιπαράθεση των εταίρων για τα πρωτογενή πλεονάσματα στην Ελλάδα, εξαπέλυσε επίθεση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λέγοντας ότι κάποιοι ανόητοι τεχνοκράτες θέλουν να περάσουν για μια ακόμη φορά το λάθος σαν σωστό.
Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός, καθώς και βουλευτές των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων.

 

Συγκίνησε τους Κουβανούς το «τελευταίο αντίο» του Αλέξη Τσίπρα στον Φιντέλ Κάστρο (video)

 

Σε ιδιαίτερα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα, εκφώνησε τον επικήδειο για τον Φιντέλ Κάστρο, ο Αλέξης Τσίπρας. Η αναφορά του στον εκλιπόντα αρχηγό της κουβανικής επανάστασης ως «παγκόσμιο σύμβολο αγώνα και αντίστασης», ως τον Φιντέλ «των φτωχών, των καταπιεσμένων, των ανυπότακτων» προκάλεσε τη θερμή αντίδραση των πολιτών που από πολύ νωρίς είχαν κατακλύσει την Πλατεία της Επανάστασης, αλλά και πολύ πέρα από αυτήν.

Έχοντας πίσω το επιβλητικό μνημείο, ύψους 109 μέτρων, του εθνικού ήρωα της Κούβας, Χοσέ Μαρτί, και ανάμεσα στους άλλους ηγέτες από όλον τον κόσμο που βρέθηκαν εκεί για να πουν το τελευταίο «αντίο» στον «Κομαντάτε», ο πρωθυπουργός, περίπου στις 3.30 το πρωί ώρα Ελλάδας, μίλησε για τον Φιντέλ Κάστρο και την Κούβα, αλλά και για την Ελλάδα και την Ευρώπη, καθώς και για το δρόμο προς το σοσιαλισμό που μόνο ανθόσπαρτος δεν είναι, όπως σημείωσε.
κουβα
Ολόκληρη η ομιλία 
Hermanos y hermanas [Αδερφοί και αδερφές],
Γενναίε λαέ της Κούβας, 
Αποχαιρετούμε σήμερα τον Κομαντάντε Φιντέλ, εδώ από την πλατεία της Επανάστασης, όπως αρμόζει σε αυτόν τον μεγάλο επαναστάτη του 20ου αιώνα.  
Αποχαιρετούμε ένα παγκόσμιο σύμβολο αγώνα και αντίστασης που με το παράδειγμά του ενέπνευσε τους αγώνες των λαών σε ολόκληρο το κόσμο.
Τους αγώνες για ανεξαρτησία, ελευθερία, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια.
Αποχαιρετούμε τον Φιντέλ των φτωχών, των καταπιεσμένων, των ανυπότακτων.
Τον δικό σας Φιντέλ, τον δικό μας Φιντέλ, τον Φιντέλ που ανήκει σε κάθε γωνιά του πλανήτη, τον Φιντέλ που ανήκει στην ιστορία.
Είναι μεγάλη τιμή να συμμετέχω σε μια τόσο ιστορική στιγμή, εκπροσωπώντας τον ελληνικό λαό.
Έναν λαό που ζει σε μια πολύ μακρινή σε εσάς γωνιά του πλανήτη, μα βρίσκεται ταυτόχρονα τόσο κοντά στις αξίες και στα ιδανικά για τα οποία παλέψατε και παλεύετε.
Γιατί όπως ο κουβανικός, έτσι και ο ελληνικός λαός δε δίστασε σε κρίσιμες στιγμές της ιστορίας να σηκώσει το ανάστημά του και να παλέψει κόντρα σε ισχυρούς και παντοδύναμους αντιπάλους, για να διεκδικήσει την ελευθερία και την ανεξαρτησία του.
Την αξιοπρέπεια και το δίκιο του.
Ελευθερία ή θάνατος ήταν το σύνθημα της Ελληνικής Επανάστασης το 1821.
Patria o muerte [Πατρίδα ή θάνατος], το σύνθημα της Κουβανικής Επανάστασης το 1959.
Στα χνάρια του Σιμόν Μπολιβάρ και του Χοσέ Μαρτί, παρέα με τον Τσε, ο Φιντέλ μετέτρεψε την Κούβα από μια ακόμα δικτατορία σε ένα παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης και αξιοπρέπειας. 
Και αφήνει πίσω πολύτιμη κληρονομιά στον κουβανικό λαό: στην παιδεία, στη εξάλειψη του αναλφαβητισμού, στην υγεία, στο επίπεδο των επιστημών και του πολιτισμού.
Αλλά αφήνει και πολύτιμη κληρονομιά σε όλους τους λαούς:
Γιατί ενέπνευσε πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές στη Λατινικής Αμερική
Και έθεσε τις βάσεις για μια νέα, δυναμική εποχή περιφερειακής ολοκλήρωσης.
Και για την ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία της Κούβας με τη Δύση.  
Η Κούβα του Φιντέλ, όμως, μας έμαθε και ότι ο δρόμος προς τον σοσιαλισμό δεν είναι ανθόσπαρτος.
Έχει δυσκολίες, έχει υποχωρήσεις, έχει σκαμπανεβάσματα.
Μας έμαθε και από τα κατορθώματα αλλά και από τις αδυναμίες του.
Μας έμαθε ότι η μάχη για τον κοινωνικό μετασχηματισμό είναι μια μάχη διαρκής και απαιτεί μεγάλες θυσίες, όπως αυτές που με ηρωισμό καταβάλετε, τα δύσκολα χρόνια του εμπάργκο, που επιβλήθηκε στη χώρα σας ως διαρκής εκβιασμός και ως τιμωρία.
Και μπορεί εμείς στην Ευρώπη να μη μπορούμε να φανταστούμε τις δυσκολίες που εσείς περάσατε, έχουμε όμως κι εμείς του δικούς μας δυνάστες. 
Την απάνθρωπη λογική των νόμων της αγοράς και του νεοφιλελευθερισμού.
Και δίνουμε και εμείς από τη μακρινή Ελλάδα, τον δικό μας αγώνα για τη δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια.
Και σε αυτόν τον αγώνα, το παράδειγμα του Φιντέλ μας συντροφεύει και θα μας συντροφεύει πάντα.
Στις νίκες και στις ήττες μας. 
Στις ανατροπές και στους συμβιβασμούς μας.
Ο Φιντέλ έφυγε από τη ζωή αλλά θα βρίσκεται για πάντα: 
Στους μικρούς και μεγάλους αγώνες των λαών σε όλο τον πλανήτη.
Στη φλόγα της αντίστασης των καταπιεσμένων που διεκδικούν την αξιοπρέπειά τους.
Στη δύναμη όσων παλεύουν με πάθος για να διεκδικήσουν το αδύνατο, προκειμένου να πάψουν να ζουν το αδιανόητο.
Γυρνώντας έτσι το τροχό της ιστορίας.
Αντίο, Κομαντάντε Φιντέλ!
Hasta la victoria siempre! [Πάντα μέχρι τη νίκη]
Αμέσως μετά τον επικήδειο λόγο του, ο πρωθυπουργός είχε θερμό εναγκαλισμό με το σημερινό πρόεδρο της Κούβας και αδελφό του Φιντέλ Κάστρο, Ραούλ.-
ΠΗΓΗ

Η Τερέζα Μέι απευθύνει κάλεσμα στις εταιρείες για επενδύσεις

Η πρωθυπουργός έχει σχέδια για τη βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης


Η Τερέζα Μέι απευθύνει κάλεσμα στις εταιρείες για επενδύσεις

 

Κάλεσμα στις επιχειρήσεις να επενδύσουν σε καινοτόμες εταιρείες για να τονώσουν μια οικονομία που παλεύει με χαμηλά επίπεδα παραγωγικότητας και να προσφέρουν την αλλαγή που ζήτησαν οι Βρετανοί με την ψήφο υπέρ του Brexit απηύθυνε η Τερέζα Μέι.
Σε ομιλία της στη Συνομοσπονδία Βρετανικών Βιομηχανιών (CBI), η Μέι έδωσε επίσης περισσότερες λεπτομέρειες για τα σχέδιά της να βελτιώσει την εταιρική διακυβέρνηση. Δήλωσε ότι ενώ θέλει να ακουστεί η φωνή των εργαζομένων, οι εταιρίες δεν θα πρέπει να είναι αναγκασμένες να διορίζουν απευθείας εργαζομένους ή συνδικαλιστές στα συμβούλιά τους.
«Η καλύτερη διακυβέρνηση θα βοηθήσει τις εταιρίες να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις, για το δικό τους μακροπρόθεσμο όφελος και το όφελος της οικονομίας συνολικά. Άρα, αυτό είναι ένα σημαντικό έργο. Θα εργαστούμε μαζί σας για να το επιτύχουμε και γνωρίζω ότι θα ανταποκριθείτε στην πρόκληση αυτή», δήλωσε η Μέι.
Ερωτηθείσα για τις εκκλήσεις των επιχειρήσεων για μια μεταβατική συμφωνία, δήλωσε: «Θέλουμε να εξασφαλίσουμε τη ρύθμιση που θα λειτουργεί καλύτερα για το Ηνωμένο Βασίλειο και τη ρύθμιση που θα λειτουργεί καλύτερα για τις επιχειρήσεις στη Βρετανία. Γνωρίζω ότι θα υπάρχουν ζητήματα που θα πρέπει να εξεταστούν… ότι ο κόσμος δεν θέλει το χείλος του γκρεμού, θέλουν να γνωρίζουν με κάποια βεβαιότητα πώς θα προχωρήσουν τα πράγματα, αυτό θα είναι μέρος της δουλειάς που κάνουμε σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση» είπε.

 

Εμπόδισαν ευρωβουλευτές που θέλησαν να συναντήσουν στη φυλακή τον Ντεμίρτας

«Θλιβερή η σύλληψη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP»


Εμπόδισαν ευρωβουλευτές που θέλησαν να συναντήσουν στη φυλακή τον Ντεμίρτας

 

Οι τουρκικές αρχές εμπόδισαν σήμερα ευρωβουλευτές να συναντήσουν τον ηγέτη του κύριου φιλοκουρδικού κόμματος της χώρας, τον Σελαχατίν Ντεμίρτας, που είναι προφυλακισμένος στο πλαίσιο μιας έρευνας για «τρομοκρατία», έκανε γνωστό δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Η ομάδα από περίπου δέκα βουλευτές του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ), με επικεφαλής τον πρόεδρό τους, τον Βούλγαρο Σεργκέι Στάνισεφ, έμεινε αποκλεισμένη μπροστά στην πύλη της φυλακής της Αδριανούπολης (Εντίρνε, βορειοδυτική Τουρκία), κοντά στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο Ντεμίρτας βρίσκεται προφυλακισμένος από την αρχή του μήνα.
«Δεν είναι μόνος, η πολιτική οικογένειά μας είναι αλληλέγγυα μαζί του», δήλωσε ο Στάνισεφ στη διάρκεια μιας αυτοσχέδιας συνέντευξης Τύπου μπροστά από τη φυλακή, χαρακτηρίζοντας «θλιβερή» τη σύλληψη του Ντεμίρτας και «κακό πολιτικό σινιάλο από την πλευρά των τουρκικών αρχών».
Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται περισσότερο από δύο εβδομάδες μετά την προφυλάκιση των συμπροέδρων του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμίρτας και Φιγκέν Γιουκσέκνταγ, που κατηγορούνται για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες που σχετίζονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουδιστάν.
Η σύλληψή τους επικρίθηκε έντονα από την ΕΕ και προκάλεσε ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και τις Βρυξέλλες, οι οποίες διέρχονται μια ιδιαίτερα θυελλώδη περίοδο, καθώς ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφθασε να μιλήσει για δημοψήφισμα αναφορικά με τη συνέχιση ή όχι των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Ο Στάνισεφ δεν απέκλεισε «ένα πάγωμα των διαπραγματεύσεων ως πολιτικό σινιάλο» προς την κατεύθυνση της Τουρκίας, προσθέτοντας πως δεν μπορεί να υπάρξει «συμβιβασμός» σχετικά με τα ενταξιακά κριτήρια.
Ένας βουλευτής του HDP που ήταν παρόν σήμερα στην αντιπροσωπεία, ο Χισιάρ Εζσόι, κατηγόρησε τις τουρκικές αρχές ότι «απομονώνουν» τους φυλακισμένους φιλοκούρδους αξιωματούχους. «Μείωσαν τις σχέσεις με το εξωτερικό», πρόσθεσε.

 

Τη στήριξη της Δύσης κατά του PKK ζητά ο Ερντογάν

«Αυτοί που τηρούν στάση αναποφάσιστου θα πληγούν με τη σειρά τους»


Τη στήριξη της Δύσης κατά του PKK ζητά ο Ερντογάν

Να υποστηρίξουν τον αγώνα της Άγκυρας εναντίον του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν ζήτησε από τις δυτικές χώρες ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ότι αφήνουν τους κούρδους αντάρτες να δρουν ελεύθερα στο έδαφός τους.
Ο Ερντογάν, ο οποίος έκανε τις δηλώσεις στη διάρκεια συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε πως περιμένει υποστήριξη από τις χώρες της συμμαχίας εναντίον «όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων», αρχίζοντας από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).
«Αυτοί που τηρούν στάση αναποφάσιστου θα πληγούν με τη σειρά τους, αργά ή γρήγορα», προειδοποίησε ο τούρκος πρόεδρος πριν κατηγορήσει την ΕΕ, η οποία χαρακτηρίζει το PKK «τρομοκρατική οργάνωση», όπως και η Άγκυρα, ότι επιδεικνύει ανοχή στους κούρδους αυτονομιστές.
«Δεν μπορούμε να χωνέψουμε το γεγονός ότι τα μέλη του PKK (...) μπορούν να μετακινούνται πολύ ελεύθερα μέσα στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να επιδεικνύουν πορτρέτα του αρχηγού τους στους διαδρόμους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», δήλωσε ο Ερντογάν.
Στο μεταξύ ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε σήμερα από την πλευρά του την «αλληλεγγύη» της συμμαχίας με την Τουρκία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, προσθέτοντας πως η Τουρκία έχει το «δικαίωμα» να ασκήσει διώξεις σε βάρος των πραξικοπηματιών.
Ο Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε πάντως ότι υπογράμμισε στις τουρκικές αρχές πως τα μέτρα αυτά πρέπει να λαμβάνονται μέσα στο πλαίσιο του κράτους δικαίου.
Ο Στόλτενμπεργκ δεν αναφέρθηκε στα αιτήματα για άσυλο τα οποία κατατέθηκαν μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος από τούρκους αξιωματικούς που υπηρετούσαν στις δομές του ΝΑΤΟ.

 

Ο Ερντογάν διορίζει πρυτάνεις στα πανεπιστήμια

«Το πανεπιστήμιο δεν ρωτήθηκε»

Η απόφαση να δοθεί στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η εξουσία να διορίζει τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων της χώρας μετά την αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος προκαλεί ανησυχία τόσο στους καθηγητές όσο και στους φοιτητές.
Την προηγούμενη εβδομάδα ο Ερντογάν διόρισε τον Μεχμέντ Εζκάν στην πρυτανεία του πανεπιστημίου του Βοσπόρου αντικαθιστώντας την ιδιαίτερα δημοφιλή Γκιουλάι Μπαρμπαρόσογλου, η οποία είχε εκλεγεί θριαμβευτικά στη θέση.
Η κυβέρνηση εξήγησε ότι προχωρά στον άμεσο διορισμό πρυτάνεων, αντικαθιστώντας τις εκλογές, προκειμένου να αποφεύγονται οι διαμάχες μεταξύ διάφορων πολιτικών ομάδων στα πανεπιστήμια.
Όσοι αντιτίθενται στο μέτρο αυτό κατηγορούν τις αρχές ότι επιθυμούν να ελέγξουν τα πανεπιστήμια, προπύργια της ελευθερίας της έκφρασης, και συγκρίνουν την κίνηση αυτή με τον διορισμό διοικητών στις κυρίως κουρδικές περιοχές της νοτιοανατολικής χώρας.
Μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο οι εκλογές στα 181 πανεπιστήμια της χώρας είχαν ανασταλεί. Έκτοτε ο πρόεδρος επιλέγει τον πρύτανη μεταξύ τριών υποψηφίων που προτείνει το Ανώτατο Συμβούλιο Εκπαίδευσης.
Αν όμως περάσει ένας μήνας από την πρόταση του Συμβουλίου, ο Ερντογάν μπορεί, αν το επιθυμεί, να επιλέξει έναν άλλο υποψήφιο για τη θέση.
Επιφανειακά φαίνεται να επικρατεί ηρεμία στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, όμως στην πραγματικότητα τόσο οι καθηγητές όσο και οι φοιτητές ανησυχούν βαθιά.
Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος η κυβέρνηση ξεκίνησε μια ευρεία εκκαθάριση του δημόσιου τομέα, η οποία έπληξε και τα πανεπιστήμια με τη σύλληψη εκατοντάδων καθηγητών.
Λίγες ημέρες μετά τις 15 Ιουλίου το Συμβούλιο ζήτησε την παραίτηση των 1.577 μελών της πρυτανείας όλων των δημόσιων και ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Μετά τον διορισμό του Εζκάν, η Μπαρμπαρόσογλου, που εξελέγη στις 12 Ιουλίου με το 86% των ψήφων στην πρυτανεία του πανεπιστημίου του Βοσπόρου, ανακοίνωσε ότι τερματίζει την ακαδημαϊκή της καριέρα.
«Αποχαιρετώ το πανεπιστήμιό μας για το οποίο εργάστηκα επί 40 χρόνια από διάφορες θέσεις, ως φοιτήτρια, ως καθηγήτρια και ως μέλος του διοικητικού προσωπικού, και τερματίζω την ακαδημαϊκή μου καριέρα», ανακοίνωσε.
Ο διάδοχός της, ο αδελφός του οποίου είναι βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), δεν ήταν υποψήφιος στις εκλογές.
Μετά την αντικατάσταση της Μπαρμπαρόσογλου πραγματοποιήθηκαν πολλές διαδηλώσεις και η αστυνομία συνέλαβε δύο φοιτητές, τους οποίους στη συνέχεια άφησε ελεύθερους.
«Η μάχη μας δεν είναι πολιτική (…) Υπερασπιζόμαστε την ακαδημαϊκή ελευθερία ώστε τα πανεπιστήμια να μείνουν έξω από την πολιτική για να παράγουν γνώση», εξήγησε ο Μερτ Νατσακγκεντίγκι, που είναι επικεφαλής της Επιτροπής Φοιτητών του πανεπιστημίου του Βοσπόρου.
«Το πανεπιστήμιο δεν ρωτήθηκε» για τον διορισμό του Εζκάν, κατήγγειλε, «δεν υπήρξε συζήτηση».
Η κυβέρνηση υποστηρίζει, χωρίς όμως να έχει καταφέρει να πείσει την αντιπολίτευση, ότι η νέα διαδικασία επιτρέπει να αποφεύγεται η πόλωση των φοιτητών και των καθηγητών μέσω της εκλογικής διαδικασίας.
Ο γενικός γραμματέας του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλτσιντάρογλου κατήγγειλε ότι το μέτρο αυτό του θυμίζει την περίοδο που ακολούθησε το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980.
Από την πλευρά του ο νέος πρύτανης του πανεπιστημίου του Βοσπόρου δεσμεύθηκε «να διπλασιάσει τις προσπάθειες» για την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης και της άποψης στο πανεπιστήμιο, σε μήνυμά του που απηύθυνε στο προσωπικό όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του σήμερα.

 

Ραγδαίες εξελίξεις στη ΝΔ – Όλοι εναντίον όλων

  ...

Με χύτρα που βράζει μοιάζει το εσωκομματικό τοπίο στη ΝΔ. Με τη διαφορά όμως, πως τα τελευταία εικοσιτετράωρα βρίσκεται ένα βήμα πριν την έκρηξη, τα θραύσματα της οποίας είναι πολύ πιθανό να «πάρουν» και τον αντιπρόεδρό της. Η περίπτωση του Άδωνη Γεωργιάδη Όπως σε ανύποπτο χρόνο το altsantiri.gr έχει μεταδώσει, στις σχέσεις μεταξύ Άδωνη Γεωργιάδη και Κυριάκου Μητσοτάκη, εδώ και μήνες, επικρατούν θερμοκρασίες… Σιβηρίας. Συγκεκριμένα, από τις προσυνεδριακές διαδικασίες της ΝΔ την Άνοιξη, όταν και παρατηρήθηκε από την ηγεσία του κόμματος, η έντονη δραστηριοποίηση του Άδωνη Γεωργιάδη στον «γαλάζιο» εσωκομματικό χάρτη. Ωστόσο, τους επόμενους μήνες, ενόχλησε την ηγεσία της ΝΔ και η αυτονόμηση του λαλίστατου αντιπροέδρου της, ο οποίος συνεχώς άλλαζε την επικοινωνιακή ατζέντα της ΝΔ με δημόσιες δηλώσεις του. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετά ήταν τα προειδοποιητικά μηνύματα της ηγεσίας προς τον Άδωνη, τα οποία εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως δεν έγιναν αποδεκτά. Ώσπου η δυσαρέσκεια Μητσοτάκη κορυφώθηκε χθες Δευτέρα, με το εμφυλιοπολεμικό παραλήρημα του Άδωνη Γεωργιάδη σε κομματική εκδήλωση στη Χίο. Απόδειξη της δυσαρέσκειας ήταν και το σημερινό «άδειασμα» του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Γιώργου Κουμουτσάκου στον «γαλάζιο αντιπρόεδρο». Ιδιαίτερης πολιτικής σημασίας όμως, είναι το «τιτίβισμα» του κ. Κουμουτσάκου λίγη ώρα αργότερα, στο οποίο έκανε ξεκάθαρο πως τα όσα δήλωσε για τον Άδωνη Γεωργιάδη δεν αποτελούν προσωπικές απόψεις, αλλά επί της ουσίας «γραμμή» του κόμματος. Ωστόσο, δεν φαίνεται πως ο Άδωνις Γεωργιάδης επιθυμεί αποκλιμάκωση της κόντρας, καθώς σημειώθηκε ακόμη ένα επεισόδιο σήμερα. Τμήμα της Ομάδας Αλήθειας της ΝΔ, εξαπέλυσε ευρεία διαδικτυακή επίθεση στον Γιώργο Κουμουτσάκο, υπερασπιζόμενη τα όσα δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ στη Χίο. Φυσικά μόνο ως αυθόρμητη κίνηση δεν μπορεί να ληφθεί υπόψιν η εν λόγω επίθεση, η οποία έχει μπει ήδη στο «μικροσκόπιο» της Πειραιώς, καθώς θεωρείται ως η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Το γεγονός αυτό προσπάθησε να «μαζέψει» ο Άδωνις Γεωργιάδης με μήνυμά του από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: Λίγο αργότερα, απάντησε στο «τιτίβισμα» του κ. Γεωργιάδη ο κ. Κουμουτσάκος και μάλιστα με ιδιαίτερα δηκτικό ύφος. Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, πλέον, ο αντιπροεδρικός θώκος του Άδωνη Γεωργιάδη δεν είναι ασφαλής και η απομάκρυνσή του από τη θέση θεωρείται θέμα χρόνου. Απορίας άξιον αν θα είναι και «βελούδινη». Κεφάλαιο Τζιτζικώστας Στη «γωνία» φαίνεται πως περιμένει ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας τον Άδωνη Γεωργιάδη. Υπενθυμίζεται πως το σημερινό «καρφί» του κ. Τζιτζικώστα στον αντιπρόεδρο της ΝΔ, δεν ήταν το μοναδικό. Συγκεκριμένα τον περασμένο Μάιο δεν δίστασε να δηλώσει δημόσια πως αν ήταν πρόεδρος της ΝΔ, δεν θα επέλεγε ποτέ τον Άδωνη Γεωργιάδη ως αντιπρόεδρο. Η απάντηση τότε του Άδωνη στον «Τζίτζι», ήταν μια φωτογραφία αγκαλιά με την Ευγενία Μανωλίδου. Στα παραπάνω προστίθεται και η συνάντηση σε καλό κλίμα που είχε πριν ένα μήνα και πλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Απόστολο Τζιτζικώστα, η οποία αναζωπύρωσε τα σενάρια περί αξιοποίησης του περιφερειάρχη σε κορυφαία θέση του «γαλάζιου» οργανογράμματος. Το περιστατικό με την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου Ο Άδωνις Γεωργιάδης όμως, δεν είναι ο μοναδικός «πονοκέφαλος» του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, τη δυσαρέσκειά του προκάλεσαν και οι χθεσινές δηλώσεις της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου. Υπενθυμίζεται πως η βουλευτής της ΝΔ έκανε λόγο για πρακτικές της κυβέρνησης που θυμίζουν «παρακράτος», τις οποίες προσομοίασε με την εξόντωση των Εβραίων από τον Χίτλερ. Σήμερα ωστόσο, επιχείρησε να τις ανασκευάσει. Παρόλα αυτά, επικρατεί προβληματισμός στην Πειραιώς, για το αν το περιστατικό ήταν τυχαίο, ή έπαιξε κάποιο ρόλο ο Άδωνις Γεωργιάδης. Σημειώνεται πως Ασημακοπούλου και Γεωργιάδης ανήκουν στην ίδια εσωκομματική ομάδα. Καραμανλικοί – Σαμαρικοί Από την παραπάνω εκρηκτική εξίσωση δεν πρέπει να παραληφθούν ο Καραμανλικός πόλος και ο Σαμαρικός. Όσον αφορά στον δεύτερο, οι σχέσεις του με την ηγεσία διανύουν τη χειρότερή τους περίοδο. Τα περιστατικά με τον Άδωνη Γεωργιάδη (πίνει νερό στο όνομα του Αντώνη Σαμαρά), καθώς και τα σχεδόν καθημερινά χτυπήματα του σαμαρικού antinews.gr στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Σχετικά με τον Καραμανλικό πόλο, η ηγεσία της ΝΔ προσπαθεί τον τελευταίο καιρό να κάνει ανακωχή, ωστόσο ακόμα κι αν το καταφέρει, θα είναι με σύντομη ημερομηνία λήξης, λόγω των αντίθετων πολιτικών ιδιοσυγκρασιών και της αμοιβαίας καχυποψίας. Τον ρόλο της επικοινωνιακής γέφυρας το τελευταίο διάστημα έχει η Ντόρα Μπακογιάννη.
...
Τα τελικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας για τη νέα ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ 

Ανακοινώθηκαν τα τελικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας για την εκλογή των μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πρώτη θέση με 1.312 ψήφους βρίσκεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και στην δεύτερη, με 4 λιγότερες ψήφους, ο Νίκος Φίλης. Στην τρίτη θέση ο Νίκος Βούτσης με 1.272 ψήφους, στην τέταρτη και την πέμπτη οι Ανδρέας Ξανθός και Γιάννης Δραγασάκης, αντιστοίχως. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν οι: Πάνος Σκουρλέτης, Παύλος Πολάκης, Νίκος Παππάς, Ρένα Δούρου, και Πάνος Ρήγας.
Στην Κεντρική Επιτροπή συμμετέχουν ex officio ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας και ο Γραμματέας του ΚΣ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Ιάσονας Σχινάς-Παπαδόπουλος.
Επιπλέον, την εξελεγκτική επιτροπή απαρτίζουν οι: Κιουτσοκιοζόγλου-Πουλάκη ‘Αννα, Χριστόπουλος Νίκος, Κοιλάκος Σταμάτης, Μαλτέζος Μενέλαος, Αντωνιάδης Γιάννης, Μαυροειδής Βαγγέλης, Μιχαηλίδης Ηλίας
Συγκεκριμένα, η Εφορευτική Επιτροπή του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψηφοδελτίων, ανακοινώνει τα ακόλουθα αποτελέσματα για την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής:
Η νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ:
1) ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ 1312
2) ΦΙΛΗΣ ΝΙΚΟΣ 1308
3) ΒΟΥΤΣΗΣ ΝΙΚΟΣ 1272
4) ΞΑΝΘΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ 1222
5) ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ 1209
6) ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 1157
7) ΠΟΛΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ 1137
8) ΠΑΠΠΑΣ ΝΙΚΟΣ 1106
9) ΔΟΥΡΟΥ ΕΙΡΗΝΗ (ΡΕΝΑ) 1090
10) ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 974
11) ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΑΣΟΣ 955
12) ΦΑΜΕΛΛΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ 886
13) ΣΒΙΓΚΟΥ ΡΑΝΙΑ 828
14) ΚΟΝΤΟΝΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ 824
15) ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 783
16) ΒΙΤΣΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 773
17) ΣΚΟΡΙΝΗΣ ΝΙΚΟΣ 770
18) ΔΡΙΤΣΑΣ ΘΟΔΩΡΗΣ 751
19) ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΟΛΓΑ 746
20) ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ ΤΡΥΦΩΝΑΣ 734
21) ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ 689
22) ΧΑΡΙΤΣΗΣ ΑΛΕΞΗΣ 689
23) ΛΑΜΠΡΟΥ ΠΑΝΟΣ 664
24) ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 647
25) ΦΩΤΙΟΥ ΘΕΑΝΩ 640
26) ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ 619
27) ΜΗΤΑΦΙΔΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ 581
28) ΜΠΑΛΑΦΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 578
29) ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ (ΣΙΑ) 572
30) ΜΠΟΥΡΝΟΥΣ ΓΙΑΝΝΗΣ 569
31) ΔΗΜΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ 564
32) ΚΟΤΣΑΚΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ 548
33) ΚΝΗΤΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ 545
34) ΠΑΠΠΑΣ ΣΤΕΛΙΟΣ 524
35) ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ ΠΑΥΛΟΣ 519 1
36) ΒΑΚΗ ΦΩΤΕΙΝΗ 515
37) ΚΑΒΒΑΔΙΑ ΑΝΝΕΤΑ 507
38) ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟΣ ΠΑΝΟΣ 503
39) ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΤΑΣΙΑ 495
40) ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 491
41) ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ (ΑΛΕΚΟΣ) 475
42) ΣΥΝΑΔΙΝΟΣ ΙΟΥΛΙΟΣ (ΤΖΟΥΛΙΟ) 466
43) ΜΠΙΡΜΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 458
44) ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ 455
45) ΓΟΛΕΜΗΣ ΧΑΡΗΣ 451
46) ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 448
47) ΚΥΠΡΙΑΝΙΔΟΥ ΕΡΜΙΝΑ 441
48) ΒΑΜΒΟΥΡΕΛΛΗ ΜΑΡΙΑ 439
49) ΜΑΝΙΟΣ ΝΙΚΟΣ 437
50) ΤΣΙΠΡΑ ΖΑΝΕΤ 436
51) ΚΑΡΑ ΓΙΟΥΣΟΥΦ ΑΙΧΑΝ 419
52) ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ ΠΕΤΡΟΣ 418
53) ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 417
54) ΚΡΕΤΣΟΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ 416
55) ΜΑΝΤΑΔΑΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ 409
56) ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 406
57) ΜΠΟΥΓΕΛΕΚΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 402
58) ΚΑΛΚΑΝΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ 401
59) ΦΩΘΙΑΔΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (ΚΩΣΤΑΣ) 400
60) ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ 397
61) ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ ΜΑΚΗΣ 396
62) ΒΑΜΒΟΥΡΕΛΗΣ ΘΕΟΦΡΑΣΤΟΣ 390
63) ΣΤΑΪΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 390
64) ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΣ ΜΑΚΗΣ 385
65) ΜΑΝΤΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 368
66) ΦΙΛΙΝΗ ΑΝΝΑ 364
67) ΜΠΑΛΑΦΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 354
68) ΑΘΑΝΙΤΗ ΟΛΓΑ 352
69) ΚΑΒΟΥΡΑΣ ΚΩΣΤΑΣ 348
70) ΣΤΑΣΙΝΟΣ ΣΤΑΘΗΣ 347
71) ΚΑΡΑΜΑΝΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 346
72) ΜΠΑΡΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ 342
73) ΣΚΟΥΤΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 341
74) ΜΠΑΛΤΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ 339
75) ΣΤΟΥΜΠΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 339
76) ΠΕΠΕΣ ΖΩΗΣ 334
77) ΣΑΚΕΛΑΡΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ (ΚΟΥΔΑΣ) 334
78) ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ 332
79) ΠΟΥΛΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ 332
80) ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ 328
81) ΡΟΔΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 323
82) ΨΑΛΤΑΚΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ 322
83) ΣΑΡΡΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ 321
84) ΥΔΡΑΙΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ 320
85) ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 320
86) ΘΕΟΠΕΦΤΑΤΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ 316
87) ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ ΣΤΑΘΗΣ 315
88) ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ 314
89) ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ ΕΦΗ 309
90) ΠΕΡΚΑ ΘΕΟΠΙΣΤΗ (ΠΕΤΗ) 307
91) ΤΣΙΡΚΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ 307
92) ΓΩΓΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 303
93) ΜΠΑΣΙΟΥΚΑΣ ΜΑΡΚΟΣ 295
94) ΓΚΟΓΚΟΓΛΟΥ ΑΓΓΕΛΟΣ 294
95) ΠΟΛΙΤΙΔΗΣ ΤΑΣΟΣ 294
96) ΤΡΙΓΑΖΗΣ ΠΑΝΟΣ 292
97) ΙΓΓΛΕΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ 291
98) ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 291
99) ΚΑΡΑΝΤΙΛΙΟΝ ΝΙΚΟΣ 291
100) ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΗΣ 290
101) ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ 289
102) ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΠΟΠΗ 288
103) ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 288
104) ΡΗΓΟΣ ΑΛΚΗΣ 287
105) ΤΣΙΤΣΟΒΙΤΣ ΤΟΝΙΑ 287
106) ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 282
107) ΑΜΠΑΤΖΑΣ ΚΩΣΤΑΣ 281
108) ΡΟΥΣΙΑΚΗΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ 281
109) ΧΟΝΔΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 277
110) ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ 275
111) ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ 275
112) ΚΑΛΦΑΚΑΚΟΥ ΡΙΑ 275
113) ΚΟΤΣΙΦΑΚΗΣ ΘΕΜΗΣ 274
114) ΣΤΕΦΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ 274
115) ΣΑΠΟΥΝΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ 273
116) ΣΠΑΘΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ 273
117) ΒΑΜΒΟΥΚΑΚΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ 271
118) ΜΑΛΑΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 271
119) ΜΠΑΤΖΙΑ ΝΤΙΝΑ 268
120) ΚΑΠΡΑΝΑΣ ΖΗΣΗΣ 265
121) ΡΩΣΣΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 265
122) ΤΣΟΥΠΟΣ ΘΩΜΑΣ 260
123) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ ΧΑΡΑ 259
124) ΣΤΟΥΚΟΓΕΩΡΓΟΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ 259
125) ΠΑΛΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 258
126) ΑΛΕΞΙΟΥ ΚΩΣΤΑΣ 257
127) ΚΑΜΤΣΙΔΟΥ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ 254
128) ΓΟΥΛΙΑΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ 247
129) ΦΡΑΓΚΑΚΗ ΜΑΡΙΚΑ 241
130) ΡΟΓΔΑΚΗ ΑΝΝΑ 224
131) ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΠΟΠΗ 217
132) ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΝΑ 210
133) ΚΑΛΑΜΑΡΑ ΕΦΗ 207
134) ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ (ΕΥΗ) 207
135) ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ 204
136) ΚΥΛΑΚΟΥ ΚΑΙΤΗ 202
137) ΖΑΒΟΓΙΑΝΝΗ ΗΡΩ 201
138) ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΝΑΤΑΣΣΑ 199
139) ΘΕΛΕΡΙΤΗ ΜΑΡΙΑ 196
140) ΧΡΙΣΤΟΥΛΗ ΕΛΕΝΑ 189
141) ΠΟΛΙΤΟΥ ΣΤΕΛΛΑ (ΝΑΝΗ) 178
142) ΑΥΔΗ ΚΑΛΛΙΡΟΗ 177
143) ΚΟΛΤΣΙΔΑ ΔΑΝΑΗ 176
144) ΒΕΡΕΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ (ΒΑΣΩ) 169
145) ΧΑΪΛΑΤΖΙΔΟΥ ΓΝΩΣΟΥΛΑ (ΘΕΟΔΟΣΙΑ) 167
146) ΤΟΛΑΚΗ ΜΑΡΙΑ 166
147) ΣΤΑΥΡΙΔΟΥ – ΚΕΡΕΜΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ 165
148) ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΞΑΝΘΗ 161
149) ΧΙΩΤΕΛΗ ΕΡΙΦΥΛΛΗ 159

 

Έπαινοι Γιουνκέρ στην Ελλάδα: Ούτε νέο πακέτο ούτε έξοδος από το ευρώ

Η χώρα «έχει σχεδόν επιτύχει τους στόχους»- στο Eurogroup η συζήτηση για το χρέος

 

Μήνυμα στήριξης της Ελλάδας με επιδοκιμασία όσων έχει πετύχει απευθύνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, δηλώνοντας σε γερμανικές εφημερίδες πως η Αθήνα έχει σχεδόν επιτύχει τους στόχους, τα οικονομικά στοιχεία είναι καλύτερα των αναμενόμενων, δεν τίθεται θέμα νέου πακέτου βοήθειας και σίγουρα ούτε εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.
Παράλληλα σημειώνει πως αύριο θα συζητηθεί στο Εurogroup το πως μπορεί να γίνει το χρέος της βιώσιμο.
«Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στο στάδιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος και οι στόχοι έχουν σχεδόν επιτευχθεί», δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και προσέθεσε πως τη Δευτέρα «θα γίνει μια πρώτη συζήτηση για το πως μπορεί το ελληνικό χρέος να γίνει βιώσιμο», ενώ είπε πως δεν μπορεί να γίνει λόγος για τρίτο πακέτο και ότι τα οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας είναι καλύτερα των αναμενόμενων.
Υπενθύμισε δε στη συνέντευξή του στις εφημερίδες του γερμανικού δημοσιογραφικού συγκροτήματος Funke ότι «με το πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε τον περασμένο καλοκαίρι η Ελλάδα απέκτησε τη βάση για να επιστρέψει σε μια μόνιμη και σταθερή οικονομική ανάπτυξη».
Ο Ζ-Κ. Γιούνκερ τόνισε επίσης ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν αποτελούσε επιλογή ήδη από τον περασμένο χρόνο «και δεν αποτελεί ασφαλώς ούτε σήμερα».

Με τους εργαζόμενους στους δρόμους ψηφίζεται το βράδυ το ασφαλιστικό 

Με τους εργαζόμενους στους δρόμους ψηφίζεται το βράδυ το ασφαλιστικό

Στις 10 αρχίζει η σημερινή συνεδρίαση στη Βουλή

 

Με τις ομιλίες του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία ολοκληρώνεται απόψε στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, την ώρα που οι εργαζόμενοι βρίσκονται για ακόμα μια ημέρα στους δρόμους και συγκεντρώσεις προγραμματίζονται τόσο το πρωί όσο και το απόγευμα.
Η σημερινή συνεδρίαση αρχίζει στις 10 το πρωί ενώ η συζήτηση κατά την χθεσινή πρώτη ημέρα εισαγωγής του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια κινήθηκε σε υψηλούς τόνους με αιχμή τόσο τις ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις όσο και τις φορολογικές διατάξεις με την μεν κυβέρνηση, δια των συναρμόδιων υπουργών, να υπεραμύνονται του σχεδίου νόμου ως βιώσιμου, δίκαιου και επωφελούς για το 90% των πολιτών και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να εξαπολύουν μύδρους μιλώντας για «λαίλαπα» που πλήττει περαιτέρω τους χειμαζόμενους Έλληνες, ιδίως τα μεσαία και χαμηλά κοινωνικά στρώματα.
«Έχουμε κάνει αυτά που έχουμε υποσχεθεί με λύσεις, που είναι εφικτές και θα δημιουργήσουν καθαρό διάδρομο για τους πολίτες και τους επενδυτές για να μπορούν να έρθουν να επενδύσουν και να βγούμε οριστικά από τον φαύλο κύκλο που μας έβαλαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και να πάμε σε έναν ενάρετο κύκλο…», είπε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση ενόψει και του Eurogroup της Δευτέρας, ο υπουργός Οικονομικών αφού τόνισε ότι η ελληνική πλευρά έχει υλοποιήσει ότι προβλεπόταν στη συμφωνία του Καλοκαιριού, επισήμανε πως αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζουν όλοι εκτός από το ΔΝΤ και διεμήνυσε: «Εμείς, έχουμε πει και έχουμε πείσει ότι δεν μπορεί να ληφθούν πρόσθετα και άλλα μέτρα ούτε με βάσει το Σύνταγμα ούτε όμως και η Οικονομία τα αντέχει. Γι αυτό και μιλάμε για έναν μηχανισμό όπως τον έχουμε αναλύσει…». Απευθυνόμενος δε, προς την ΝΔ και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, ο κ. Τσακαλώτος διερωτήθηκε «εσείς είστε με την κυβέρνηση και τους ευρωπαίους εταίρους ή με το ΔΝΤ;» και κάλεσε να τοποθετηθούν με «ξεκάθαρες κουβέντες» και όχι πετώντας την μπάλα στην εξέδρα». Αναφερόμενος στην τροπολογία του για το αφορολόγητο και απέναντι στην κριτική της Αντιπολίτευσης, αντέτεινε «πως ήταν και παραμένει από τα υψηλότερα αφορολόγητα σε όλη την Ευρώπη» ενώ αρνήθηκε τις εκτιμήσεις περί αύξησης της φορολόγησης για την πλειοψηφία των φορολογούμενων.
Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε λόγο για «μεταρρύθμιση - τομή την οποία ο τόπος είχε ανάγκη από δεκαετίες» ενώ απαντώντας στις αιτιάσεις περί ενός ισορροπημένου υφιστάμενου συστήματος, επικαλέστηκε την τοποθέτηση του Τάσου Γιαννίτση, σύμφωνα με την οποία η κρατική χρηματοδότηση των ελλειμμάτων των Ταμείων ευθύνεται για το 800% της αύξησης του χρέους. Αφού ανέφερε ότι το 2014 τα ελλείμματα των Ταμείων ήταν 2 δισ. ευρώ παρά τις 11 συνεχόμενες οριζόντιες περικοπές των συντάξεων που είχαν προηγηθεί, αντιγύρισε προς τα κόμματα, που διαδέχθηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ότι κατάφεραν και να αυξήσουν τα ελλείμματα και να τσακίσουν τις συντάξεις, επισημαίνοντας πως «δεν υπάρχουν συστήματα που μπορούν να επιβιώσουν με τέτοια ελλείμματα».
«Μειώνουμε τα ελλείμματα όπως είχαμε υποσχεθεί όχι από τον περιορισμό των συντάξεων, αλλά από την αρχιτεκτονική του συστήματος και την αντιστοίχηση εισφορών και παροχών. Καθιερώνουμε πλήρη ισονομία και οι αποκλίσεις που υπάρχουν προβλέπονται για να προστατευτούν οι αδύναμοι. Κάνουμε διάκριση μεταξύ των προνοιακών και των ασφαλιστικών παροχών», είπε επιγραμματικά υπογραμμίζοντας ότι «με τη βασική σύνταξη εξασφαλίζουμε τους συνταξιούχους από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό». Επανέλαβε ακόμη ότι από τις ρυθμίσεις του νέου νόμου δεν θίγεται το 90% των ασφαλισμένων και τόνισε ότι οι συντάξεις που θα απονεμηθούν στους νέους συνταξιούχους είναι καλύτερες από τις σημερινές, γιατί με 15 χρόνια ασφάλιση και 700 ευρώ μισθό, η βασική σύνταξη θα είναι 403 ευρώ, ενώ η σημερινή κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ είναι, λόγω των μειώσεων των μισθών, 392 ευρώ.
«Επιδιώκεται ένα σύστημα και με τα στοιχεία που έχουμε βλέπουμε ότι μπορεί να είναι βιώσιμο» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας.
Ότι επιστράτευσε «παραμύθια και μύθους» για να παραπλανήσει τον λαό ότι το Ασφαλιστικό του σύστημα είναι δίκαιο και επιφέρει ισονομία, κατηγόρησε τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, ο εισηγητής της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου, απαριθμώντας 15 σημεία, που, κατά την εκτίμηση της αξιωματικής το αποδεικνύουν, όπως οι περικοπές στο ΕΚΑΣ, το «μαχαίρι» στις συντάξεις χηρείας και τις επικουρικές και την εξανέμιση των μερισμάτων για τους δημόσιους υπαλλήλους. Αναφερόμενος δε στο δεύτερο σκέλος του νομοσχεδίου. που αφορά στις φορολογικές διατάξεις έκανε λόγο για έναν «ατελείωτο κατάλογο αμέτρητων μέτρων βασανισμού του λαού… που κανείς δεν μπορεί να ξέρει που τελειώνει και πόσες άλλες ρουκέτες έρχονται», ενώ για την τροπολογία για το αφορολόγητο σχολίασε: «Ένας φορολογούμενος των 600 ευρώ για πρώτη φορά θα πληρώνει φόρο... Μπράβο ωραία φιλολαϊκή κυβέρνηση είσθε...», ενώ ανέφερε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα επιβάρυνε κατά 2,5 εκατ. συνταξιούχους και εργαζόμενους.
Νομοσχέδιο «έκτρωμα» χαρακτήρισε η Εύη Χριστοφιλοπούλου το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ενώ έκανε λόγο για «αντιασφαλιστικό» νομοθέτημα που καταργεί κάθε έννοια ανταποδοτικότητας εισφορών - παροχών, δεν εξασφαλίζει το μέλλον του ασφαλιστικού και τις συντάξεις των νέων με αποτέλεσμα σε λίγο καιρό «να χρειάζεται νέα επιδρομή».
Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «ρεσιτάλ ψευτιάς και υποκρισίας» «παρουσιάζοντας το κώνιο για νέκταρ και τις μειώσεις των συντάξεων σαν αυξήσεις». Μίλησε για «νομοσχέδιο - λαιμητόμο» για τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα και κάλεσε τον κόσμο σε γενικό ξεσηκωμό ώστε να αποσυρθεί.
«Το νέο ασφαλιστικό είναι άδικο, άνισο, ξεπερασμένο και αναχρονιστικό, υποστήριξε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού ο Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, ο οποίος είπε ότι το Ποτάμι θα συνεχίσει την προσπάθεια της έναρξης ενός ουσιαστικού διαλόγου για την μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση που χρειάζεται η χώρα και η οποία δεν είναι δυνατόν να αποφευχθεί με κόλπα και αναβολές.
Με το μυαλό να βρίσκεται αυτή την ώρα στο «οικονομικό επιτελείο και στην κυβέρνηση» που «δίνει μια μεγάλη μάχη» ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος (ΑΝΕΛ) και υπερασπιζόμενος του σχεδίου νόμου, επισήμανε ότι η χώρα διάγει ιστορικές στιγμές.
Από την Ένωση Κεντρώων, ο ειδικός αγορητής Μάριος Γεωργιάδης επισήμανε ιδιαιτέρως την επιβάρυνση που επέρχεται στην πραγματική οικονομία από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου μιλώντας για «σκανδαλώδη τρόπο» που αυτό συμβαίνει στην αγορά και τον ιδιωτικό τομέα και αναφέρθηκε στην πρόσθετη φορολόγηση, με υπέρογκη προκαταβολή φόρου, με εισφορές αλληλεγγύης αναλόγως του με του ύψους εισοδήματος, με τεράστιες ασφαλιστικές εισφορές ακόμη και σε μεσαία εισοδήματα.
Από την ΧΑ ο Γ. Λαγός κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει ποιος της έδωσε το δικαίωμα να κλέβει τις ασφαλιστικές εισφορές των Ελλήνων πολιτών και να κατεβάζει τις συντάξεις στα 385 ευρώ εμφανίζοντάς το μάλιστα αυτό σαν επιτυχία.

 ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ

Αθήνα Θεσσαλονίκη Πάτρα Ηράκλειο Καβάλα Ρόδος Πορτοκαλί Μωβ

Αλ. Τσίπρας: Μοναδικοί μας σύμμαχοι ο κόσμος που έχει αποφασίσει ότι τα πράγματα στην Ελλάδα μπορούν και θα πάνε αλλιώς

«Ξαναφέρνουμε το ασφαλιστικό σε ράγες βιωσιμότητας χωρίς να μειωθούν οι κύριες συντάξεις χωρίς να επηρεαστεί η συντριπτική πλειοψηφία των επικουρικών, χωρίς να περικοπεί ούτε ευρώ από την συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας το Σάββατο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
08 Μαΐου 2016 06:05:24

Για φιλόδοξη μεταρρύθμιση που ξαναφέρνει το ασφαλιστικό σύστημα σε ράγες βιωσιμότητας, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας το Σάββατο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός «Ξαναφέρνουμε το ασφαλιστικό σε ράγες βιωσιμότητας χωρίς να μειωθούν οι κύριες συντάξεις χωρίς να επηρεαστεί η συντριπτική πλειοψηφία των επικουρικών, χωρίς να περικοπεί ούτε ευρώ από την συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων». «Αυτό δεν το καταφέραμε ούτε με ταχυδακτυλουργίες, ούτε τετραγωνίζοντας τον κύκλο, όπως μας είπαν. Το καταφέραμε γιατί είχαμε την πολιτική βούληση  να προστατέψουμε τους αδύναμους και να αναδιανέμουμε τα βάρη», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Τολμήσαμε να φέρουμε μια πραγματικά ριζοσπαστική μεταρρύθμιση» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας τα βασικά χαρακτηριστικά: «τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα ασφάλισης, τους ενιαίους κανόνες υπολογισμού εισφορών και της παροχής σύνταξης, την καθιέρωση της εθνικής σύνταξης, μιας μεγάλης κατάκτησης κοινωνικής δικαιοσύνης».

Αντικρούοντας τα περί αιφνιδιασμού, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «δεν υπήρξε ποτέ άλλοτε, τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον, μεταρρύθμιση που  συζητήθηκε τόσο εκτενώς  σε όλο το φάσμα του δημόσιου βίου, μέσα και έξω  από τη Βουλή, όσο αυτή που έρχεται στην ολομέλεια αύριο». Θύμισε πως η πρόταση κατατέθηκε στην αρχή του έτους και συζητήθηκε επί πέντε ολόκληρους μήνες, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η κυβέρνηση προχώρησε σε έναν διεξοδικό διάλογο με όλους τους φορείς και σε ποιοτικές αλλαγές και σε σημαντικές βελτιώσεις «Ακούσαμε τις προτάσεις, τις αγωνίες αλλά και τις διαμαρτυρίες και κάναμε διορθώσεις στο μέτρο του δυνατού», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά

Στόχος όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας «η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος» και «η προστασία των νέων, των επισφαλώς εργαζόμενων, καθώς και των χαμηλών εισοδημάτων, των αδύναμων δηλαδή συμπολιτών μας». Όπως σημείωσε ο ίδιος, «με βάση τα επίσημα στοιχεία πάνω από 90% των αγροτών δεν θα υποστούν επιβαρύνσεις από τον συνδυασμό του φορολογικού και του ασφαλιστικού», προσθέτοντάς πως «Χωρίς την ασφαλιστική μεταρρύθμιση η βασική σύνταξη του αγρότη από 172 ευρώ σήμερα, θα γίνονταν 158 ευρώ εντός του 2016 και 0 ευρώ το 2027». «Κοιτάζοντας τη συνολική εικόνα οι φορολογούμενοι σε ποσοστό έως 98% θα έχουν μικρή επιβάρυνση, ή ελάφρυνση», σημείωσε επίσης, αναφέροντας ειδικότερα, το 92% των ελεύθερων επαγγελματιών -που δεν έχουν αφορολόγητο όπως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι- θα πληρώσει μικρότερο φόρο. Όπως επίσης και το 71% των φορολογουμένων με μικτό εισόδημα από επιχειρήσεις και μισθούς.

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε πως «η μεταρρύθμιση δεν είναι ευνοϊκή για όλους», σημειώνοντας πως «θα έχουν επιβάρυνση αυτοί που μπορούν να τα βγάλουν πέρα, όσοι έχουν υψηλότερα εισοδήματα», αναφέροντας πως «εδώ εστιάζουμε και μια ταυτοτική διαφορά ανάμεσα στις δικές μας επιλογές και τις επιλογές που έκαναν τα προηγούμενα χρόνια και θα συνέχιζαν να κάνουν τα κόμματα που κυβέρνησαν και κυρίως η ΝΔ».

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τονιζοντας πως «έφερναν νόμους που υπονόμευαν και τη βιωσιμότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη», με στόχο την «προστασία των μεγάλων εισοδημάτων». «Το ασφαλιστικό σύστημα έφτασε στο χείλος του γκρεμού με αποκλειστική δική τους ευθύνη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αντιπαρήλθε τους μύθους που κατά καιρούς εκτοξεύονται από τη πλευρά της αντιπολίτευσης εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής:

Μύθος Πρώτος: «Η διαπραγμάτευση κατέστρεψε τη χώρα και την οικονομία». Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Πετύχαμε υπεραπόδοση της τάξης 1% από το στόχο του – 0,25%,δηλαδή το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,7%, που επιβεβαιώθηκε από τη Eurostat.

Μύθος Δεύτερος: «Οι εκλογές του 2015 διέκοψαν το success story Σαμαρά». Για ποιο success story μιλάμε; Για αυτό που έφερε την ελληνική οικονομία 1,5% έξω από το στόχο του 2014. Αλήθεια ποιο «success story» θα γραφόταν το 2016, το 2017 και το 18 όταν οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα ήταν στο 4,5%;

Μύθος Τρίτος: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εκτίναξε την ανεργία». Αυτό είναι πραγματικά εξοργιστικό. Συνιστά προφανές ψεύδος. Οι δείκτες της ανεργίας είναι μειωμένοι σχεδόν 1,5% επί των ημερών μας – γεγονός για το οποίο δεν πανηγυρίζουμε

Μύθος Τέταρτος: Η ΝΔ ισχυριζόταν το καλοκαίρι ότι η διαπραγμάτευση θα επέφερε ύφεση ύψους 7%. Δεν θα μπορούσε να διαψευστεί περισσότερο. Τελικά η ύφεση δεν ξεπέρασε το 0,2% ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν η Ελλάδα θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης στο β' εξάμηνο του 2016.

Το 2015 για πρώτη χρονιά μετά από πολλά χρόνια δεν μειώθηκαν μισθοί και συντάξεις ενώ οι 100 δόσεις έδωσαν ανάσα σε νοικοκυριά-επιχειρήσεις.

Τέλος ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τη στήριξη του κόσμου και «συμπαγείς σα μια γροθιά, θα βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση και αμέσως μετά την αξιολόγηση ξεκινάμε την πορεία για τις μεγάλες αλλαγές». «Είμαστε σε πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι. Αλλά είμαστε αποφασισμένοι, πιο έμπειροι και δυνατοί και γι αυτό θα τα καταφέρουμε».
.
.

.

Ζ.Γκάμπριελ: Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους της

Μετά το ΔΝΤ και τη Γαλλία, και ο Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ζητάει την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, σύμφωνα με δημοσίευμα οτυ περιοδικού «Spiegel».
08 Μαΐου 2016 06:02:50
Σύμφωνα με το «Spiegel», ο Z. Γκάμπριελ δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Reuters» ενόψει της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα, πως «το Eurogroup πρέπει να βρει έναν τρόπο για να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος. Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους της».

Η ελάφρυνση του χρέους «θα βοηθήσει την χώρα και τους ανθρώπους της να μην αγωνίζονται κάθε δώδεκα μήνες για να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέα δάνεια για να αποπληρώσουν τα παλιά» αναφέρει ακόμα ο Αντικαγκελάριος της Γερμανίας, τονίζοντας ότι «γνωρίζουμε όλοι ότι κάποια στιγμή αυτή (σ.σ. η ελάφρυνση του χρέους) θα γίνει. Δεν έχει νόημα να την αποφεύγουμε».
Επίσης ο Z. Γκάμπριελ σημειώνει ότι θα ήταν «εντελώς λάθος για την Ελλάδα να καλύψει τώρα τις ανάγκες της με νέα μέτρα λιτότητας» συμπληρώντας «ειδικά τώρα που η χώρα έχει καταφέρει καλύτερη οικονομική ανάπτυξη απ’ ότι θα περίμενε κανείς».
 
Αθήνα Θεσσαλονίκη Πάτρα Ηράκλειο Καβάλα Ρόδος Πορτοκαλί Μωβ
.

Γ. Κατρούγκαλος: Καμία κύρια σύνταξη δεν μειώνεται με το ασφαλιστικό

Για «μεταρρύθμιση-τομή που ο τόπος είχε ανάγκη εδώ και χρόνια», έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής. Επανέλαβε ότι καμία κύρια σύνταξη δεν μειώνεται και παράλληλα κατηγόρησε τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι για υποκρισία, σημειώνοντας ότι ψήφισαν τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της μεταρρύθμισης της κυβέρνησης είναι η ισονομία και πως το αναδιανεμητικό δημόσιο σύστημα παραμένει.

Καθιερώνουμε, είπε ο κ. Κατρούγκαλος, πλήρη ισονομία και οι αποκλίσεις που υπάρχουν προβλέπονται για να προστατευτούν οι αδύναμοι και έφερε σαν παράδειγμα την «ειδική» όπως τη χαρακτήρισε, «μεταχείριση των αγροτών».

Σημείωσε ότι από τις ρυθμίσεις του νόμου δεν θίγεται το 90% των ασφαλισμένων και τόνισε ότι οι συντάξεις που θα δοθούν στους νέους συνταξιούχους είναι καλύτερες από τις σημερινές, γιατί με 15 χρόνια ασφάλιση και 700 ευρώ μισθό, η βασική σύνταξη θα είναι 403 ευρώ, ενώ η σημερινή κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ είναι, λόγω των μειώσεων των μισθών, 392 ευρώ.

Ο υπουργός κάλεσε όλους να αντιμετωπίσουν το ζήτημα ως ένα εθνικό θέμα που, όπως είπε, χρειάζεται να συζητηθεί χωρίς το βάρος της υποκρισίας και της δημαγωγίας.
.
.
.

 

 Ευκ. Τσακαλώτος: Ο λόγος μας είναι συμβόλαιο, αυτά είπαμε και αυτά κάνουμε 

 όταν τελειώσει η αξιολόγηση η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο παράλληλο πρόγραμμα όπου θα εφαρμόσει την πολιτική της με κεντρικό μέλημα της την υγεία, την παιδεία και το κοινωνικό κράτος.


 

Όπως υπογράμμισε ο Ευ. Τσακλώτος, η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε σκληρά και στο φόρο εισοδήματος και στο ασφαλιστικό. Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης επεσήμανε την υποκριτική στάση της και τόνισε ότι ο ελληνικός λαός δεν ξεχνάει ότι όσα σήμερα δήθεν αντιπαλεύουν, στο δημοψήφισμα για τη λύση του κ. Γιούνκερ είχαν ψηφίσει ναι.
Σχετικά με τη διαπραγμάτευση, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι «όλοι οι θεσμοί έχουν πειστεί ότι αυτά που υποσχεθήκαμε τα κάναμε» και σχετικά με τις ενστάσεις του ΔΝΤ για τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης ανέφερε ότι «υπάρχει μια παρένθεση που πρέπει να συζητήσουμε». Όπως ανέφερε,  για το δημοσιονομικό πακέτο «εμείς και οι Ευρωπαίοι λέμε ότι θα φτάσει το 2018 σε πλεόνασμα 3,5% και το ΔΝΤ λέει ότι το πλεόνασμα θα είναι 1,5% για αυτό ζήτησε να πάρουμε υπό αίρεση μέτρα».

«Κάναμε όσα υποσχεθήκαμε περιμένουμε από τη Γερμανία και το ΔΝΤ μια εφικτή λύση για το χρέος», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών γιατί, όπως πρόσθεσε ο ίδιος, το πακέτο μεταρρυθμίσεις, μέτρα και χρέος πρέπει να είναι αξιόπιστο για τους πιστωτές, αλλά πρέπει να είναι αξιόπιστο και για τους Έλληνες πολίτες, ώστε να ξεφύγουμε από το φαύλο που μας έβαλαν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. από το 2010.

Ο κ. Τσακαλώτος πρόσθεσε ότι η Eurostat λέει πως δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα και απευθυνόμενος στους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ ρώτησε: «Τι λέτε; Η Eurostat έχει δίκιο ή το ΔΝΤ;», καλώντας τους ξεκάθαρα να δηλώσουν αν υποστηρίζουν την κυβέρνηση για τη μη λήψη νέων μέτρων ή συντάσσονται με το ταμείο. «Θα προτείνουμε τον μηχανισμό αυτό (δημοσιονομικής διόρθωσης) και ζητάω την υποστήριξή σας. Υποστηρίζετε την κυβέρνηση ενάντια στο ΔΝΤ ή όχι; Υποστηρίζετε τους δικούς μας υπολογισμούς και της Κομισιόν ή όχι;», συνέχισε.

Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι το ΔΝΤ εκτός από την Ελλάδα πιέζει και τους Ευρωπαίους «να δώσουν κάτι για το χρέος». Πρόσθεσε επίσης ότι «εμείς έχουμε κάνει αυτά που έχουμε υποσχεθεί και η Γερμανία και το ΔΝΤ πρέπει να συζητήσουν και να βρουν λύση αξιόπιστη».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Τσακαλώτος θέλησε να απαντήσει στην κριτική βουλευτών της αντιπολίτευσης που αναφέρθηκαν σε παλιότερη υπόσχεσή του να παραιτηθεί αν το αφορολόγητο έπεφτε κάτω από 9.100 ευρώ.  «Κάποιοι εσκεμμένα επιμένουν να θυμούνται τι λέγαμε στις εκλογές του Γενάρη ενώ εκλογές έγιναν και τον Σεπτέμβριο. Αλλά φαίνεται πως ανάμεσα σε Γενάρη και Σεπτέμβρη μια μύγα τσε- τσε πήγε στη Λεωφόρο Συγγρού...», είπε χαρακτηριστικά

Τέλος, προανήγγειλε ότι όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση η κυβέρνηση θα μπορέσει να ξεδιπλώσει το παράλληλο πρόγραμμα. «Ο λόγος μας είναι συμβόλαιο. Αυτά είπαμε, αυτά κάναμε», κατέληξε. 


Διαβάστε την επιστολή του Ε. Τσακαλώτου προς τους Ευρωπαίους ομόλογούς του, με αφορμή την πρόταση του ΔΝΤ για μέτρα 9 δισ. ευρώ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σας γράφω πριν από την συνάντησή μας τη Δευτέρα για να ξεκαθαρίσω τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης σε ότι αφορά τόσο το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, όσο και τη συζήτηση για το χρέος.

Υπάρχει, νομίζω, μια γενική αναγνώριση ότι η κυβέρνησή μου έχει κρατήσει τόσο το πνεύμα, όσο και το γράμμα της καλοκαιρινής συμφωνίας μας. Είναι αλήθεια ότι το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης έχει πάρει περισσότερο χρόνο απ' όσο αναμένονταν αλλά αυτό, σε μεγάλο βαθμό, αντανακλά το μεγάλο μέγεθος των μεταρρυθμίσεων που έγιναν τους τελευταίους δέκα μήνες. Πολλές από τις μεταρρυθμίσεις χρειάζονταν πολύ πολύπλοκη νομοθέτηση και απαίτησαν τη βοήθεια όχι μόνο της γενναιόδωρης τεχνικής υποστήριξης που παρασχέθηκε, αλλά και χρονοβόρες διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς για να γίνει η νομοθέτηση σωστά από την αρχή.

Αντανακλά, όμως επίσης, ότι έχουμε εμπλακεί όχι μόνο σε δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά και σε σοβαρές δομικές μεταρρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν πολλές από τις χρόνιες αδυναμίες του οικονομικού και δικαστικού συστήματος, τη φορολογική διοίκηση (περιλαμβανομένης μιας νέας αυτόνομης και ανεξάρτητης αρχής συλλογής εσόδων) και πιθανόν, περισσότερο σημαντικό απ' όλα, τη ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Η μεταρρύθμιση στις συντάξεις που συζητείται αυτή τη στιγμή στο κοινοβούλιο, αντιμετωπίζει με ριζοσπαστικό τρόπο τη βιωσιμότητα του συστήματος μακροπρόθεσμα ενοποιώντας όλα τα Ταμεία σε ένα, προσφέροντας ίδιους κανόνες για όλους τους συνταξιούχους και μειώνοντας τα ποσοστά αναπλήρωσης.

Εχουμε τώρα συμφωνήσει με τους τέσσερις Θεσμούς όσα περιλαμβάνονται στην πρώτη αξιολόγηση, όχι μόνο το δημοσιονομικό πακέτο του 3% του ΑΕΠ αλλά και όλες τις δομικές μεταρρυθμίσεις. Οι τελευταίες περιλαμβάνουν το άνοιγμα του συνόλου της αγοράς των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), εκτός από κάποια προσωρινή προστασία δανείων που σχετίζονται με πρώτη κατοικία, και το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

Από την οπτική μας έχουμε παραδώσει όσα υποσχεθήκαμε – σε κάποιες πτυχές περισσότερα. Και όλα αυτά έχοντας ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες και αντιμετωπίζοντας μια απίστευτα περίπλοκη και σοβαρή προσφυγική κρίση.

Ωστόσο, όπως ξέρετε υπάρχει μια διαφωνία μεταξύ των Θεσμών για το αντίκτυπο του δημοσιονομικού πακέτου, καθώς οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και εμείς, είμαστε πεπεισμένοι ότι το πακέτο είναι αρκετό για να πιαστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, ενώ το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι αρκεί μόνο για να πιαστεί 1,5% του ΑΕΠ. Αυτή η εκτίμησή του, πρέπει να σημειωθεί, βασίζεται στην ίδια μεθοδολογία που παρήγαγε μια υποεκτίμηση το 2015 του μεγέθους των δυο δισεκατομμυρίων ευρώ! Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η διαφορά των δυο ποσοστιαίων μονάδων για το 2018 είναι εξαιρετικά μεγάλη. Και αυτό κάνει την πρόταση για επιπλέον 2% του ΑΕΠ παραμετρικά προληπτικά μέτρα νομοθετημένα εκ των προτέρων πολύ προβληματική.

Πρώτον, δεν υπάρχει συνταγματικά τρόπος να ψηφιστούν προληπτικά μέτρα στην Ελλάδα και με συζητήσεις που είχα με συναδέλφους, αυτό ισχύει και σε ορισμένα άλλα κράτη μέλη. Ετσι θα πρέπει απλά να νομοθετήσουμε τα μέτρα και «απλώς» να υποσχεθούμε ότι θα ακυρωθούν το 2018 αν δεν χρειαστούν. Επικαλούμενος τόσο στην οικονομική, όσο και την πολιτική εμπειρία σας, μπορείτε να φανταστείτε να πάμε στο κοινοβούλιο αντί για ένα αναμενόμενο πακέτο 5,4 δισ. ευρώ ένα 9 δισ. ευρώ;

Πράγματι, κάθε πακέτο άνω των 5,4 δισ. είναι καταδικασμένο να αντιμετωπιστεί από τους έλληνες πολίτες και τους οικονομικούς αναλυτές, εντός και εκτός Ελλάδος ως κοινωνικά και οικονομικά αντιπαραγωγικό. Δεν υπάρχει περίπτωση τέτοιο πακέτο να περάσει από την παρούσα κυβέρνηση ή –για ότι αυτό σημαίνει- απόκαμία δημοκρατική κυβέρνηση που μπορώ να φανταστώ.

Παρά τα ανωτέρω, και με μεγάλο κόστος για εμάς από τη στιγμή που η πρότασή μας είναι όντως πολύ σκληρή, συνεργαστήκαμε εποικοδομητικά με τους θεσμούς για να καλύψουμε τις τέσσερις λέξεις-κλειδία, που αναφέρθηκαν τόσο από την Κριστίν Λαγκάρντ όσο και από τον Γερούν Ντάισλμπλουμ στο τελευταίο Eurogroup: νομοθέτηση, αντικειμενικότητα, αυτοματισμός, αξιοπιστία.

Προτείναμε έναν αυτόματο μηχανισμό αναπροσαρμογής των δαπανών του προϋπολογισμού –με αναφορά σε κάθε υπουργείο και λίγες συγκεκριμένες εξαιρέσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας και προστασίας των ασθενέστερων στρωμάτων- ώστε να παράσχουμε την πρόσθετη διασφάλιση που απαιτούν χώρες-μέλη ότι θα είμαστε σε τροχιά για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί μας έκαναν πολλές προτάσεις για βελτίωση του μηχανισμού σε ευθυγράμμιση με την απόφαση του Eurogroup, τις οποίες έχουμε συμπεριλάβει. Θα έχετε λάβει την πρότασή μας στην τελική της μορφή μέχρι τη Δευτέρα.

Θεωρώ ότι ένας τέτοιος μηχανισμός, σε συνδυασμό με το πακέτο μεταρρυθμίσεων, είναι υπεραρκετός για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση.

Και έρχομαι στο ζήτημα του χρέους, που αποτελεί επίσης μέρος της συμφωνίας του καλοκαιριού. Νομίζω ότι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι μια ξεκάθαρη δήλωση για μέτρα άμεσης εφαρμογής και μέτρα που θα ληφθούν μελλοντικά, κάτι που θα βοηθήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ανάκαμψη της χώρας και ότι το ρίσκο χώρας απομακρύνεται (επιτέλους!) από την ατζέντα.

Οι επενδυτές χρειάζονται μια ξεκάθαρη εικόνα για να επενδύσουν, κάτι που απαιτεί κατ' ελάχιστον μια ξεκάθαρη ανακοίνωση από το eurogroup ότι η Ελλάδα είναι στο σωστό δρόμο, βοηθώντας μας έτσι να μετατρέψουμε τον φαύλο κύκλο των δημοσιονομικών μέτρων – ύφεσης – περισσότερων μέτρων, σε ένανενάρετο κύκλο με βάση την ανάπτυξη. Και δεν είναι ζήτημα μόνο επενδύσεων και ανάπτυξης.

Εχουμε μπροστά μας και τη μεταρρυθμιστική κόπωση των Ελλήνων, που βρίσκονται αντιμέτωποι με έξι χρόνια κρίσης και έχουν χάσει το 25% του ΑΕΠ.
Η επιστροφή στην ανάπτυξη λογικά θα μετριάσει την ανάγκη ενός ακόμη γύρου νέων δημοσιονομικών μέτρων, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι θα βοηθήσει μια νέα μεταρρυθμιστική προσπάθεια με στόχο τα πολλά δομικά μας προβλήματα. Αυτό σίγουρα είναι προς το συμφέρον όχι μόνο των Ελλήνων πολιτών, αλλά και των δανειστών μας.

Οπότε, θεωρώ ότι τα στοιχεία για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και την παροχή της ελάφρυνσης χρέους, υπάρχουν. Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει από το καλοκαίρι τη δέσμευσή της για μεταρρυθμίσεις, ενώ ταυτόχρονα έχει αποτελέσει πηγή γεωπολιτικής σταθερότητας σε μια πολύ προβληματική περιοχή, με τον τρόπο που αντιδράσαμε στην προσφυγική κρίση.

Κανείς δεν θα πρέπει να πιστεύει ότι μια ακόμη ελληνική κρίση, οδηγώντας ίσως σε ένα ακόμη αποτυχημένο κράτος στην περιοχή (failed state), είναι επωφελής για οποιονδήποτε.

Η κυβέρνησή μου και εγώ θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια συνολική λύση. Όμως μια τέτοια λύση θα πρέπει να είναι αξιόπιστη όχι μόνο για τους πιστωτές μας και τους θεσμούς, αλλά και για τους Έλληνες πολίτες, που σε τελική ανάλυση πρέπει να έχουν την «ιδιοκτησία» του προγράμματος και να μπορούν να το διατηρήσουν. Θα ήθελα να πιστεύω ότι είμαστε τόσο κοντά, χωρίς να χρειάζεται να προσθέσω το «αλλά τόσο μακριά».

 Καταπέλτης κατά ΡΙΚ η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας για Σφακιανάκη

Καταπέλτης κατά ΡΙΚ η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας για Σφακιανάκη - Media

 

«Κατάφωρα ρατσιστικές και μισαλλόδοξες στους μετανάστες» ήταν οι αναφορές του Έλληνα, τραγουδιστή, Νότη Σφακιανάκη, στην τηλεοπτική εκομπή ΤΕΤ – Α – ΤΕΤ που προβλήθηκε από το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου στις 13 Μαρτίου, με παρουσιαστή, τον Τάσο Τρύφωνος, εκτιμά η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η Επιτροπή, εξέτασε παράπονα που υποβλήθηκαν από τη συντεχνία ΣΗΔΗΚΕΚ (ΠΕΟ), την Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό (ΚΙΣΑ) και τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, Γιάννο Λαμάρη, «για ρατσιστικές και ξενοφοβικές αναφορές που έγιναν στην τηλεοπτική εκπομπή ΤΕΤ-Α-ΤΕΤ του ΡΙΚ».
Επίσης, η Επιτροπή αποφάσισε, περαιτέρω, ότι η ευθύνη του ΡΙΚ για την παραχώρηση της ευκαιρίας στον κ. Σφακιανάκη να διακηρύξει τις ρατσιστικές και μισαλλόδοξες απόψεις του «μεγιστοποιείται από το γεγονός ότι είχε τη δυνατότητα να μην προβάλει τη ρητορική μίσους».
Προσθέτει ότι αυτή η «ρητορική μίσους, ήταν αντίθετη όχι μόνο προς τη δημοσιογραφική δεοντολογία, αλλά και ενάντια στον εναρμονιστικό νόμο περί Καταπολέμησης του Ρατσισμού, που προνοεί φυλάκιση πέντε ετών και πρόστιμο 10 χιλιάδων για όσους μεταδίδουν ρατσιστικά μηνύματα…».

Το ΡΙΚ, όπως αναφέρει η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, επικαλέστηκε ως δικαιολογία για την προβολή της ρατσιστικής ρητορικής το δικαίωμα της ελευθερίας έκφρασης και της διακίνησής των ιδεών και της προβολής όλων των απόψεων.   Η Επιτροπή σημειώνει, ωστόσο, πως το δικαίωμα της ελευθερίας έκφρασης δεν είναι απεριόριστο, αλλά υπόκειται στους περιορισμούς του σεβασμού των δικαιωμάτων των άλλων, της τήρησης της νομιμότητας και της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Ανεδαφικές και επικίνδυνες οι θέσεις του ΡΙΚ
Η Επιτροπή, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, αποφάσισε, περαιτέρω, ότι οι θέσεις του ΡΙΚ περί μετάδοσης των πάντων «ώστε να αφήνεται στην κρίση των τηλεθεατών και της κοινωνίας, `μιας κοινωνίας που είναι ικανή να απορρίψει ιδέες και απόψεις τις οποίες δεν ασπάζεται και δεν υιοθετεί` είναι και ανεδαφικές και επικίνδυνες για την κοινωνία».
Αναφέρει, επίσης, ότι «η αντίληψη που εκφράζεται περί της κοινωνίας ως ενός συνόλου ανθρώπων απόλυτα λογικών και ικανών να ξεχωρίσουν το καλό από το κακό είναι απλοϊκή και εκτός πραγματικότητας και θα πρέπει αυτό να το έχει υπόψη ένας ραδιοτηλεοπτικός σταθμός, και δη δημόσιος».
Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας υποδεικνύει ότι τα ΜΜΕ, και δη το ΡΙΚ, ως δημόσια ραδιοτηλεόραση, έχουν καθήκον να προστατεύουν ομάδες που είναι ευάλωτες ή επιρρεπείς στην προπαγάνδα μίσους και αναφέρει ότι «το παράδειγμα της Χιτλερικής προπαγάνδας περί Αρίας φυλής μετέτρεψε τη γερμανική κοινωνία σε μια μηχανή θανάτου εκατομμυρίων».
Θεωρεί, επίσης, ότι το φόρτωμα της ευθύνης στην κοινωνία να δεχθεί ή να απορρίψει ιδέες και απόψεις που δεν συμμερίζεται συνιστά προσπάθεια του ΡΙΚ να απεκδυθεί των δικών του ευθυνών έναντι του συνόλου της κοινωνίας.   Ωστόσο, η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, κάνει εύφημη μνεία του γεγονότος ότι ο τηλεπαρουσιαστής «τουλάχιστο προσπάθησε να σταματήσει, πλην ανεπιτυχώς, τη ρατσιστική ρητορική του φιλοξενούμενού του και υπέδειξε ότι οι τηλεπαρουσιαστές οφείλουν σε κάθε περίπτωση να διαχωρίζουν με σθένος και αποφασιστικότητα τη θέση τους από ανάλογες τοποθετήσεις».
Τέλος, σημειώνει ότι ένας συρόμενος υπέρτιτλος που εξέφραζε τη διαφωνία του ΡΙΚ σε όσα είχαν αναφερθεί «δεν ήταν ούτε αρκετός ούτε σοβαρό άλλοθι για την ευκαιρία που δόθηκε να προβληθούν ακραίες απόψεις μίσους».   Οι καταγγελίες προς την Επιτροπή έγιναν με αφορμή αναφορά του παρουσιαστή στο γεγονός ότι η τραγουδίστρια, Δέσποινα Βανδή, αποχώρησε από το σχήμα του Νότη Σφακιανάκη επειδή αυτός είχε κάνει δηλώσεις για τους μετανάστες.   Η Δ. Βανδή, δήλωσε με τη σειρά της, πως ο τραγουδιστής, δεν είχε σεβαστεί το γεγονός πως οι γονείς της ήταν μετανάστες στη Γερμανία, με αποτέλεσμα, ο ερμηνευτής να επιδοθεί «σε μια ακατάσχετη ρατσιστική και ξενοφοβική ρητορική που κράτησε τουλάχιστο έξι λεπτά».
Το ΡΙΚ, ανταποκρινόμενο στην παράκληση της Επιτροπής, να παραθέσει τις απόψεις του, ανέφερε ότι «απορρίπτει κατηγορηματικά και εκφράζει την έντονη ένσταση του στις καταγγελίες».
Πηγή: philenews 

Τσίπρας: Με αισιοδοξία ατενίζουμε ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο και τον λαό

Τσίπρας: Με αισιοδοξία ατενίζουμε ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο και τον λαό - Media
Το μήνυμα αισιοδοξίας ότι η Ελλάδα αφήνει πίσω της τα δύσκολα και περνάει σε μια καινούργια εποχή, με όραμα για ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο και το λαό, αλλά και με τις αξίες της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, έστειλε ο πρωθυπουργός από τη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Αδρίας».

«Γιορτάζουμε σήμερα το Πάσχα που σηματοδοτεί και το πέρασμα σε μια καινούργια εποχή, με ελπίδα, αισιοδοξία και αποφασιστικότητα. Ότι αφήνουμε πίσω μας τα δύσκολα και με αισιοδοξία αλλά και όραμα ατενίζουμε ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο και τον λαό, πάντοτε υπερασπιζόμενοι αξίες. Την αλληλεγγύη στο συνάνθρωπο, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη. Χρόνια πολλά σε όλους και σε όλες. Καλή δύναμη και αισιοδοξία για τα καλύτερα που έρχονται» δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού.
Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας μαζί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο αντάλλαξαν ευχές και τήρησαν το έθιμο της Λαμπρής τσουγκρίζοντας κόκκινα αυγά με τους αξιωματικούς και το πλήρωμα. Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος παρακολούθησαν το σούβλισμα του οβελία στο κατάστρωμα συνομίλησαν με αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και ναύτες, ενώ επισκέφθηκαν και τη γέφυρα και το κέντρο επιχειρήσεων του πλοίου όπου ενημερώθηκαν από τον κυβερνήτη. Ο πρωθυπουργός συνομίλησε με τον κυβερνήτη του πλοίου, το οποίο βρισκόταν εν πλω σε αποστολή.
Ο πρωθυπουργός εξήρε την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων που διαφυλάττουν την εθνική ακεραιότητα ως «κόρη οφθαλμού».

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Ας είναι το φετινό Πάσχα μια έξοδος από τον φόβο και την απόγνωση προς την ελπίδα!

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Ας είναι το φετινό Πάσχα μια έξοδος από τον φόβο και την απόγνωση προς την ελπίδα!
Το φετινό Ορθόδοξο Πάσχα στην Ελλάδα έρχεται σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για τη χώρα, λόγω του τεράστιου ζητήματος με το προσφυγικό. Εκδηλώσεις αλληλεγγύης, γενναιοψυχία, αλλά και ακραίες αντιδράσεις, βία, επεισόδια…
Αυτά ως φόντο. Γιατί στην καθημερινότητα ζούμε την απόγνωση, τη δυστυχία, τον πόνο χιλιάδων ανθρώπων που επιχειρούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή. Στο μήνυμά του για τις ημέρες αυτές, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος, αναφέρεται στο προσφυγικό και εξαίρει «το μεγαλεῖο τῆς ψυχῆς» του ελληνικού λαού…

Αρχιεπισκοπος
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος, κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο, όπου μίλησε με πρόσφυγες και άκουσε τις ιστορίες τους.
Εἶναι γεγονός ὅτι, τὰ τελευταία χρόνια, ἡ ἀπελπισία καὶ ἡ ἀπόγνωση ἔγιναν οἱ κυρίαρχες γεύσεις τῆς καθημερινότητάς μας. Ἡ ἀγαπημένη μας πατρίδα δοκιμάζεται παντοιοτρόπως. Γύρω μας μαίνονται πόλεμοι καὶ καταστροφές. Τὰ νησιωτικά μας παράλια ἔγιναν ὑγροὶ τάφοι ψυχῶν κατατρεγμένων ἀπὸ τὸν πόλεμο καὶ τὴν δυστυχία. Ἡ χώρα μας κατακλύσθηκε ἀπὸ πρόσφυγες καὶ μετανάστες, οἱ ὁποῖοι βιώνουν τὴν ἐξαθλίωση καὶ τὰ ἀδιέξοδα ποὺ συνεπάγονται οἱ πολιτικὲς καὶ οἰκονομικὲς σκοπιμότητες τῶν ἰσχυρῶν τῆς Γῆς. Καὶ ὁ λαός μας, ζῶντας ὁ ἴδιος τὶς δικές του δοκιμασίες, τὶς δικές του δυσκολίες, τὴν ὅλο καὶ πιὸ ἐπώδυνη οἰκονομικὴ κρίση, τὴν ἀνεργία, τὴν συνεχῆ μετανάστευση τῶν παιδιῶν μας, τὴν ἀβεβαιότητα γιὰ τὸ αὔριο, τὴν αἴσθηση ὅτι κάποιοι κλέβουν ἤ ὑποθηκεύουν τὸ μέλλον τῶν παιδιῶν καὶ τοῦ τόπου μας· αὐτός ὁ εὐλογημένος λαός δείχνει ἔμπρακτα τὸ μεγαλεῖο τῆς ψυχῆς του καὶ τὴν ἀνωτερότητα τῆς πολιτισμικῆς του καταγωγῆς. Ὑπομένει ἀγωνιζόμενος. Δίνει μὲ ἀξιοπρέπεια τὶς μάχες του, προβάλλοντας μεγαλόπρεπα τὴν ψυχικὴ καὶ ὑλική του γενναιοδωρία. Μοιράζεται τὸ ὑστέρημά του καὶ πολεμᾶ νὰ διατηρήσει τὴν ἐλπίδα καὶ τὴν ἀξιοπρέπειά του.

ΑρχιεπίσκοποςἈδελφοί μου, Χριστὸς Ἀνέστη!!!
Ὁ θάνατος δὲν κυριεύει πιὰ τὴν ζωή. Ἔχουμε συνοδοιπόρο τοῦ βίου μας τὸν
Ἀναστάντα Κύριο. Βαδίζουμε μαζί Του. Καὶ αὐτὸ παρηγορεῖ τὶς θλίψεις μας καὶ
ἐνισχύει τὴν ἐπιμονή μας ὑπὲρ τῆς ἐπικρατήσεως τῆς ἀλήθειας, τῆς ἀγάπης καὶ
τῆς δικαιοσύνης. Ὁ πειρασμὸς νὰ χάσουμε τὴν ἐμπιστοσύνη στὸν ἄλλον ἄνθρωπο, ὁ κίνδυνος
νὰ μᾶς ἐγκλωβίσει στὸν ἑαυτό μας ἡ πικρὴ γεύση τῆς ζωῆς, κάνοντάς μας
ἀδιάφορους γιὰ τὸν πόνο τοῦ ἄλλου, ἀποδεικνύονται ἀνίσχυροι.
Ἄς εἶναι, λοιπόν, τὸ φετινὸ Πάσχα μιὰ ἔξοδος ἀπὸ τὸν φόβο καὶ τὴν
 ἀπόγνωση πρὸς τὴν ἐλπίδα καὶ τὴν ἀγαπητικὴ δημιουργικότητα, ἀπὸ τὴν
 ὑποκρισία στὴν ἀλήθεια, ἀπὸ τὸν ἀτομισμὸ στὴν κοινωνία τῆς ἀγάπης, ἀπὸ τὶς
 ποικίλες φανερώσεις τοῦ θανάτου στὴν ἐμπειρία τῆς ἀναστημένης ζωῆς.

  • Ευχαριστούμε θερμά τον φωτογράφο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Χρήστο Μπόνη, για τις φωτογραφίες που διέθεσε στη «Ραδιοτηλεόραση».
Share this post: on Twitter on Facebook

ΑΝΕΛ: «Οι Έλληνες πολίτες δικαιούνται να ελπίζουν ότι σύντομα θα υπάρξει ανάσταση για την Πατρίδα μας»

ΑΝΕΛ: «Οι Έλληνες πολίτες δικαιούνται να ελπίζουν ότι σύντομα θα υπάρξει ανάσταση για την Πατρίδα μας»
Την αισιοδοξία των Ανεξάρτητων Ελλήνων για θετικές εξελίξεις στο άμεσο μέλλον, εκφράζει στο μήνυμά τους για την Ανάσταση, η εκπρόσωπός τους Μανταλένα Παπαδοπούλου.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το διαχρονικό μήνυμα της Ανάστασης του Ιησού Χριστού είναι μήνυμα Πίστης, Ελπίδας και Αγάπης. Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ πιστεύουμε βαθειά ότι η Ελλάδα αξίζει ένα καλύτερο μέλλον κι αγωνιζόμαστε για αυτό. Αυτές τις άγιες μέρες οι Έλληνες πολίτες δικαιούνται να ελπίζουν ότι σύντομα θα υπάρξει ανάσταση για την Πατρίδα μας. Το χρέος όλων μας πολιτικών και πολιτών είναι να είμαστε ενωμένοι.
Καλή Ανάσταση! Χρόνια πολλά!».
Share this post: on Twitter on Facebook

«Λίγο πριν την Ανάσταση η διαπλοκή παίζει τα ρέστα της» τονίζει η κυβέρνηση

«Λίγο πριν την Ανάσταση η διαπλοκή παίζει τα ρέστα της» τονίζει η κυβέρνηση
Απάντηση μέσω ανακοίνωσης του γραφείου Τύπου της γενικής γραμματείας του πρωθυπουργού, δίνει η κυβέρνηση στα όσα αναφέρονται για τις εξελίξεις γύρω από το θέμα της διαπραγμάτευσης.
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει ότι: «Τις τελευταίες μέρες και ενόσω μια δύσκολη και σύνθετη διαπραγμάτευση βρίσκεται στο πιο λεπτό σημείο της, γινόμαστε μάρτυρες μιας διαρκώς εντεινόμενης παραπληροφόρησης και κινδυνολογίας, από μεγάλη μερίδα εντύπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Από το ότι η κυβέρνηση δέχθηκε τα πάντα και υπογράφει «στα τέσσερα», μέχρι ότι μας γυρνάνε στη δραχμή ή ότι δεν μιλούν μεταξύ τους οι βασικοί διαπραγματευτές. Δεν μας είναι ξένη, ούτε πρωτόγνωρη αυτή η τακτική.
Από το Γενάρη του 2015 μέχρι σήμερα η διαπλοκή έχει παίξει, αρκετές φορές, τα «ρέστα» της. Σήμερα, παρότι δεν τους έχει μείνει ούτε ίχνος αξιοπιστίας, επιμένουν πεισματικά. Αναμενόμενο. Δε τους έχει απομείνει άλλη ελπίδα. Με ανυπόστατα δημοσιεύματα προσπαθούν, για άλλη μια φορά, να δημιουργήσουν κλίμα καταστροφής και διαφωνιών ανάμεσα στα στελέχη της κυβέρνησης.
Σήμερα, λόγω της ημέρας, αντί άλλης απάντησης και αυτονόητων διαψεύσεων σε πρωτοσέλιδους τίτλους φθηνής προπαγάνδας, στέλνουμε στους εκδότες των συγκροτημάτων της διαπλοκής και στους κομιστές της κίτρινης δημοσιογραφίας, τις ευχές και τη κατανόηση μας. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία… Καλό Πάσχα σε όλους, μα πιο πολύ στον ελληνικό λαό για την Ανάσταση που προσδοκά, που δικαιούται και, πράγματι έρχεται!».
Share this post: on Twitter on Facebook

 

 

 

 Ποια μέτρα επιβλήθηκαν, τι δεν έγινε ποτέ, ποιοι μας δάνεισαν, πού πήγαν τα λεφτά: Όλη η αλήθεια για όλα τα μνημόνια

Τα κυριότερα μέτρα που επιβλήθηκαν

Μνημόνιο 1 (2010)
• Κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στους δημοσίους υπαλλήλους
• Κατάργηση 13ης και 14ης σύνταξης
• Περικοπές επιδομάτων, υπερωριών, οδοιπορικών δημοσίων υπαλλήλων.
• Αύξηση ΦΠΑ: υψηλός από 19% στο 21% και λίγο αργότερα στο 23%. Μεσαίος από το 9% στο 11% και μετά στο 13%. Χαμηλός από το 4,5% στο 5% και τελικά στο 6,5%
• Μεγάλες αυξήσεις φόρου σε βενζίνη, καπνό, αλκοολούχα ποτά
• Αύξηση αντικειμενικών τιμών ακινήτων
• Αύξηση φόρου εισαγωγής αυτοκίνητων
Μεσοπρόθεσμο (2011)
• Μείωση αφορολόγητου ορίου αρχικά στα €8.000 κι έπειτα στα €5.000
• Έκτακτη εισφορά για εισοδήματα άνω των €12.000
• Τέλος επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες
• Ειδική ασφαλιστική εισφορά για την καταπολέμηση της ανεργίας
• Παρακράτηση στις επικουρικές συντάξεις
• Θεσμός της εργασιακής εφεδρείας
• Φόρος ακινήτων μέσω ΔΕΗ - ΕΕΤΗΔΕ
• Ενιαίο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων
• Περικοπές σε εφάπαξ και συντάξεις
Μνημόνιο 2 (2012)
• Μείωση βασικού μισθού κατά 22% από €751 σε €586 και σε €490 (-35%) για τους νέους κάτω των 25 ετών
• Πρόβλεψη για κατάργηση 150 χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων (τελικώς αποχώρησαν 7.500 μέχρι το τέλος του 2014)
• Ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας
• Μείωση αμυντικών δαπανών
• Περικοπές στη φαρμακευτική δαπάνη
• Μείωση στο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων
• Μειώσεις σε συντάξεις άνω των €1.000
• Αύξηση φόρου στο υγραέριο και έκτακτη εισφορά στα φωτοβολταϊκά

Μνημόνιο 3 (2015)

• Αύξηση εισφορών υγείας 2% στις κύριες και 6% στις επικουρικές συντάξεις
• Μετακίνηση πλήθους προϊόντων από το 13% στο 23% ΦΠΑ. Πιθανή αύξηση ΦΠΑ στο 24%
• Σταδιακή κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ των νησιών του Αιγαίου
• Επαναφορά της μειωμένης κατά 30% έκτακτης εισφοράς
• Αύξηση του φορολογικού συντελεστή επιχειρήσεων από 26% σε 29%
• Αύξηση προκαταβολής φόρου επόμενου έτους στο 100%
• Αύξηση φόρου ασφαλίστρων
• Κατάργηση φοροαπαλλαγών (αγροτών, ΕΝΦΙΑ κτλ)
• Αύξηση φόρου τυχερών παιχνιδιών
• Πιθανή μείωση αφορολόγητου, αύξηση συντελεστών και έκτακτης εισφοράς
• Πιθανή αύξηση φόρου: ακίνητης περιουσίας (ΕΝΦΙΑ), σε βενζίνη, καπνό, ποτά, τέλη κυκλοφορίας, τέλη συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, μερίσματα
• Αύξηση ορίων ηλικίας, μείωση εφάπαξ. Πιθανή μείωση επικουρικών και υψηλών κύριων συντάξεων
Τα μέτρα σε αριθμούς (ποσά σε € δισ.)
2016-04-22-1461319843-4450531-image001.jpg

Σημαντικά γεγονότα
• 3/2011: Συμφωνία για 1% χαμηλότερο επιτόκιο δανεισμού και επιμήκυνση αποπληρωμής κατά 7,5 έτη
• 6/2011: Απόφαση για ίδρυση του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων
• 7/2011: Επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων σε 30 έτη και περίοδος χάριτος 10 ετών για την πληρωμή των τόκων του 2ου μνημονίου
• 9/2012: Κούρεμα ιδιωτικού χρέους (PSI) ύψους €105 δισ.
• 2013-2014: 1η ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών. Χρηματοδότηση από μηχανισμό στήριξης €37 δισ.
• 2015: 2η ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών. Χρηματοδότηση από μηχανισμό στήριξης €5,6 δισ.
Οι προβλεπόμενες δράσεις που ΔΕΝ εφαρμόσθηκαν ή εφαρμόσθηκαν ημιτελώς
1. Καταβολή ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος
2. Άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων
3. Αποκομματικοποίηση δημόσιου τομέα
4. Αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων
5. Αναδιάρθρωση (συγχώνευση ή κατάργηση) κατακερματισμένων, και ανενεργών δημόσιων οργανισμών
6. Ενιαίο μισθολόγιο (δεν εφαρμόσθηκε στον ευρύτερο δημόσιο και στις ΔΕΚΟ)
7. Μεταρρύθμιση στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης (πχ. e-justice)
8. Πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων
9. Εφαρμογή σχεδίου καταπολέμησης της φοροδιαφυγής
10. Πρόσληψη 2.000 φορολογικών ελεγκτών
11. Ενδυνάμωση της επιθεώρησης εργασίας, καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας
12. Προώθηση εξαγωγών. Ανταγωνιστικότητα γεωργίας
13. Παρεμβάσεις για διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας (πχ. υπηρεσίες μιας στάσης)
14. Εθνικό κτηματολόγιο
15. Επίλυση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων
16. Απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου
17. Κλειστά ενοποιημένα νοσήλια στα νοσοκομεία
18. Μηχανοργάνωση νοσοκομείων
19. Ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις δημόσιες συμβάσεις (e-procurement - ΕΣΗΔΗΣ)
20. Ενίσχυση ανεξάρτητων αρχών (Ανταγωνισμού, ενέργειας κτλ)
Δράσεις που πραγματοποιήθηκαν
1. Διαύγεια
2. Ηλεκτρονικά συστήματα εργασίας «Ήλιος, Εργάνη, Ερμής»
3. Ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων
4. Ηλεκτρονικές φορολογικές δηλώσεις
5. Περαιτέρω αυτονόμηση ΕΛΣΤΑΤ, ΓΓΔΕ (παρουσιάζονται κατά καιρούς εμπόδια)
6. Εισαγγελέας οικονομικών εγκλημάτων
7. Δυνατότητα άρσης τραπεζικού απορρήτου
8. Μηνιαία δημοσίευση των οικονομικών στοιχείων του κράτους (έσοδα - έξοδα, οφειλές κτλ)
9. Δημιουργία Ενιαίας Αρχής Πληρωμών
10. Λειτουργία Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ)

Ποιοι μας δάνεισαν

2016-04-22-1461319916-7673115-image002.jpg
Ευρώπη: Γερμανία €59 δισ., Γαλλία €44, Ιταλία €39, Ισπανία €26, Ολλανδία, €12, Λοιποί €24
Πού πήγαν τα λεφτά των μνημονίων

2016-04-22-1461319986-388339-image003.jpg

Εξέλιξη δημοσιονομικού ελλείμματος 2009-2015 (ως προς % του ΑΕΠ)


2016-04-22-1461320033-1862983-image004.jpg

Εξέλιξη οικονομικών μεγεθών 2009-2015


2016-04-22-1461320072-9737844-image005.jpg
Σύγκριση με Πορτογαλία, Ιρλανδία

2016-04-22-1461320121-1710947-image006.jpg
Λόγοι που τα προγράμματα δεν απέδωσαν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα
1. Δε συντάχθηκε κανένα ολοκληρωμένο, ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση
2. Υπερφορολόγηση και αδυναμία πάταξης της φοροδιαφυγής
3. Οριζόντιες, τυφλές περικοπές, αντί για στοχευμένη μείωση των κρατικών δαπανών

4. Μη πραγματοποίηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών
5. Δε δόθηκε βάρος στην ενίσχυση της παραγωγής, της καινοτομίας και των εξαγωγών
6. Δε δημιουργήθηκε δίχτυ κοινωνικής προστασίας των πιο αδύνατων (παρότι προβλεπόταν)
7. Δεν υπήρξε κλίμα εθνικής ομοψυχίας
8. Οι κυβερνήσεις επέδειξαν αναβλητικότητα στην επίλυση των προβλημάτων, ώστε να αποφύγουν το πολιτικό κόστος
9. Προσπάθησαν να προστατεύσουν τα προνόμια της εκλογικής πελατείας τους

 

Πολιτική

Γεροβασίλη: Άμεση προτεραιότητα η εκκένωση της Ειδομένης – Δρίτσας: Ως το Πάσχα η αποσυμφόρηση του λιμανιού

Η κυβέρνηση επιταχύνει τη δημιουργία θέσεων φιλοξενίας για τους πρόσφυγες, με άμεση προτεραιότητα την εκκένωση της Ειδομένης, τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Αναφερόμενη στα επεισόδια που έγιναν την Κυριακή από τις δυνάμεις τάξης της ΠΓΔΜ, είπε ότι «ενέχουν σοβαρούς κινδύνους» για τους πρόσφυγες.

Φ. Κουβέλης: «Στόχος είναι η αναδιάρθρωση του χρέους» (aud)

Ο Φώτης Κουβέλης, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, μίλησε στην εκπομπή » Απολύτως Σχετικό» με τον Ανδρέα Παπασταματίου και την Έλενα Καραγιάννη στο Πρώτο Πρόγραμμα και τη Φωνή της Ελλάδας, για τις διεργασίες στο χώρο της Κεντροαριστεράς αλλά και την εκτίμησή του για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Π. Ρουμελιώτης: Θα έχουμε ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2016 (aud)

«Είμαστε κοντά στην έξοδο από την ύφεση. Θα έχουμε ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2016″, δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα και στη Φωνή της Ελλάδας και τον Θάνο Σιαφάκα ο πρώην εκπρόσωπος της χώρας μας στο ΔΝΤ, Παναγιώτης Ρουμελιώτης.

Ν. Σαντορινιός: «Κανένα πακέτο μέτρων δεν είναι εύκολο να περάσει από τη Βουλή» (aud)

«Πρέπει να δούμε ποιο θα είναι τελικά το πακέτο, μπορεί να είναι χειρότερο ή καλύτερο. Εύκολο δεν είναι κανένα πακέτο για να περάσει από τη Βουλή». «Αυτή τη στιγμή το ζητούμενο είναι τι έχεις να διαπραγματευτείς, μέχρι πού μπορείς να φτάσεις και τι περιμένεις μετά την αξιολόγηση», είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα και στους Μαρία Γεωργίου και Γιώργο Πίκουλα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός.

Μ. Βορίδης: «Η προσαρμογή πρέπει να γίνει από τις μειώσεις των δαπανών» (aud)

«Η κυβέρνηση είναι ανύπαρκτη, δεν κυβερνάει και όταν αποφασίσει να κάνει κάτι, είναι σε λάθος κατεύθυνση», δήλωσε ο Μάκης Βορίδης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και τους Ευαγγελία Μπαλτατζή και Ξενοφώντα Ζηκίδη.

Γ. Κυρίτσης: «Οι μετεγκαταστάσεις προσφύγων από την Ελλάδα προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα ξεκινήσουν σύντομα» (aud)

«Υπάρχουν προβλήματα με εκείνους που παραπληροφορούν τους πρόσφυγες και μετανάστες μέσα από χειρόγραφες προκηρύξεις στα αραβικά και τα κοινωνικά δίκτυα, αλλά υπάρχει και κόσμος που δίνει την ψυχή του για την αντιμετώπιση των δύσκολων καταστάσεων που αντιμετωπίζουν και πρέπει να διαχωριστούν», δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα και στους Ευαγγελία Μπαλτατζή και Ξενοφώντα Ζηκίδη, ο εκπρόσωπος Συντονιστικού για τους πρόσφυγες Γιώργος Κυρίτσης.

ΓΓΕ: Στα 3 εκ. ευρώ η τιμή εκκίνησης για τις τηλεοπτικές άδειες

Στα 3 εκατομμύρια ευρώ ορίζεται η τιμή εκκίνησης για κάθε μια από τις τέσσερις δημοπρατούμενες άδειες ιδιωτικών καναλιών, όπως ορίζει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφηκε από τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, αναφορικά με τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης της δημοπρασίας για τις τέσσερις άδειες ιδιωτικών καναλιών. Η προκήρυξη του διαγωνισμού θα δοθεί έως την Παρασκευή για δημόσια διαβούλευση.


«Μου έπεσε το σαγόνι...Ο Καρατζαφέρης ήθελε τον βασιλιά για πρέσβη... Ο Μητσοτάκης δεν είναι δεξιός..» και πολλά άλλα από τον Φαήλο Κρανιδιώτη

 

Δεν άφησε κανέναν στο απυρόβλητο ο Φαήλος Κρανιδιώτης. Και τι δεν είπε για τον Καρατζαφέρη, τον Τσίπρα, τον Μητσοτάκη, τη Χρυσή Αυγή, τους μετανάστες.
Ο Φαήλος Κρανιδιώτης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha, είπε ότι απέρριψε πρόταση να αναλάβει την αντιπροεδρία του νέου κόμματος του Γιώργου Καρατζαφέρη λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Έγινε μία και μοναδική συνάντηση και μου έγινε πρόταση να είμαι αντιπρόεδρος σε αυτό το κόμμα (η Εθνική Ενότητα). Δεν υπήρχε τέτοιο θέμα. «Κρέμασε το σαγόνι μου» με αυτά που είπε ο Καρατζαφέρης. Ήθελε τον βασιλιά για πρέσβη και τον πρίγκιπα Νικόλαο για υποψήφιο. Αντιμνημονιακός και δραχμή. Ψήφισε το πρώτο μνημόνιο για να μείνουμε στο ευρώ και να βγούμε τώρα και να πάμε στην δραχμή. Για να πολεμήσεις το τρίτο μνημόνιο πρέπει να έχεις το πρώτο. Έχει μία άποψη κάθε μέρα» είπε ο Φαήλος Κρανιδιώτης και συνέχισε: «Ο Γιώργος Καρατζαφέρης είναι ο μεγαλύτερος περφόρμερ που έχει περάσει από την πολιτική πίστα. Ακόμα και ο Καμμένος είναι ερασιτέχνης μπροστά του. Δεν είναι τόσο τραβηχτικός ούτε ο Τσίπρας. Ο Καρατζαφέρης γεμίζει πίστα. Εμένα μου άρεσε (ο Καρατζαφέρης), όπως η «ασώματος κεφαλή» και η «γυναίκα με τα γένια» . Ο Γιώργος πιστεύει και θέλει να φτιάξει έναν ΣΥΡΙΖΑ της Δεξιάς. Αυτό το πράγμα όλο θα καταλήξει να είναι το ΛΑΟΣ συν τον Μπαλτάκο και κάποιους άλλους. Η ανακύκλωση έχει ένα όριο. Δεν ανακυκλώνεσαι επ’ άπειρον. Το ’10 ήταν «μνημόνιο» και τώρα «αντιμνημόνιο, δραχμή και λίγο βασιλιά», δεν είναι έτσι. Ο Γιώργαρος αν προλάβει τις μεθεπόμενες εκλογές μπορεί να στηρίζει ρουπία Ινδίας και διαρκή επανάσταση για αταξική κοινωνία».
Ακόμη μίλησε και για κενό που υπάρχει στη ΝΔ κάνοντας αναφορές στη Χρυσή Αυγή.
«Κάποιοι βλέπουν ένα κενό που υπάρχει πραγματικά στον χώρο της Δεξιάς από τη μέση της Ν.Δ. έως την Χρυσή Αυγή, υπάρχει ένα κενό. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν ψηφίσει Χ.Α. επειδή ήθελαν να διαμαρτυρηθούν και δεν είχαν τι να ψηφίσουν. Λέει (ο Καρατζαφέρης) να χωθούμε εδώ για να πάρουμε μερικούς. Πετάει και για τον βασιλιά για να πιάσουμε κανέναν παλαιό δεξιό. Δεν είναι αυτές οι απαντήσεις. Αν πίστευα ότι ο Καρατζαφέρης είναι η απάντηση θα ήμουνα μαζί του. Αν πούμε ότι υπάρχει πρόβλημα πού πάει η χώρα, ο Γιώργος Καρατζαφέρης δεν είναι η απάντηση. Και δεν είναι θέμα ηλικίας. Εγώ δεν έχω πάρει ποτέ λεφτά από το κράτος. Δουλεύω στην μαχόμενη δικηγορία…Με φαντάζεσαι εμένα μαζί με την Ξουλίδου και τον Αϊβαλιώτη δίπλα-δίπλα»;
Υποστήριξε ότι «πάντα σε κάποιους παίκτες ποντάρουν κάποιοι από πίσω. Αυτή η κυβέρνηση θα ήθελε να έχει έναν παίκτη που θα μπορούσε να συνεννοηθεί και με τον Καρατζαφέρη μπορεί να συνεννοηθεί. Θεωρώ ότι δεν είναι τυχαίο (η δημιουργία τώρα του κόμματος Καρατζαφέρη – Μπαλτάκου)».
Ακόμη επιβεβαίωσε  ότι οργανώνει πολιτική κίνηση σημειώνοντας: «Δεν ξέρουμε πώς θα ονομάζεται. Κάποια ονόματα είναι τρολιές. Ισχύει πάντως. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι (Δεξιοί) πρέπει να έχουν μία έκφραση . Υπάρχει μία αριστοκρατία, κάποιοι «φεουδάρχες» που θεωρούν πως όλοι οι άλλοι είναι δουλοπάροικοι. Να γονατίζουν να πατάνε αυτοί για να γίνει υπουργός ο Μιλτιάδης, αρχηγός ο Κυριάκος. Άμα κάνουμε λίστα ποιοι είναι κόρες, γιοι, ανίψια, άστο. Αυτό δεν το ανέχτηκα ποτέ».
Δεν είναι δεξιός ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο κ. Κρανιδιώτης εξαπέλυσε επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς όπως «ο Κυριάκος δεν θεωρεί τον εαυτό του δεξιό. Θα τον ενοχλεί και θα τον προσβάλει, όταν του το λες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο κάθε «πορφυρογέννητος» μού είναι παγερά αδιάφορος. Εμένα με ενδιαφέρει ο κόσμος που είναι από κάτω. Θα αρχίσει η πλήρης μητσοτακοποίηση. Θα δεις τί θα γίνει στο συνέδριο. Πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν εκλεγεί σε νομαρχιακές (της Ν.Δ.). Αυτά που λέει ο Άδωνις, ο πρώτος αντιπρόεδρος, δεν είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας. Θα αρχίσει να τον κονταίνει με το αλυσοπρίονο. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να κάνει ένα άλλο κόμμα».

Χαρακτήρισε τη ΝΔ «μπλε, θολό, ποτάμι» όπου «τα όργανα υπάρχουν μόνο ως άλλοθι για να μιλάει ο αρχηγός. Μιλάει ο αρχηγός, τον χειροκροτάνε και τελείωσε» και τον ίδιο τον πρόεδρο της ΝΔ «πριμαντόνα της πολιτικής».

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Τσίπρας κτλ ανήκουν σε μία τάξη επαγγελματιών πολιτικών που, όπως οι δικηγόροι, τσακώνονται στο δικαστήριο, πάνε μετά στο καφενείο, πίνουν και κανένα καφεδάκι», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε, ωστόσο, πως «πάντα προσπαθώ να είμαι δίκαιος. Το είχα γράψει δημόσια ότι ο Μητσοτάκης ήταν ο καλύτερος υπουργός στην διαπραγμάτευση, ο καλύτερα προετοιμασμένος. Και έτσι έπρεπε να είναι. Τα καλά τα λέω αλλά υπάρχουν και τα άλλα. Ποια είναι η θέση σου στα εθνικά, το μεταναστευτικό; Έρχεται σαν τρένο το νέο σχέδιο Άναν. Να δούμε εκεί τί στάση θα κρατήσει (ο Μητσοτάκης)».
Τόνισε ότι με τη σημερινή κατάσταση «δίνεται το δικαίωμα στον Νίκο Μιχαλολιάκο να δοξάζεται κρυπτόμενος. Ο Έλληνας όταν βαράνε κάποιον όλοι αισθάνεται (προς αυτόν) μία συμπάθεια».
Επιπλέον είπε δεν μασάω ότι «όποιος αντιδρά στο μεταναστευτικό είναι χρυσαυγίτης». Μόλις οι χωροφύλακες έπαψαν να κλείνουν το μάτι (στους χρυσαυγίτες) και τους βούτηξε ο νόμος, κόπηκαν όλα αυτά μαχαίρι. Αυτή είναι η βασική αντίδραση με την άκρα αριστερά. Εγώ δεν θέλω κανείς να υποκαθιστά το κράτος. Νόμος, τάξη, ελευθερία. Ο πραγματικός ιδιοκτήτης της χώρας είναι ο λαός και αυτή τη στιγμή οι Έλληνες αισθάνονται «νοικάρηδες».
«Η Δεξιά που θέλει η Αριστερά είναι ή με ξυρισμένο κεφάλι και άρβυλο και να λέει  φιλοναζιστικές μ@λακίες ή χαζοχαρούμενη και ενοχική. Υπάρχει και η χαζοδεξιά που φοβάται τον ίσκιο της. Το να λες ανοιχτά ότι δεν μπορεί ο Πακιστανός να κλείνει τον δρόμο και να κάνει έλεγχο ταυτοτήτων. Όποιος τολμήσει να κάνει κριτική είναι φασίστας. Άμα συνεχίσουν έτσι θα κάνουν τον φασίστα τιμητικό όρο. Θα λένε «καλό παιδί είναι αυτός, φασίστας, ας του δώσουμε την κόρη μας». Φασίστας είναι αυτός που στήνεται στα τέσσερα στους ισλαμοφασίστες του Ερντογάν και του Ισλαμικού Κράτους».
«Πατάνε το κουμπί, κλείνουν οι δρόμοι. Το πατάνε και ανοίγουν. Θέλουν να τους έχουν (τους πρόσφυγες) στον Πειραιά για να ασχολείται ο κόσμος, δημιουργείται ανασφάλεια και δεν αλλάζει εύκολα άλογο ο κόσμος. Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση, πάντως, που μπορεί να γίνει στη χώρα είναι η εφαρμογή των νόμων. Σταματάς τον Έλληνα και του ζητάς την ταυτότητα, στον Έλληνα που πήγε να βγάλει μεροκάματο στον δρόμο της πατρίδας του;» είπε και συνέχισε:
«Όταν στέλνεις οργανωμένα τέτοιες μάζες, είναι εποικισμός. Να βοηθήσουμε όλους αυτούς τους κατσαπλιάδες Αφγανούς και Πακιστανούς, γιατί είμαστε υποχρεωμένοι να αποκτήσουμε μία τεράστια ισλαμική μειονότητα; Κλείσανε τα σύνορα και μας έμειναν εδώ αμανάτι. Ανέφερα την ανάγκη της αυστηρής τιμωρίας γι’ αυτό που συνέβη στη χώρα. Δεν τους άρεσε;  Διάβασαν για τα έξι κυπαρίσσια και ότι θα τους δέσω εγώ τα χέρια. Χρειάζεται τιμωρία, ναι ή όχι; Ο ελληνικός στρατός δεν κρέμαγε, τουφέκιζε. Εγώ νομίζω ότι ο κόσμος θέλει την αυστηρή τιμωρία γι’ αυτό που συνέβη στη χώρα».
Αποχωρούν μεγάλα ονόματα από το Mega - Καθοριστικές οι εξελίξεις

Αποχωρούν μεγάλα ονόματα από το Mega - Καθοριστικές οι εξελίξεις - Media
Δημοσιογράφοι πρώτης γραμμής του Mega συζητούν με άλλα Μέσα προκειμένου να βρουν έγκαιρα νέα επαγγελματική στέγη, αν διαπιστώσουν ότι οι συνθήκες στο κανάλι της Μεσογείων δεν βελτιώνονται.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Secret, της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, ανάμεσα σε αυτούς είναι και πρόσωπα που έχουν θητεία πολλών ετών στο κανάλι, παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν πως αν αποχωρήσουν οικιοθελώς μπορεί να χάσουν μέρος της αποζημίωσής τους ή και ολόκληρο το ποσό.
Η ανησυχία στο κανάλι της Μεσογείων είναι μεγάλη, αφού ενδέχεται να μην τακτοποιηθεί η καταβολή του δεύτερου δεκαπενθήμερου του περασμένου μήνα, όπως και να καταβληθεί η μισθοδοσία όσων αμείβονται με περισσότερα από 3.000 ευρώ.
Οι τεχνικοί του σταθμού δηλώνουν έτοιμοι να απαντήσουν με κινητοποιήσεις σε περίπτωση που δεν υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης.
Η επόμενη εβδομάδα θα είναι καθοριστική για το μέλλον του Megaλου καναλιού.
Κουμουτσάκος: Η κυβέρνηση πρέπει να παραιτηθεί – Η Δικαιοσύνη και όχι ο Τσίπρας θα αποφασίσει για Παπασταύρου

Κουμουτσάκος: Η κυβέρνηση πρέπει να παραιτηθεί – Η Δικαιοσύνη και όχι ο Τσίπρας θα αποφασίσει για Παπασταύρου - Media
Να παραιτηθεί η κυβέρνηση και να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές ζητεί ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο κ. Κουμουτσάκος ξεκαθαρίζει ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να ψηφίσει τα μέτρα που θα προκύψουν από τη διαπραγμάτευση κυβέρνησης-θεσμών, ενώ για το θέμα του στενού συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, Σταύρου Παπασταύρου, λέει απλώς ότι θα αποφασίσει η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.
Συγκεκριμένα, τις «βολές» του κ. Κουμουτσάκου δέχτηκε η κυβέρνηση καθώς, όσον αφορά την αξιολόγηση «υπήρξε συνωστισμός άτυχων χειρισμών με αρνητικό αποτέλεσμα. Το ΔΝΤ και στο πρόγραμμα έμεινε και ενισχυμένο βγήκε».
Παράλληλα, αναφερόμενος στις αναφορές του Μαξίμου ότι στη ΝΔ βρίσκονται οι πιο θερμοί υποστηρικτές του ΔΝΤ, ο κ. Κουμουτσάκος αντέτεινε πως: «Εδώ και μήνες δεν γνωρίζω άλλο πιο ένθερμο υποστηρικτή του ΔΝΤ από τον κ. Τσακαλώτο. Εκείνος, κατά εντολή Ταίπρα, ζήτησε, σχεδόν παρακλητικά, τον περασμένο Ιούλιο, τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα. Όλοι γνωρίζουν πια εκείνη την επιστολή του».
Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπου Τύπου της ΝΔ ζήτησε από την κυβέρνηση να παραιτηθεί αφού «η κυβέρνηση συσσωρεύει αδιέξοδα» ενώ τόνισε την πεποίθησή του πως με μία νέα εκλογική διαδικασία η χώρα θα επανέλθει «σε ήρεμα και προβλέψιμα νερά».
Τέλος, ερωτηθείς για την υπόθεση Παπασταύρου, ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι: «Ισχύει ό,τι για όλους τους πολίτες. Η Δικαιοσύνη και μόνον η Δικαιοσύνη αποφαίνεται για ενόχους ή αθώους. Η Δικαιοσύνη και όχι ο κ. Τσίπρας».


«Πόλεμος» κυβέρνησης-Σαμαρά με αφορμή δημοσίευμα των «Παραπολιτικών»

«Πόλεμος» κυβέρνησης-Σαμαρά με αφορμή δημοσίευμα των «Παραπολιτικών» - Media

 

Επίθεση στην κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, με αφορμή την δήλωσή της για το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Παραπολιτικά», που εμπλέκει ανθρώπους από το περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά με τη λίστα Λαγκάρντ, εξαπέλυσαν συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού.
«Η σημερινή δήλωση της κ. Γεροβασίλη που έσπευσε να υιοθετήσει σε βάρος του Αντώνη Σαμαρά συκοφαντικό δημοσίευμα της εφημερίδας Παραπολιτικά, είναι όχι μόνο ψευδής, όπως το δημοσίευμα, αλλά και χυδαία» ανέφεραν οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού και συμπλήρωναν: «Δείχνει την απελπισία στην οποία έχει περιέλθει η "γνωστή" ομάδα του Mαξίμου, ενόψει των ευθυνών της για  το κατάντημα της χώρας. Όμως οι συκοφάντες θα λογοδοτήσουν για τις αθλιότητές τους».

Γεροβασίλη: Προκλητική η σιωπή της ΝΔ
Νωρίτερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη με αφορμή το επίμαχο δημοσίευμα που συνδέει και νέα πρόσωπα από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ είχε δηλώσει: «Και ο πλέον ανυποψίαστος πολίτης καταλαβαίνει γιατί οι κυβερνήσεις Σαμαρά-Βενιζέλου έσπευδαν να εξαφανίσουν λίστες διακίνησης μαύρου χρήματος».
Όπως ειδικότερα, ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, «μετά τις καταιγιστικές αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών, ακόμα και ο πλέον ανυποψίαστος πολίτης καταλαβαίνει γιατί οι κυβερνήσεις Σαμαρά-Βενιζέλου έσπευδαν να εξαφανίσουν λίστες διακίνησης μαύρου χρήματος, και αρνήθηκαν να παραλάβουν και να επεξεργαστούν σχετικά δεδομένα». Η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφερόμενη στη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε πως «όσο οι αποκαλύψεις, που εμπλέκουν την προηγούμενη ηγεσία της ΝΔ σε υποθέσεις μαύρου χρήματος, διαδέχονται η μία την άλλη, τόσο περισσότερο η σιωπή της αξιωματικής αντιπολίτευσης γίνεται προκλητικότερη».
«Περιμένουμε, επιτέλους, από τον κ. Μητσοτάκη και την ΝΔ, μια ξεκάθαρη τοποθέτηση», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Παραπολιτικά: "Ακουμπά" Σαμαρά η λίστα Λαγκάρντ
Το δημοσίευμα της εφημερίδας «Παραπολιτικά» αναφέρει ότι οι εισαγγελείς που έχουν αναλάβει την διαλεύκανση της λίστας Λαγκάρντ έχουν στη διάθεσή τους φάκελο στον οποίο «φιγουράρει» το όνομα του Ιωάννη Παγίδα -συγγενή εξ αγχιστείας με τον πρώην πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά- και μελών της οικογένειας του. «Πρόκειται για τον πεθερό του κ. Αλεξάνδρου Σαμαρά, αδερφού του πρώην πρωθυπουργού, αρχιτέκτονα και, μεταξύ άλλων, προέδρου του ΔΣ του Κολεγίου Αθηνών»
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα «ο αδερφός του Αντ. Σαμαρά έχει παντρευτεί την κόρη του κ. Παγίδα, Ευτυχία (Έτα για τους κοσμικούς της φίλους) Παγίδα, το όνομα της οποίας επίσης περιλαμβάνεται στο λογαριασμό που βρίσκεται στα χέρια των οικονομικών εισαγγελέων που εξετάζουν τη λίστα Λαγκάρντ».

  ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Διεθνής ελεγκτικός οίκος στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.Η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας προχωρά τις διαδικασίες, με στόχο όπως είχε αναγγείλει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στο News247, να βγει το τεύχος προκήρυξης στις 15 Απριλίου

Adtech Ad
Τη διενέργεια πρόχειρου διαγωνισμού με σταθμισμένα κριτήρια, για την επιλογή ελεγκτικής εταιρείας ή κοινοπραξίας, που θα αναλάβει να ελέγξει τις υποψηφιότητες των ενδιαφερόμενων για τις τέσσερις πανελλαδικής εμβέλειας ενημερωτικές άδειες, αποφάσισε σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του News247, ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος, με εντολή του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά.

AdTech Ad

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί να θωρακίσει απέναντι σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, καθώς η εταιρεία ή κοινοπραξία που θα επιλεγεί από το διαγωνισμό θα αναλάβει να ελέγξει τους φακέλους των υποψηφίων, τα οικονομικά στοιχεία και τις τεχνικές προδιαγραφές.
Η σχετική απόφαση αναμένεται να αναρτηθεί σήμερα το μεσημέρι στο διαδικτυακό τόπο της Αναθέτουσας Αρχής www.media.gov.gr, και στον ιστότοπο του Προγράμματος Δι@ύγεια:http://et.diavgeia.gov.gr/f/ggk καθώς και στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (Κ.Η.Μ.ΔΗ.Σ). Έτσι γίνεται ένα ακόμη βήμα, προκειμένου όπως είχε αναγγείλει ο κ.Παππάς στη συνέντευξη του στο News247, το τεύχος προκήρυξης του διαγωνισμού για τις τέσσερις άδειες να αναρτηθεί στις 15 Απριλίου.
Πρακτικά το πολύ τέσσερις- πέντε διεθνούς εμβέλειας εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να εκπληρώσουν τα κριτήρια που τίθενται από τον πρόχειρο διαγωνισμό. Σημειωτέον δε ότι διεξάγεται πρόχειρος διαγωνισμός με σταθμισμένα κριτήρια λόγω του μεγέθους του έργου, καθώς σύμφωνα με την απόφαση η δαπάνη για τον έλεγχο που θα ασκηθεί δε δύναται να ξεπεράσει τα 40.000 ευρώ (για συμβάσεις άνω των 60.000 ευρώ διενεργείται ανοιχτός διαγωνισμός).
Ειδικότερα, δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν εταιρίες Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών που δραστηριοποιούνται νόμιμα στην Ελλάδα και είναι εγγεγραμμένες στο Ειδικό Μητρώο του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (Σ.Ο.Ε.Λ.), καθώς και Κοινοπραξίες των πιο πάνω εταιριών.
Οι προσφέροντες θα πρέπει να πληρούν και να τεκμηριώνουν επαρκώς, με ποινή αποκλεισμού, το «Διεθνές Πρότυπο Δικλείδων Ποιότητας 1» περιλαμβάνει ένα αναλυτικό πλαίσιο που υποχρεώνει μεταξύ των άλλων τους Ορκωτούς Ελεγκτές να αναλαμβάνουν ελέγχους μόνον εφόσον διαθέτουν επαρκείς πόρους για την άρτια εκτέλεσή τους. Οι πόροι αυτοί σχετίζονται μεταξύ άλλων με το διαθέσιμο προσωπικό και την εμπειρία του, αλλά και με τις υλικοτεχνικές υποδομές, τα προγράμματα ελέγχου, τις ειδικές εφαρμογές και κυρίως τη συνεχή εκπαίδευση των στελεχών.

Οι προϋποθέσεις συμμετοχής

Τίθενται επίσης προϋποθέσεις που αφορούν στο μέγεθος της εταιρείας, την εμπειρία και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και συγκεκριμένα:
*Η ελεγκτική εταιρία ή η κοινοπραξία, να έχει πραγματοποιήσει ετήσιο κύκλο εργασιών κατά μέσο όρο τουλάχιστον 10 εκ. €, στις τρείς προηγούμενες ολοκληρωμένες χρήσεις πριν την ημερομηνία πραγματοποίησης του διαγωνισμού.
*Το συνολικό απασχολούμενο ελεγκτικό προσωπικό που είναι εγγεγραμμένο στο ΣΟΕΛ, κατά την ημερομηνία διενέργειας του διαγωνισμού, για την ελεγκτική εταιρία ή την κοινοπραξία, να υπερβαίνει τα εκατό (100) άτομα.
*Οι απασχολούμενοι Ορκωτοί Ελεγκτές που είναι εγγεγραμμένοι στο ΣΟΕΛ, κατά την ημερομηνία διενέργειας του διαγωνισμού, για την ελεγκτική εταιρία ή την κοινοπραξία, να υπερβαίνει τα είκοσι (20) άτομα.
*Η ελεγκτική εταιρία ή η κοινοπραξία, να λειτουργεί νόμιμα ως οντότητα εγγεγραμμένη στο Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών, τουλάχιστον για τρία χρόνια πριν από την ημερομηνία διενέργειας του διαγωνισμού.
*Η ελεγκτική εταιρία ή κοινοπραξία να έχει αποδεδειγμένη εμπειρία για τα πέντε έτη πριν την διενέργεια του διαγωνισμού σε ελέγχους σχετικούς με το αντικείμενο.
*Η ελεγκτική εταιρία ή κοινοπραξία, να έχει εμπειρία στα πέντε έτη πριν τη διενέργεια του διαγωνισμού, σε ελέγχους σημαντικών φορέων του δημόσιου τομέα ή του πιστωτικού συστήματος.
*Η ελεγκτική εταιρία ή η κοινοπραξία πρέπει να εφαρμόζει σύστημα ποιότητας σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 24 του Ν. 3693/2008 εναρμονισμένου με τα Διεθνή Πρότυπα Ελέγχου Ποιότητας (ISQC1) και σε περίπτωση πραγματοποίησης ποιοτικού ελέγχου από το Συμβούλιο Ποιοτικού Ελέγχου της ΕΛΤΕ, να μην έχει κριθεί αυτό το σύστημα ποιοτικού ελέγχου αναποτελεσματικό.
*Η ελεγκτική εταιρία ή κοινοπραξία πρέπει να δηλώσει αν θα χρησιμοποιήσει εξειδικευμένο λογισμικό για τη διενέργεια του ελέγχου και αν χρησιμοποιήσει τα βασικά του χαρακτηριστικά και το φορέα πιστοποίησής του, αν υπάρχει. Η μη εφαρμογή ειδικού πιστοποιημένου λογισμικού δεν συνεπάγεται απόρριψη του υποψηφίου, αλλά θα συνεκτιμηθεί κατά τη διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών.

Τι θα ελέγξει η κοινοπραξία

Η αξιολόγηση θα γίνει με σταθμισμένα κριτήρια. Ειδικότερα η τεχνική προσφορά θα καταλαμβάνει το 80% της συνολικής βαθμολογίας και η οικονομική προσφορά το 20%.
Το έργο, που θα αναλάβει η εταιρεία ή κοινοπραξία, αφορά τον έλεγχο της πληρότητας των δικαιολογητικών, κατά τη διαγωνιστική διαδικασία χορήγησης αδειών «Παροχής υπηρεσιών επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου».
Ο έλεγχος θα διενεργηθεί με βάση το Διεθνές Πρότυπο Εργασιών Διασφάλισης 3000: «Αναθέσεις Διασφάλισης εκτός από Ελέγχους και Επισκοπήσεις Ιστορικών Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών» όπως αυτό έχει εγκριθεί από την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων.
Ο έλεγχος της πληρότητας, δεν υποκαθιστά το έργο των αρμόδιων επιτροπών διενέργειας του διαγωνισμού οι οποίες θα εκτελέσουν κανονικά τα καθήκοντά τους, αλλά το συμπληρώνει.
Θα εξετασθεί η ορθότητα εφαρμογής των διατάξεων των άρθρων 3 έως και 12 του Ν. 4339/2015 καθώς και του αντίστοιχου περιεχομένου της σχετικής προκήρυξης του διαγωνισμού, σε ότι αφορά την πληρότητα των δικαιολογητικών.
Ειδικότερα ο οίκος ή κοινοπραξία, που θα επιλεγεί, θα αναλάβει να ελέγξει:
*Τη νομική μορφή των υποψηφίων
*Το μετοχικό κεφάλαιο των υποψηφίων
*Την υποχρέωση ονομαστικοποίησης μετοχών
*Το πόθεν έσχες των υποψηφίων και τα ασυμβίβαστα που προβλέπονται για συγκεκριμένα πρόσωπα που εμπλέκονται στη διαγωνιστική διαδικασία, πιθανή επιρροή που ασκούν σε άλλα τηλεοπτικά μέσα, τις πηγές προέλευσης των κεφαλαίων που διαθέτουν και τυχόν νομικές καταδίκες τους.
*Τις προϋποθέσεις που τίθενται από τη σχετική διακήρυξη, αναφορικά με το προσωπικό που θα απασχολήσουν οι διαγωνιζόμενοι
*Ζητήματα φορολογικής, ασφαλιστικής και τραπεζικής ενημερότητας των προσώπων που αναφέρονται, ζητήματα πτώχευσης ή ανάλογων καταστάσεων, ζητήματα πρόσθετων ασυμβίβαστων και όσα άλλα θέματα ορίζει ο νόμος.
Ο ανάδοχος του έργου δεν πρέπει να είναι τακτικός ελεγκτής του υποψηφίου κατά τις δύο προηγούμενες οικονομικές χρήσεις.
Κίνδυνος να μείνει το MEGA εκτός διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες
Έκτακτη Γενική Συνέλευση στο MEGA, την Πέμπτη, 7 Απριλίου. Θα ανοίξει η πόρτα σε νέους μετόχους ή το άλλοτε μεγάλο κανάλι θα παραμείνει στην διακεκαυμένη ζώνη; Ο Θ. Φιλιππόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες του typologies.gr, ζήτησε προθεσμία δύο μηνών για να εξετάσει ενδελεχώς τα οικονομικά στοιχεία του σταθμού και μετά θα ανακοινώσει την απόφασή του. Από την πλευρά του, ο Γ. Μπόμπολας δεν δείχνει διατεθειμένος να βάλει λεφτά για να καλύψει την τρύπα, ενώ η πλευρά Βαρδινογιάννη κρατάει αποστάσεις και φέρεται να λέει, εμείς έχουμε κανάλι, το Star. Την Πέμπτη οι μέτοχοι της εταιρείας καλούνται να αποφασίσουν για μια νέα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 15 – 25 εκατ. ευρώ, ώστε να καλυφθούν τρέχουσες ανάγκες έναντι του Δημοσίου και των προμηθευτών, όπως και η μισθοδοσία, μαζί με το κόστος απόκτησης της άδειας εθνικής εμβέλειας. Αν δεν κατατεθεί σχέδιο από τους μετόχους, οι τράπεζες δεν θα εγκρίνουν την αναδιάρθρωση του ομολογιακού δανείου του σταθμού, ύψους 88 εκατ. ευρώ. Το MEGA χρωστάει, επίσης, 30 εκατ. ευρώ σε προμηθευτές και 88 εκατ. ευρώ στο ομολογιακό δάνειο. Δύσκολα πράγματα, δύσκολοι καιροί για επενδυτές…
πηγη
 Μαξίμου: Η αλήθεια πίσω από τα «αποκαλυπτικά» πρωτοσέλιδα
«Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σε μια «ιστορική» εφημερίδα είναι να αναδεικνύει αποκλειστικά πρωτοσέλιδα υποτιθέμενων σκανδάλων και, μάλιστα, για τον πρωθυπουργό της χώρας, και να μην τα παίρνει κανένας στα σοβαρά. Να παρουσιάζει «σκάνδαλα» που διαψεύδονται από τις δικές της παλαιότερες δημοσιεύσεις. Να επανέρχεται επίμονα αναμασώντας τα ίδια, που άλλοι προσπάθησαν, ανεπιτυχώς, πριν χρόνια», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ενώ κάνουν λόγο για «γελοία δημοσιεύματα που αναπαράγουν το στερεότυπο «κόντρα Μαξίμου-ΔΟΛ»». Προσθέτουν ότι «σήμερα, λοιπόν, επανέρχεται προσπαθώντας, συνειδητά, να δημιουργήσει σύγχυση με τις ημερομηνίες. Ισχυρίζεται ότι η δήλωση «πόθεν έσχες» που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και επιβεβαιώνει ότι η συμμετοχή στην εταιρεία και η αποχώρηση από αυτήν έχουν δηλωθεί, δεν είχε ημερομηνία και αριθμό πρωτοκόλλου. Ενώ η ημερομηνία και ο αριθμός πρωτοκόλλου είναι άμεσα προσβάσιμα, αφού οι δηλώσεις είναι δημόσιες». Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στη συνέχεια ότι «ζητούν, επίσης, δηλώσεις ετών προ του 2009, ενώ και οι ίδιοι γνωρίζουν ότι ο πρωθυπουργός δεν ήταν τότε βουλευτής και δεν έκανε τότε δήλωση πόθεν έσχες». «Η πρώτη δήλωση πόθεν έσχες για το έτος 2009 -κατά το οποίο εξελέγη βουλευτής- κατατέθηκε στις 14/1/2010 και δηλώνει ευκρινώς τη συμμετοχή του στην εταιρεία, καθώς και την αποχώρηση του, που έγινε νωρίτερα» τονίζουν οι κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας: «Με τις υποτιθέμενες αποκαλύψεις, λοιπόν, δεν πρόκειται άλλο να ασχοληθούμε από εδώ και στο εξής. Οι δηλώσεις πόθεν έσχες του πρωθυπουργού αποτελούν δημόσια έγγραφα, ελεγμένα από ορκωτούς λογιστές, και είναι διαυγείς, όπως άλλωστε και η κάθε του δραστηριότητα στο δημόσιο βίο. Όποιος επιθυμεί μπορεί να ζητήσει να τις παραλάβει με την προβλεπόμενη διαδικασία». Αναφέροντας ότι «χρειάζεται, όμως, να εξηγήσουμε γιατί ο κ. Ψυχάρης και τα «Νέα» επιλέγουν τον αυτοεξευτελισμό, με πρωτοσέλιδα που «αποκαλύπτουν» υποτιθέμενα σκάνδαλα του πρωθυπουργού», οι κυβερνητικές πηγές προσθέτουν ότι «η εξήγηση είναι απλή: Δεν το κάνουν γιατί έχουν την κάποια, ελάχιστη ελπίδα ότι θα τους πιστέψει ο οποιοσδήποτε. Το κάνουν γιατί ελπίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να χαρακτηρίσουν τις ανοιχτές υποθέσεις του κ. Ψυχάρη με τη Δικαιοσύνη, ως «πολιτική δίωξη», επειδή ο συγκεκριμένος εκδότης τα «έβαλε με τον Τσίπρα»». «Αντί, λοιπόν, οποιασδήποτε απάντησης σε γελοία δημοσιεύματα που αναπαράγουν το στερεότυπο «κόντρα Μαξίμου-ΔΟΛ», αρκούμαστε στην επισήμανση ότι η εποχή που τα «θαλασσοδάνεια», η φοροδιαφυγή μέσω off-shore και η απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων διέθεταν απόλυτη πολιτική κάλυψη και η διαπλοκή παρέμενε ατιμώρητη, έχει περάσει για την Ελλάδα, οριστικά», καταλήγουν οι κυβερνητικές πηγές. Ισπανία:
πηγη
Η κυβέρνηση Ραχόι ντροπιάζει τη χώρα, καταγγέλλει η αντιπολίτευση για το προσφυγικό
Σφοδρά πυρά, από τα περισσότερα κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο, δέχτηκε σήμερα ο Μαριάνο Ραχόι, ο απερχόμενος συντηρητικός πρωθυπουργός της Ισπανίας, με αφορμή το γεγονός ότι η χώρα έχει δεχτεί μόλις 18 πρόσφυγες από την έναρξη της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη. «Από τα εκατομμύρια των εκτοπισμένων προσώπων που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον θάνατο και τη βαρβαρότητα, η κυβέρνησή σας στάθηκε ικανή να παραλάβει μόλις 18 ανθρώπους, είναι πραγματικά ντροπή«, τόνισε ο Πέδρο Σάντσεθ, ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος. «Η κυβέρνησή σας ντροπιάζει όλη την Ισπανία«, πρόσθεσε. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Ραχόι, που χειρίζεται τα τρέχοντα ζητήματα στη χώρα μετά τις βουλευτικές εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου, είχε δεσμευτεί το 2015 να παραλάβει περίπου 16.000 πρόσφυγες οι οποίοι βρίσκονταν στην Ελλάδα και την Ιταλία. Όμως από το περασμένο καλοκαίρι έχει δεχτεί μόνο 18 ανθρώπους διότι ανέμενε την εφαρμογή διαδικασιών ταυτοποίησης των προσφύγων η οποία, υποστηρίζει ο Μαριάνο Ραχόι, ήταν «πολύ αργή». Μέχρι σήμερα μόλις 581 άνθρωποι έχουν επωφεληθεί από το πρόγραμμα μετεγκατάστασης των προσφύγων με βάση το οποίο επρόκειτο να προωθηθούν 63.000 άνθρωποι από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλες χώρες της ΕΕ. Καθώς δεν διαθέτει πλέον την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ο Ραχόι κατέληξε σε μια συμβιβαστική συμφωνία με τα τέσσερα μεγαλύτερα κόμματα της Ισπανίας πριν από τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Τουρκίας που υιοθέτησε τη συμφωνία για την επαναπροώθηση των προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία. Όλη η αντιπολίτευση όμως τον κατηγορεί ότι έκανε υπερβολικές παραχωρήσεις στις Βρυξέλλες. «Η συμφωνία με την Τουρκία, πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα, είναι ντροπή», είπε ο ηγέτης του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας. Η συμφωνία «στρέφει την πλάτη σε εκατομμύρια ανθρώπους που προσπαθούν να διαφύγουν από την τρομοκρατία και τις βόμβες ίδιας έντασης σαν αυτές που έπληξαν το Παρίσι και τις Βρυξέλλες. Οι άνθρωποι αυτοί δεν αξίζουν λιγότερο από τους Ευρωπαίους«, κατήγγειλε. Το να ζει κανείς στην Ευρώπη «συνεπάγεται επίσης ότι είναι αλληλέγγυος με αυτούς που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο«, είπε από την πλευρά του ο ηγέτης του Ciudadanos Άλμπερτ Ριβέρα. Ο ηγέτης της Ενωμένης Αριστεράς Αλμπέρτο Γκαρθόν ανακοίνωσε ότι αύριο Πέμπτη θα καταθέσει προσφυγή σε βάρος του Ραχόι για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για την πολιτική που ακολουθεί στο προσφυγικό ζήτημα. πηγη

 

Η μεγαλοπρεπής «τάπα» του Σκουρλέτη στην Ντόρα για την Eldorado (video)

...

Μόνο ως επιτυχημένη δε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εμφάνιση της βουλευτή της ΝΔ, Ντόρας Μπακογιάννη στην εκπομπή «Ενικός» του Νίκου Χατζηνικολάου, το βράδυ της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια της οποίας σημείωσε ένα «επικό αυτογκόλ» στην προσπάθειά της να επιτεθεί στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη.
Η κ. Μπακογιάννη κατά τη διάρκεια του αντιπολιτευτικού της «οίστρου», έκανε το λάθος να αναφερθεί στο θέμα της επένδυσης της Eldorado Gold στις Σκουριές Χαλκιδικής. Ωστόσο, όπως θα δείτε στο παρακάτω βίντεο, η μόνη επένδυση που υπήρξε, ήταν η επένδυση της κ. Μπακογιάννη στους έχοντες ασθενή μνήμη, αφού η απάντηση του κ. Σκουρλέτη ήταν τουλάχιστον αποστομωτική.
Για την ακρίβεια, έχασε τα λόγια της η κατά τα άλλα λαλίστατη βουλευτής της ΝΔ, όταν ο κ. Σκουρλέτης, της «υπενθύμισε» πως το 2012, όταν ήταν εκτός ΝΔ και αρχηγός του κόμματος Δημοκρατική Συμμαχία, ήταν κατά της επένδυσης της Eldorado Gold στη Χαλκιδική. Τι άλλαξε μέσα σε 3-4 χρόνια ώστε να υπάρξει αυτή η «κυβίστηση» στο εν λόγω θέμα, μόνο η κ. Μπακογιάννη γνωρίζει.
Δείτε το βίντεο:..

Η απάντηση του Μαξίμου στα Νέα για την εταιρεία Τσίπρα και Παππά


"Ο κ. Ψυχάρης πρέπει να βρίσκεται σε μεγάλη απελπισία", απαντά το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού για το σημερινό δημοσίευμα στα "Νέα"
Adtech Ad
Με τίτλο «η παρακμή μιας ιστορικής εφημερίδας», το Μέγαρο Μαξίμου επιφυλάσσει αιχμηρή απάντηση για το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας τα Νέα.

AdTech Ad

«Ο κ. Ψυχάρης πρέπει να βρίσκεται σε μεγάλη απελπισία. Την ημέρα που όλος ο δημοσιογραφικός κόσμος και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων αναδεικνύουν την αποκάλυψη των Panama Papers, τα «Νέα» δημοσιεύουν μια νέα ακόμη πιο τρομακτική αποκάλυψη», σημειώνει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού και υπογραμμίζει ότι «ο πρωθυπουργός το 2007 πριν ακόμη αναλάβει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είχε το θράσος να ζει από την επαγγελματική του δραστηριότητα και όχι από δωρεές μεγάλων εταιριών-προμηθευτών του ελληνικού δημοσίου. Και ακόμη χειρότερα, πριν την κρίση σχεδίαζε να επενδύσει …στη Σέριφο!».
«Τί να πει κανείς; Έτσι είναι η ζωή! Άλλοι στις Παρθένες Νήσους και άλλοι στη Σέριφο!», σχολιάζει το Γραφείο του Πρωθυπουργού και επισημαίνει ότι «η τρομακτική αποκάλυψη των «Νέων» έρχεται τρίτη και καταϊδρωμένη. Προηγήθηκε το ίδιο ακριβώς δημοσίευμα (πού αλλού;) στο «Πρώτο Θέμα» το 2009 (9/8) και στα «Παραπολιτικά» το 2012 (22/9)».

Στην ίδια ανακοίνωση χαρακτηρίζεται «άνθρακες ο θησαυρός» του δημοσιεύματος, διότι «στις δηλώσεις «πόθεν έσχες» του ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει κανονικά από το 2010 τη συμμετοχή του στην εν λόγω εταιρεία. Το ίδιο ισχύει και για την αντίστοιχη δήλωση του Υπουργού Επικρατείας».
Σε συνέχεια της ανακοίνωσης, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού επισυνάπτει και προηγούμενα δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονται στην ανακοίνωση.

Η δήλωση του αντιπεριφερειάρχη Χρήστου Καραμάνου για το δημοσίευμα των Νέων:

"Το σημερινό δημοσίευμα των «Νέων» αναπαράγει για τρίτη φορά, παίρνοντας τη σκυτάλη από εξίσου παραπλανητικά δημοσιεύματα του 2009 και του 2012, το ίδιο ψεύδος.
Πρόκειται για δημοσιεύματα που στοχεύουν στην παραποίηση της πραγματικότητας και σχετίζονται με τη δραστηριότητά μου στον ιδιωτικό τομέα. Η εταιρία που διατηρούσα, ιδρύθηκε το 2007 και λύθηκε το 2015, σύμφωνα με όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Όλα τα σχετικά στοιχεία είναι δηλωμένα και αναρτημένα στις δηλώσεις «πόθεν έσχες», τις οποίες υπέβαλα το 2014 και το 2015 μετά την εκλογή μου ως περιφερειακός σύμβουλος.
Μια απλή επικοινωνία της εφημερίδας μαζί μου θα ήταν αρκετή για την παροχή όλων των απαραίτητων στοιχείων.
Όμως είναι φανερό, ότι και το σημερινό δημοσίευμα των ΝΕΩΝ δεν αφορά το λειτούργημα της ενημέρωσης αλλά τη ρυπαρογραφία, στην οποία επιδίδεται πλέον καθημερινά η συγκεκριμένη εφημερίδα, αγνοώντας στοιχειώδεις κανόνες δεοντολογίας.
Η κατάπτωση αυτή δεν προκαλεί έκπληξη , αν κανείς παρακολουθήσει τον τρόπο που πλέον πολιτεύεται και δεν πληροφορεί αλλά εμπαθώς παραπληροφορεί η συγκεκριμένη εφημερίδα.
Η οποία διεκδικεί επαξίως τα πρωτεία του φθηνού ζεϊμπέκικου της "δημοσιογραφίας".

Σφοδρή επίθεση στην ΝΔ εξαπέλυσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς με αφορμή την υπόθεση του κυκλώματος των δημοσιογράφων-εκβιαστών.
«Δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί τυχαίο το γεγονός ότι οι σημερινοί υπόδικοι είχαν τοποθετηθεί, επί κυβέρνησης ΝΔ, σε θέσεις-κλειδιά ΔΕΚΟ και τραπεζών, μέσω των οποίων “μοίραζαν” διαφημιστικά κονδύλια εκατοντάδων χιλιάδων ή ακόμη και εκατομμυρίων ευρώ. Η προνομιακή τους αντιμετώπιση από τις προηγούμενες κυβερνήσεις έστελνε,
ταυτόχρονα, το μήνυμα σε όλη την αγορά ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι απολάμβαναν υψηλής πολιτικής προστασίας», τονίζει ο Νίκος Παππάς, απαντώντας εγγράφως σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη σχετικά με το κύκλωμα των δημοσιογράφων-εκβιαστών.
Εξαπολύοντας επίθεση στη ΝΔ αλλά και σε προηγούμενες κυβερνήσεις ο υπουργός Επικρατείας υποστηρίζει ότι «το συγκεκριμένο κύκλωμα δεν προέκυψε ούτε από παρθενογένεση, ούτε είναι χτεσινό. Η δράση του είναι γνωστή, στα πολιτικά, δημοσιογραφικά και επιχειρηματικά γραφεία, εδώ και πολλά χρόνια. Η απάντηση στην απορία γιατί το κύκλωμα αφέθηκε επί μακρόν να δρα ανενόχλητο δεν μπορεί παρά να αναζητηθεί στην πολιτική προστασία που απολάμβανε όλο το προηγούμενο διάστημα». Συμπληρώνει μάλιστα ο υπουργός στην απάντηση του ότι «η Δικαιοσύνη και η ΕΛ.ΑΣ έχουν αφεθεί να αναπνεύσουν, να κάνουν απερίσπαστες τη δουλειά τους. Μακριά από πιέσεις πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων».
Στρέφοντας τα «βέλη» του προς το κόμμα του Λευτέρη Αυγενάκη, ο Νίκος Παππάς τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι η «ΝΔ είναι αυτή που καλείται, πλέον, να δώσει εξηγήσεις για τις στενές οικονομικές και πολιτικές - όπως καταγράφονται σε δημοσιεύματα - σχέσεις της με το κύκλωμα των εκβιαστών, να ερευνήσει και να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για τα ονόματα των στελεχών της τα οποία διατηρούσαν αυτές τις επαφές και κατά πόσον αυτά τα πρόσωπα διατηρούν και σήμερα θέσεις (ενδεχομένως και στην ηγετική ομάδα;) του κόμματος».

Σύμφωνα με τον Νίκο Παππά «οι αποκαλύψεις σχετικά με τη σειρά τιμολογίων που είχε εκδώσει ο υπόδικος για εκβιασμό εκδότης στο ίδιο το κόμμα της ΝΔ προκαλούν απορίες στις οποίες πρέπει να απαντήσει η Αξιωματική Αντιπολίτευση. Ιδιαίτερα, δεδομένων των μεγάλων ποσών στα οποία αφορούν αυτά, αλλά και του γεγονότος ότι πρόκειται για συνεχόμενα τιμολόγια, καταδεικνύοντας μόνιμη σχέση συνεργασίας», τονίζει ο υπουργός Επικρατείας.
πηγη

Περισσότερα:

Συνέλαβαν τον εκδότη της Ακρόπολης και δύο δημοσιογράφους για εκβιασμούς


Σύλληψη από την αστυνομία του εκδότη της εφημερίδας "Η Ακρόπολη" καθώς και δύο δημοσιογράφων για εκβιασμούς ΔΕΚΟ, τραπεζών και επιχειρήσεων

Adtech AdΣε σύλληψη του εκδότης της εφημερίδας "Ακρόπολη",
Παναγιώτη Μαυρίκου καθώς και δύο ακόμη δημοσιογράφων, προχώρησε το τμήμα δίωξης εκβιαστών της Ασφάλειας.


AdTech Ad

Πρόκειται για τους δημοσιογράφους Χ. Φράγκου και Π. Μουσά.
Οι συλλήψεις έγιναν για εκβιασμούς σε βάρος ΔΕΚΟ, τραπεζών και επιχειρήσεων. Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για την εξάρθρωση κυκλώματος εκβιαστών είναι σε εξέλιξη, ενώ αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις.Νέες καταγγελίες-σοκ Στεριώτη για κύκλωμα εκβιαστών: «Βουλευτής και καναλάρχης ήρθαν στη ΔΕΗ για διαφημίσεις»
..
Ανοιχτή επιστολή προς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ απέστειλε το πρωί της Δευτέρας ο πρώην διευθυντής Επικοινωνίας της ΔΕΗ Κίμωνας Στεριώτης, για το θέμα των καταγγελλόμενων εκβιασμών σε βάρος του από εκδότη εφημερίδας.
Ο κ. Στεργιώτης ήταν ο πρώτος άνθρωπος που τον Ιούνιο του 2015 κατήγγειλε δημόσια τη δράση του κυκλώματος, καθώς είχε δηλώσει ότι ο εκδότης της εφημερίδας τον εκβίαζε για να πάρει διαφήμιση από τη ΔΕΗ.
Ο παραιτηθείς διευθυντής επικοινωνίας αναφέρει σε σημερινή επιστολή του ότι η «διαφημιστική συμμορία είχε πολιτικές φτερούγες», ότι είχε ενημερώσει τη διοίκηση της ΔΕΗ για τις «τραυματικές εμπειρίες» που είχε από τα συκοφαντικά δημοσιεύματα σε βάρος του που είχαν στόχο να αποσπάσει ο εκδότης χρήματα, ότι δεν είχε ενδώσει στους εκβιασμούς, ενώ επισημαίνει ότι εν ενεργεία βουλευτής επισκέφτηκε τα γραφεία της ΔΕΗ με τηλεκαναλάρχη για να ζητήσει διαφήμιση.
«Έχετε ενημερωθεί αξιότιμα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ότι "διαπρύσιος αντιμνημονιακός κήρυκας" ότι με την ιδιότητα του βουλευτή ζητούσε να πληροφορηθεί λεπτομερή στοιχεία για τις διαφημιστικές δαπάνες της ΔΕΗ, ενώ παράλληλα είχε δική του εκπομπή σε ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι; Για ποιο λόγο αλήθεια να έχει αυτά στοιχεία ένας βουλευτής που είχε - εκείνη την εποχή - "στενή σχέση" με τηλεοπτικό κανάλι; Για να έχει αυτό "προνομιακή ενημέρωση" έναντι των ανταγωνιστικών καναλιών; (…) Γνωρίζετε ότι ο ανωτέρω είχε έλθει στα γραφεία της Διεύθυνσης Εταιρικών Σχέσεων & Επικοινωνίας (Χαλκοκονδύλη 32, 7ος όροφος) μαζί με ιδιώτη τηλεκαναλάρχη και στελέχη του σταθμού για να ζητήσει διαφημίσεις από τη …"μνημονιακή ΔΕΗ"; Άλλωστε ο ίδιος δεν είναι που ευθαρσώς παραδέχεται αυτές τις επισκέψεις  στην Έγκληση ενώπιον της Δικαιοσύνης που έχει κάνει σε …βάρος μου…;», γράφει η επιστολή.
Αναλυτικά η επιστολή Στεριώτη:
 

Αξιότιμα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου,

Η Ελληνική Κοινωνία έχει συγκλονισθεί από την έρευνα που διενεργείται από τις Διωκτικές Αρχές και τη Δικαιοσύνη για "κύκλωμα εκβιαστών" που λειτουργούσε σε βάρος Εταιρειών κλπ, μεταξύ των οποίων αναφέρεται και η ΔΕΗ ΑΕ, Εταιρεία Κοινωφελούς Χαρακτήρα και με το μεγαλύτερο αριθμό Πελατών και Εργαζομένων..

Η Εταιρεία όφειλε ήδη να είχε δημοσιοποιήσει τις απόψεις της για ένα θέμα στο οποίο εμπλέκεται η φήμη της και συζητείται ευρύτατα. Δεν το έκανε…
Οφείλω όμως , ως πρώην στέλεχος της ΔΕΗ πληγείς από την …"πολυετή δράση" του ενός εκ των κατηγορουμένων, να γνωστοποιήσω στοιχεία που καταδεικνύουν ότι "η ΔΕΗ δεν υπέκυψε σε πολυετείς πιέσεις μέσα από συκοφαντικά δημοσιεύματα για να ενδώσει και να εξασφαλίσει σημαντικά έσοδα, "καρπούς" δήθεν …μαχητικής δημοσιογραφίας ή ορθότερα βορβορώδους παραδημοσιογραφίας".
Γιατί,  επώνυμα και δημόσια έχω καταγγείλει για εκβιασμούς χαρακτηρίζοντάς συγκεκριμένο κατηγορούμενο ως άνθρωπο του "επικοινωνιακού υποκόσμου" (12.6.2015) που προσπαθούσε να αποσπάσει χρήματα από τη ΔΕΗ μέσω συνεχών συκοφαντικών δημοσιευμάτων σε βάρος μου και όλων των τελευταίων Προέδρων της.
Ταυτόχρονα, παραιτήθηκα από Διευθυντής Επικοινωνίας της ΔΕΗ, καθώς τα συκοφαντικά σε βάρος μου δημοσιεύματα - ότι δήθεν ανεξέλεγκτα διέθετα τεράστια ποσά για …να χρηματοδοτώ "μνημονιακούς μηχανισμούς και ΜΜΕ" - υιοθετήθηκαν στο ακέραιο από βουλευτή και υπουργό της κυβέρνησης, ο οποίος μάλιστα ζήτησε να διεξαχθεί σε βάρος μου έρευνα με το αιτιολογικό ότι χρηματοδοτούνταν ανύπαρκτα ΜΜΕ…

Σε ότι με αφορά για τη συγκεκριμένη υπόθεση αισθάνομαι την Υποχρέωση - εφόσον δεν υπάρχει καμία σχετική Ενημέρωση από την πλευρά της ΔΕΗ μέχρι σήμερα - να Διαβεβαιώσω όλα τα Ενδιαφερόμενα Μέρη ότι κατά τη διάρκεια της 9ετούς υπηρεσίας μου στη ΔΕΗ και με τη σύμφωνη Γνώμη των Όλων των Διοικήσεών της:
Ούτε μία Δημοσίευση Ανακοινώσεων, Διαγωνισμών, Απαλλοτριώσεων, κλπ δεν έχει πραγματοποιηθεί στην "εφημερίδα" ή άλλα "έντυπα" του συγκεκριμένου …"εκδότη"
Οι πραγματοποιηθείσες διαφημιστικές καταχωρήσεις είναι ασήμαντες σε αξία, ενώ εδώ και πάρα πολύ το σύνολο των Διαφημιστικών Δαπανών της ΔΕΗ βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης.
Οι εταιρείες που ανελάμβαναν το έργο πραγματοποίησης Διαφημίσεων ή καταχωρήσεων ανακοινώσεων της ΔΕΗ είχαν επιλεγεί μετά από Διεθνείς Διαγωνισμούς με βάση την Κοινοτική και Εθνική Νομοθεσία.
Η κατανομή Διαφημίσεων και καταχωρήσεων Ανακοινώσεων κλπ γινόταν με Αυστηρά Κριτήρια (αναγνωσιμότητα, κυκλοφορίες κλπ).
Ουδεμία απολύτως "παρέμβαση" έγινε ποτέ και από καμία πλευρά "υπέρ" του συγκεκριμένου "εκδότη" - πλην μιας "εξαιρέσεως του κανόνα", για την οποία αναφέρω στη συνέχεια..
Αυτοί οι Κανόνες - θεσπισμένοι από τα Ανώτατα Όργανα Διοίκησης της ΔΕΗ - "ποτέ δεν άρεσαν" στην "εκδότη της ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ" που ήθελε να τους παραβιάσει και έφθανε με συνεχή συκοφαντικά δημοσιεύματα να με καταγγέλλει σε όλες της Διοικήσεις της ΔΕΗ, σε όλους τους υπουργούς που επόπτευαν τη ΔΕΗ, ενώ οι συκοφαντίες του έφθαναν και μέχρι τους εκάστοτε "ενοίκους" του Μαξίμου…
  
Επειδή από εκείνη την περίοδο έχουν περάσει πολλοί μήνες και ακόμη και σήμερα η Διοίκηση της ΔΕΗ έχει επιλέξει, δυστυχώς. να τηρεί "σιωπή" για τις καταγγελίες μου σε βάρος του συγκεκριμένου "εκδότη" θέτω πλέον δημόσια προς τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ - την οποία υπηρέτησα επί 9 χρόνια κάτω από εξαιρετικά δύσκολες επικοινωνιακές συνθήκες - τα ακόλουθα ερωτήματα:
-       Γνωρίζουν τα μέλη του Δ.Σ. ότι με δύο εμπιστευτικά  Έγγραφά μου προς τη σημερινή Διοίκηση ανέφερα λεπτομερώς αλλά και προφορικά τις "τραυματικές εμπειρίες" από τα σε βάρος εμού και όλων των Διοικήσεων και επί σειράν συκοφαντικά δημοσιεύματα του "εκδότη" της ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ που προσπαθούσε να αποσπάσει χρήματα από διαφημίσεις και καταχωρήσεις Διαγωνισμών κλπ της ΔΕΗ;

-       Γνωρίζουν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ότι σε δύο Υπηρεσιακά Έγγραφά μου είχα ζητήσει από τη Διοίκηση να διενεργηθεί Έρευνα από αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη της ΔΕΗ, προκειμένου να διαπιστωθεί η βασιμότητα ή όχι των συκοφαντικών δημοσιευμάτων, ότι δήθεν  χρηματοδοτούσα "μνημονιακούς μηχανισμούς και ΜΜΕ";

-       Γνωρίζετε ότι πολύ πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 και στη μετεκλογική περίοδο η ΔΕΗ δεν είχε πραγματοποιήσει ούτε μια διαφημιστική καμπάνια; Γιατί να φαίνεται ότι "θάβεται" μια τέτοια υπηρεσιακή ενημέρωση - που εύκολα μπορεί να επιβεβαιωθεί και διασταυρωθεί από άλλες Υπηρεσίες της ΔΕΗ; Γιατί να αποκρύπτεται η Αλήθεια; Ότι δηλαδή ουδεμία απολύτως Διαφημιστική Καμπάνια έγινε και συνεπώς είναι "τουλάχιστον κωμικό" να κατηγορούμαι για …υπονόμευση της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τη …Μέρκελ!!!!

-       Υπάρχει καμμιά μεγάλη Εταιρεία στην Ελλάδα ή στον κόσμο στην οποία ένας Διευθυντής που βρίσκεται στο τέταρτο επίπεδο της Ιεραρχίας να πραγματοποιεί διαφημιστικές καμπάνιες και να μην τις παίρνει χαμπάρι η Διοίκηση;

-       Γιατί παρά τη "δημόσια δέσμευση" της ΔΕΗ (14.6.2015) ότι θα διερευνήσει τις σε βάρος μου καταγγελίες έχουν περάσει σχεδόν οκτώ μήνες μέχρι σήμερα και δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα; Μήπως δεν "δικαιώθηκα" για τις καταγγελίες που είχα κάνει σε βάρος του… "εκδότη"; Ή μήπως ισχύει ο …πανηγυρικός τίτλος της ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ που ανέφερε "Η παραίτηση Στεριώτη ΔΙΚΑΙΩΣΗ της "Ακρόπολης";

-       Τι έγινε με την Επιτροπή διακεκριμένων και έμπειρων στελεχών της ΔΕΗ που είχε συγκροτηθεί με σκοπό να διερευνήσει τις σε βάρος μου καταγγελίες του …"εκβιαστή εκδότη"  (σύμφωνα με τις Διωκτικές Αρχές πάντα…); Γιατί δεν έχει βγει έστω και ένα Πόρισμα, όταν είχα απαιτήσει το δυνατό συντομότερο να ξεκαθαρισθεί και να δημοσιοποιηθεί "η υπόθεσή μου";


Ο "λευκός ιππότης" της …κάθαρσης του μιντιακού χώρου

Θέτω όμως και μερικούς προβληματισμούς και ερωτήματα γενικού πολιτικού ενδιαφέροντος που έχουν σχέση με την …"εξυγίανση του επικοινωνιακού τοπίου", με βάση τις εμπειρίες μου από τη ΔΕΗ:
Πέραν του κατηγορουμένου "εκδότη" (της "διαφημιστικής συμμορίας" σύμφωνα με τα ΜΜΕ) υπάρχουν και οι "πολιτικές φτερούγες"… Εκείνου που υιοθέτησε άκριτα (;;;) τους συκοφαντικούς ισχυρισμούς της ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ αναφέροντας σε ερώτησή του για τα ΕΛΠΕ και τη ΔΕΗ που λειτουργούσαν "… «μονταζιέρα» …στήριξης και …οικονομικής ενίσχυσης των εκφραστών της μνημονιακής πολιτικής στη χώρα μας!"
Και παρακάτω… "Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη γνωστοποίηση του σοβαρού αυτού θέματος, από την εφημερίδα «Ακρόπολη», που ενέχει και εθνικές προεκτάσεις, μιας και επεξεργάζεται σχέδια εναντίον της Κυβέρνησης και των συμφερόντων του ελληνικού λαού, η «μονταζιέρα» κινητοποιήθηκε και ετοιμάζεται να βομβαρδίσει με χρήματα το σύνολο σχεδόν του έντυπου τύπου για να αποτρέψει περαιτέρω αποκαλύψεις"….

-           Αυτούς τους βαρύτατους και συκοφαντικούς για τη ΔΕΗ χαρακτηρισμούς τους αποδέχονται τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου;

-           Τόσους μήνες μετά την παραίτηση και πλήρη απομάκρυνσή μου από τη ΔΕΗ "ανακαλύφθηκε η …περίφημη μονταζιέρα" και τα "σχέδια εναντίον της κυβέρνησης"; Ναι ή Όχι;

-           Γνωρίζει ο …."λευκός ιππότης" και "προστάτης" του κατηγορούμενου από τις Ελληνικές Αρχές ως "εκδότη εκβιαστή" ότι η ΔΕΗ ως Εισηγμένη Εταιρεία εφαρμόζει για τις λειτουργίες της την Εμπορική Νομοθεσία και αυτό ισχύει πλήρως ΚΑΙ για τις πολιτικές διαφημίσεων και Καταχωρήσεων; Δεν πρέπει αυτές οι λειτουργίες να διέπονται από τη μεγιστοποίηση της σχέσης Επικοινωνιακού Οφέλους προς Επικοινωνιακό Κόστος; Είναι δυνατόν η Μεγαλύτερη Εισηγμένη Βιομηχανία να θεωρείται "λάφυρο" για την εξυπηρέτηση …της "κομματικής πελατείας";

-           Δεν δικαιούνται οι Μέτοχοι, οι Πελάτες, η Κοινωνία και όλοι οι Εργαζόμενοι να μάθουν την Αλήθεια για τις παρεμβάσεις του στις Επικοινωνιακές Πολιτικές της ΔΕΗ;

-           Έχετε ενημερωθεί αξιότιμα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ότι ο "διαπρύσιος αντιμνημονιακός κήρυκας" ότι με την ιδιότητα του βουλευτή ζητούσε να πληροφορηθεί λεπτομερή στοιχεία για τις διαφημιστικές δαπάνες της ΔΕΗ, ενώ παράλληλα είχε δική του εκπομπή σε ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι; Για ποιο λόγο αλήθεια να έχει αυτά στοιχεία ένας βουλευτής που είχε - εκείνη την εποχή - "στενή σχέση" με τηλεοπτικό κανάλι; Για να έχει αυτό "προνομιακή ενημέρωση" έναντι των ανταγωνιστικών καναλιών;

-           Γνωρίζετε ότι ο ανωτέρω είχε έλθει στα γραφεία της Διεύθυνσης Εταιρικών Σχέσεων & Επικοινωνίας (Χαλκοκονδύλη 32, 7ος όροφος) μαζί με ιδιώτη τηλεκαναλάρχη και στελέχη του σταθμού για να ζητήσει διαφημίσεις από τη …"μνημονιακή ΔΕΗ"; Άλλωστε ο ίδιος δεν είναι που ευθαρσώς παραδέχεται αυτές τις επισκέψεις  στην Έγκληση ενώπιον της Δικαιοσύνης που έχει κάνει σε …βάρος μου…;

-           Μήπως σκοπός της σε βάρος μου Ερώτησής του ήταν "να βάλει πλάτες" υπέρ του κατηγορούμενου "εκδότη εκβιαστή" (ΠΡΟΣΟΧΗ: σύμφωνα με τους χαρακτηρισμούς των ΜΜΕ και των διωκτικών αρχών) προκειμένου να με καταγγείλει σε ανίδεο για επικοινωνιακά θέματα υπουργό και να ζητήσει δημόσια τη "διοικητική εξόντωσή" μου;

-           Μήπως άραγε η αποπομπή μου από τη ΔΕΗ  θα διευκόλυνε το "δρόμο της …συνεργασίας" με τον συγκεκριμένο "εκδότη" (πχ στον τομέα των καταχωρήσεων Απαλλοτριώσεων, που απαιτούν μεγάλη δημοσιότητα), αφού επί μακρόν του ήμουν "εμπόδιο" σε αδιαφανείς διαδικασίες, λόγω έλλειψης αξιόπιστων ημερήσιων κυκλοφοριών;

-           Είναι δυνατόν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της μεγαλύτερης βιομηχανίας της χώρας να αποδέχονται είτε "εκβιαστικά διλήμματα" δακτυλοδεικτούμενων "εκδοτών" και "πολιτικές παρεμβάσεις" υπέρ αυτών σε βάρος της φήμης και της Διαφάνειας που πρέπει να διέπουν όλες τις συναλλαγές της;

-           Είναι νόμιμο    ή θεμιτό αγαπητά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου να γίνονται ανεκτές "πολιτικές παρεμβάσεις" σε βάρος Εταιρειών που πραγματοποιούν Διαφημίσεις ή Καταχωρήσεις και οι οποίες έχουν εγκριθεί  μέσα από ανοικτούς Διεθνείς Διαγωνισμούς από Διοικητικά Συμβούλια, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα και οι "τιμολογιακές πρακτικές" μεμονωμένων και περιθωριακών "εκδοτών", που θέλουν να επιβάλλουν το "δικό τους Νόμο" σε βάρος της περιουσίας της ΔΕΗ; Μήπως πρέπει να καταργηθούν οι Διαγωνισμοί και να "παρεμβαίνουν" αυτόκλητα "πολιτικοί" που θα ορίζουν ποια ΜΜΕ θα επιλέγονται για Διαφημίσεις και Καταχωρήσεις;

-           Γιατί ο "λευκός ιππότης" και με βάση ποιο νομικό ή συνταγματικό δικαίωμα  ζήτησε τη διερεύνηση περιουσιακών στοιχείων στελεχών εισηγμένων εταιρειών απευθείας σε υπουργό - τέως δικαστή - χωρίς να έχει το παραμικρό στοιχείο; Γιατί δεν απευθύνθηκε ως ώφειλε στον τότε εποπτεύοντα τη ΔΕΗ υπουργό ΠΕΧΩΔΕ αλλά τον "παρέκαμψε" πλήρως; Μήπως επειδή θα "έτρωγε πόρτα" από τον συγκεκριμένο υπουργό, όπως έγινε και από όλους τους προγενέστερους αυτού υπουργούς (πάνω από 11 στα 9 χρόνια που εργάσθηκα στη ΔΕΗ) που ουδέποτε με "ενόχλησαν" για τον συγκεκριμένο  "εκδότη" ;

Και για να μην υπάρξουν παρερμηνείες:
Ü   Μόνος μου είχα ζητήσει όσο ήμουν Διευθυντής να γίνουν έλεγχοι από την Υπηρεσία στη Διεύθυνση πουήμυν Προϊστάμενος και μόνος μου παραιτήθηκα για να διευκολύνω το έργο των εξωτερικών ελέγχων.
Ü   Γιατί απλούστατα δεν έχω να κρύψω απολύτως τίποτα!

Αξιότιμα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της πλέον σημαντικής Εταιρείας της χώρας, για τη συγκεκριμένη υπόθεση:
ως Πολίτης οφείλω να σας επιστήσω Δημόσια την  προσοχή για θέματα που αφορούν την Εταιρική Υπευθυνότητα και την ανάγκη να προστατεύσετε τη φήμη και τη "μοναδική Ιστορία της ΔΕΗ",

ως πρώην Στέλεχος της Εταιρείας είμαι υποχρεωμένος να υπερασπισθώ την Τιμή, την Ηθική Ακεραιότητα και τον Επαγγελματισμό μου. Γιατί, υπερασπίσθηκα τα Συμφέροντα της Εταιρείας, εφαρμόζοντας τις αποφάσεις των Ανωτάτων Οργάνων, τις Εγκριτικές Διαδικασίες. τους Εσωτερικούς Κανονισμούς, τα Κριτήρια Κατανομών διαφημιστικών δαπανών κλπ της ΔΕΗ. Σε όφελος των Μετόχων, του Κοινωνικού Συνόλου και των Εργαζομένων της Εταιρείας.

Για τους ανωτέρω λόγους,
Σας ζητώ Δημόσια, με βάση τα παρατιθέμενα στο Υπόμνημά μου Έγγραφα και Στοιχεία - και με απόλυτο σεβασμό προς τη Δικαιοσύνη - να εφαρμόσετε όλα όσα προβλέπει η Νομοθεσία, αλλά και ο Κανονισμός του Χρηματιστηρίου, όπως πρόσφατα ανάλογα έπραξε το Διοικητικό Συμβούλιο Εισηγμένης Εταιρείας (4.3.2016) για στελέχη της (εν ενεργεία και αποχωρήσαντα) που κατηγορούνται ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Τίποτα περισσότερο!


Με τιμή


Κίμων Στεριώτης
Δρ Οικονομολόγος  - Δημοσιογράφος
τέως Διευθυντής Επικοινωνίας ΔΕΗ ΑΕ


ΥΓ:
Ως Μέλος της ΕΣΗΕΑ και επί χρόνια ασκήσας το Λειτούργημα του Δημοσιογράφου αισθάνομαι την Υποχρέωση προς την Κοινή Γνώμη να υπογραμμίσω και να εξάρω τον Υψηλό Επαγγελματισμό της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολύ σκληρά εργαζομένων Δημοσιογράφων, που έχουν πληγεί από την πρωτόγνωρη και παρατεταμένη κρίση περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο Επαγγελματικό Κλάδο!
Οι "εκβιαστές" και τα "λαμόγια" του Κλάδου μας είναι ασήμαντα ως ποσοστό, είναι γνωστοί, "δακτυλοδεικτούμενοι" και λόγω Αναξιοπιστίας παραμένουν στο επαγγελματικό περιθώριο… Η απαξίωση όλων των Δημοσιογράφων για τα ελάχιστα "σαπρόφυτα" είναι απολύτως λανθασμένη αν όχι υποβολιμαία για την πλήρη απαξίωση όλων των Θεσμών…

 

Μήνυμα Ομπάμα για την 25η Μαρτίου: Εθνική ημέρα εορτασμού της ελληνικής και αμερικανικής δημοκρατίας

Μήνυμα Ομπάμα για την 25η Μαρτίου: Εθνική ημέρα εορτασμού της ελληνικής και αμερικανικής δημοκρατίας
Μήνυμα συμπαράστασης στον ελληνικό λαό και την ελληνική κυβέρνηση για τη στάση και την υποστήριξη που επιδεικνύουν στους πρόσφυγες, έστειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, με τη διακήρυξή του για την εθνική επέτειο της 25η Μαρτίου. Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακηρύσσει την 25η Μαρτίου ως «εθνική ημέρα εορτασμού της ελληνικής και αμερικανικής δημοκρατίας».

«Μια επανάσταση γεννήθηκε για να φέρει τη Δημοκρατία πίσω στη γενέτειρά της»

«Ανταποκρινόμενη σε μια συνεχή προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, η Ελλάδα παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια σε αμέτρητους άνδρες, γυναίκες και παιδιά που αναζητούν την ελευθερία από τις διώξεις και τη βία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μπαράκ Ομπάμα.
«Ως Αμερικανοί, στεκόμαστε στο πλευρό της Ελλάδας ως εταίροι, φίλοι και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, και η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα χρησιμεύει ως σημαντική γέφυρα, η οποία βοηθά να ερχόμαστε σε επαφή. Στον πυρήνα μας, μοιραζόμαστε τους βαθιούς δεσμούς του πολιτισμού και της οικογένειας και τον σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα των δημοκρατικών κρατών. Σε καλές και κακές περιόδους, μοιραζόμαστε κοινή δέσμευση για την ασφάλεια και την ελευθερία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο», τονίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Εμπνευσμένοι από το παράδειγμα της Αρχαίας Ελλάδας, «οι ιδρυτές της Αμερικής χάραξαν πάνω στις ελληνικές αρχές, για να καθοδηγούν τη δημοκρατία μας στη γέννησή της. Σχεδόν μισό αιώνα αφότου η αστερόεσσα κυμάτισε πάνω από τη χώρα μας, μια σημαία υψώθηκε σε μια βουνοκορφή στην Ελλάδα, και μια επανάσταση γεννήθηκε για να φέρει τη Δημοκρατία πίσω στη γενέτειρά της, και να θέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της στενής σχέσης που απολαμβάνουν τα δύο έθνη μας», προσθέτει ο Μπαράκ Ομπάμα
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος και στην ελληνική ομογένεια, σημειώνοντας στη διακήρυξή του ότι στην 195η επέτειο της ανεξαρτησίας της Ελλάδας, γιορτάζεται η φιλία μεταξύ των δύο χωρών και τιμούνται οι συνεισφορές των Ελληνοαμερικανών στον εθνικό χαρακτήρα της Αμερικής.
Αναφέρεται με πολύ θερμά λόγια στην Ελληνοαμερικανική Κοινότητα, λέγοντας: «Οι κοινές ιστορίες μας αντανακλούν στις κοινές αξίες μας. Καθ’ όλο το χιλιοτραγουδισμένο παρελθόν μας, οι λαοί μας έχουν επικυρώσει τα θεμελιώδη ιδανικά που πρεσβεύουμε, εργαζόμενοι από κοινού για να διασφαλίσουμε τα θεμέλια της Δημοκρατίας, πάνω στα οποία έχουν οικοδομηθεί τα δύο έθνη μας. Οι Έλληνες και οι Αμερικανοί έχουν για πολύ καιρό σταθεί πλάι-πλάι για την υπεράσπιση της ελευθερίας, και σήμερα, η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα μεταφέρει την κληρονομιά των παλαιών Ελλήνων που φώτισαν τον κόσμο μας, συνεχίζοντας να εμπλουτίζει την κοινωνία μας με μοναδικούς τρόπους».
«Παρακινώντας γενιές, η ελπίδα που υποκίνησε και τις δύο επαναστάσεις μας εξακολουθεί να καίει στις καρδιές των Ελληνοαμερικανών και σε όλους εκείνους οι οποίοι σε όλη τη χώρα μας αναζητούν ακόμα μεγαλύτερη ευκαιρία για τα παιδιά και τα εγγόνια μας», συμπληρώνει.
Ο πρόεδρος Ομπάμα, κλείνοντας, τονίζει ότι τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες παραμένουν σταθεροί στην αντοχή και την επιμονή τους, αν και αντιμετωπίζουν εξαιρετικές προκλήσεις: «Την ημέρα αυτή ας προβληματιστούμε σχετικά με τους σχεδόν δύο αιώνες ισχυρών δεσμών μεταξύ των εθνών μας, και ας δεσμευτούμε ξανά να εργαστούμε από κοινού για να ενισχύσουμε τις αντίστοιχες δημοκρατίες μας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτό αρχείου: EPA/Dennis Brack

Ολοκληρώθηκε η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για την 25η Μαρτίου στην Αθήνα (Photos)
...Με τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου 1821 και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Παρόντες ήταν επίσης ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, εκπρόσωποι κομμάτων, η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, Για πρώτη φορά, το κοινό είχε την ευκαιρία να δει από κοντά δύο μη επανδρωμένα αεροχήματα με τα κέντρα ελέγχου τους επί οχημάτων ΜΑΝ που συνόδευαν τη μηχανοκίνητη φάλαγγα των Διαβιβάσεων.
Την παρέλαση άνοιξαν οι ανάπηροι πολέμου και οι αδελφές νοσοκόμοι του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και η διμοιρία οχημάτων και μοτοσικλετών της Ελληνικής Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ακολούθησε η επιβλητική μηχανοκίνητη φάλαγγα.
Τα αντιαρματικά κατευθυνομένων βλημάτων MILAN, KORNET, TOW και τη διμοιρία όλμων των 4,2'' ακολούθησαν οι δύο Ίλες μέσων αρμάτων μάχης ΛΕΟΠΑΡΝΤ (LEO 2 HEL και LEO 1 Α5), η αυτοκινούμενη πυροβολαρχία και 155 χιλιοστών, μία πυροβολαρχία PΖH 2000 GR, μία πυροβολαρχία πολλαπλών εκτοξευτών MLRS, μία πυροβολαρχία κατευθυνόμενων βλημάτων ΧΩΚ και μία πυροβολαρχία STINGER ASRAD.
Στη συνέχεια παρήλασαν τα ειδικά οχήματα του Μηχανικού για την άρση πάσης φύσεως κωλυμμάτων στην ξηρά και τη θάλασσα και την εκκαθάριση ναρκοπεδίων, των Διαβιβάσεων με τα κινητά συστήματα επικοινωνιών (κλωβός και κινητοί ανταποκριτές του σύγχρονου ψηφιακού συστήματος Επικοινωνιών Ζώνης Μάχης ΕΡΜΗΣ- δύο μη επανδρωμένα αεροχήματα με τα κέντρα ελέγχου τους), η διμοιρία πυρηνικής βιολογικής χημικής άμυνας και το Υγειονομικό.
Τη σκυτάλη πήρε η Πολεμική Αεροπορία με ένα σμήνος κατευθυνόμενων βλημάτων PATRIOT, ένα σμήνος βλημάτων CROTALLE, ένα σμήνος ΒΕΛΟΣ και το σμήνος RHIEMENTAL που έκλεισε τη μηχανοκίνητη φάλαγγα.
Τη φάλαγγα των πεζοπόρων τμημάτων άνοιξαν οι Εύζωνοι και ακολούθησαν το τμήμα πολεμικών σημαιών του Στρατού, και ο λόχος απόδοσης τιμών.
Παρήλασαν επίσης τα τμήματα των παραγωγικών σχολών των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (Ευελπίδων, Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών, Ναυτικών Δοκίμων Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού, Ικάρων, Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας, Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής) και το τμήμα υποψηφίων εφέδρων αξιωματικών της Σχολής Τεθωρακισμένων και της Σχολής Πυροβολικού.
Το ιδιαίτερο χειροκρότημα του κοινού απέσπασαν για άλλη μία χρονιά τα στελέχη των ειδικών δυνάμεων -πεζοναύτες, καταδρομείς, υποβρύχιοι καταστροφείς αλεξιπτωτιστές- και της 71ης αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας με το εντυπωσιακό παράστημά τους.
Πάνω από τον χώρο της παρέλασης πέταξαν σε άψογους σχηματισμούς αεροσκάφη F-16, MIRAGE-2000 και F-4 της Πολεμικής Αεροπορίας, ελικόπτερα Απάτσι, Σινούκ ΝΗ-90 της Αεροπορίας Στρατού, ελικόπτερα Σικόρσκι και ΑΒ-212 του Πολεμικού Ναυτικού, δύο ελικόπτερα Σούπερ Πούμα του Πυροσβεστικού Σώματος και δύο ελικόπτερα (EC-135 και BO-105) της Ελληνικής Αστυνομίας.
Η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε με τους δικυκλιστές των ειδικών ομάδων «ΔΙΑΣ» και «Ζ», διάφορα περιπολικά της Άμεσης Δράσης και με δύο ουλαμούς Δοκίμων Υπαστυνόμων της Σχολής Αξιωματικών της ΕΛΑΣ.
Το Πυροσβεστικό Σώμα συμμετείχε με μοτοσικλετιστές, ερπυστριοφόρα παντοδαπούς εδάφους, υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα, έναν ουλαμό Δοκίμων Ανθυποπυραγών και ένα τμήμα της ειδικής μονάδας αντιμετώπισης καταστροφών που αποτελείτο από ορειβάτες, διασώστες και αυτοδύτες.
Το Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή συμμετείχε με μικτό τμήμα ανδρών γυναικών, και τμήματα του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών, της Υπηρεσίας Διασωστών και της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών.
ΠΗΓΗΠρόεδρος Σκοπίων: Κανείς δεν μας θέλει αν 

και προστατεύουμε την Ευρώπη

Η «συνταγή» επιβίωσης του ΔΟΛ

Αμέσως μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, σε μια «προφητική» δημοσίευση και με αφορμή την πολλοστή αλλαγή κατεύθυνσης του υπερδανειοδοτημένου ΔΟΛ αλλά και προσωπικά του ιδιοκτήτη Σ. Ψυχάρη, ο Ιός της «Εφ.Συν.» είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ με τον τίτλο «ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ: Υπηρέτης πολλών αφεντάδων»
Το κείμενο ξεκινούσε κάπως έτσι:

Πες μου ποια κυβέρνηση θα έχουμε για να σου πω ποιο κόμμα πρέπει να υποστηρίξουμε. Κάπως έτσι πρέπει να σκέφτονται εκεί στον ΔΟΛ. Μια πετυχημένη συνταγή που κρατάει χρόνια
Εικονογραφημένες με τα εξώφυλλα των εντύπων του ΔΟΛ ακολουθούσαν οι σημαντικές καμπές και ανατροπές της γραμμής Λαμπράκη-Ψυχάρη, πάντα σύμφωνα με τα σφιχταγκαλιάσματα αλλά και τα αδειάσματα των πολιτικών που ικανοποιούσαν ή όχι την επιχειρηματική «εθνική» πολιτική του συγκροτήματος.
Μάλιστα το άρθρο τελείωνε ως εξής:
Το γενικό συμπέρασμα είναι ένα. Σύμφωνα με τις αρχές του συγκροτήματος, ισχύει “το όποιο κόμμα στην κυβέρνηση, ο ΔΟΛ στην εξουσία”. Περιμένουμε με ανυπομονησία την επόμενη πράξη της οπερέτας
 http://www.efsyn.gr/arthro/ypiretis-pollon-afentadon-0
Η πράξη αυτή δεν άργησε να έρθει. Ηδη από χθες τη βλέπουμε να εκτυλίσσεται στις... αποκαλύψεις της γάτας Ψυχάρη.
ΧΡHΣΤΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΣ ΨΥΧΑΡΗΣ

Ευεργέτες με εγγύηση του... Δημοσίου

Στις 13.2.2014 η «Καθημερινή» σε άρθρο με τίτλο «Το δημόσιο θα καλύψει τα δάνεια του Μεγάρου Μουσικής» γράφει ότι σε σύσκεψη υπό τον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και με τη συμμετοχή του Π. Παναγιωτόπουλου (υπ. Πολιτισμού) του Χρ. Σταϊκούρα και του τότε διευθυντή του Μεγάρου Ι. Μάνου «το πρόβλημα που έχει ανακύψει με το Μέγαρο Μουσικής είναι ότι δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα δάνεια που είχε λάβει και επειδή τα είχε συνάψει με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, το τελευταίο καλείται τώρα να τα αποπληρώσει.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να κλείσει το Μέγαρο Μουσικής, αλλά να καλύψει τις υποχρεώσεις του και να το διατηρήσει εν λειτουργία. Υπενθυμίζεται ότι το Μέγαρο Μουσικής έχει συνάψει τρία δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, συνολικού αρχικού ποσού 245 εκατ. ευρώ.
Το ανεξόφλητο υπόλοιπο των συγκεκριμένων δανείων στις 30 Ιουνίου του 2013 ήταν 229,27 εκατ. ευρώ». Το οριστικό πέρασμα του μεγάρου στο Δημόσιο με αλλαγή και του διευθυντή του ολοκληρώθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου του 2016 με τροπολογία στη Βουλή.
Εμείς θυμίζουμε εδώ το πόσο εύκολα το Δημόσιο έδωσε δάνεια, αλλά και την άδεια για την επέκταση του ήδη χρεωμένου Μεγάρου... Λαμπράκη με την εκποίηση του Πάρκου Ελευθερίας.
«Με «πανωπροίκι» 6 δισ. δραχμών συνεχίζεται το σκάνδαλο της χρηματοδότησης του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, του Χρ. Λαμπράκη, προκειμένου να εφαρμόσει το «μεγαλεπήβολο» σχέδιό του επέκτασης των κτιρίων του Μεγάρου Μουσικής, καταστρέφοντας το Πάρκο Ελευθερίας.
Η κυβέρνηση αποφάσισε να εντάξει το έργο και στο Εθνικό Σκέλος του Β΄ Πακέτου Ντελόρ, παρότι ήταν ήδη ενταγμένο στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Αττικής του ίδιου Πακέτου με το ποσό των 4,5 δισ. Δραχμών.
Ο Χρ. Λαμπράκης δε θα βάλει ούτε δραχμή και παρ’ όλα αυτά θα ανακηρυχτεί «εθνικός ευεργέτης», όπως εύστοχα επισημαίνει, με χτεσινή της ανακοίνωση, η Συντονιστική Επιτροπή για τη Σωτηρία του Πάρκου Ελευθερίας» («Ριζοσπάστης», 13/1/1996).
«Εντελώς “συμπτωματικά” σε σφυγμομέτρηση των “Νέων” πριν τρεις μέρες, ο “παρουσιαστής” του έργου κ. Ε. Βενιζέλος αναδεικνύεται ο δημοφιλέστερος υπουργός!» («Ριζοσπάστης», 22/2/1997)

Αναταραχή στην Ειδομένη - Πρόσφυγες έριξαν τον φράχτη στα σύνορα με πΓΔΜ

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις της γείτονος χώρας εμποδίζουν την δίοδο - Απάντησαν στον πετροπόλεμο με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα
 Αναταραχή στην Ειδομένη - Πρόσφυγες έριξαν τον φράχτη στα σύνορα με πΓΔΜ

...Καθιστική διαμαρτυρία στις σιδηροδρομικές γραμμές μπροστά στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-πΓΔΜ πραγματοποιούν, αυτή την ώρα, εκατοντάδες πρόσφυγες, οι οποίοι προηγουμένως, σε κλίμα έντασης, είχαν ρίξει τη συρματένια περίφραξη των γραμμών.


Αυτή την ώρα, οι αρχές της ΠΓΔΜ επιδιορθώνουν τη σπασμένη περίφραξη και έχουν αναπτύξει μεγάλη αστυνομική δύναμη.

Νωρίτερα αναταραχή σημειώθηκε στην Ειδομένη όταν πρόσφυγες έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και έριξαν τον φράχτη στα σύνορα με την πΓΔΜ. Oι αστυνομικοί της ΠΓΔΜ απάντησαν στον πετροπόλεμο με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα.

Εκατοντάδες μετανάστες έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και κινήθηκαν προς τον φράχτη μόλις διακινήθηκε μεταξύ του η πληροφορία για άνοιγμα των συνόρων.

Τα σύνορα άνοιξαν για λίγα λεπτά, αλλά μετά έκλεισαν αμέσως λόγω της έντασης που δημιουργήθηκε στον φράχτη.

Σε αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής, στην Ειδομένη, προχώρησαν νωρίτερα, πρόσφυγες, που βρίσκονται εδώ και αρκετές ημέρες στην περιοχή.

Με σηκωμένα τα χέρια και φωνάζοντας συνθήματα, οι πρόσφυγες διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι ενώ βρίσκονται στον καταυλισμό της Ειδομένης περίπου 7.000 άτομα, οι ρυθμοί διέλευσης στην ΠΓΔΜ είναι πολύ αργοί.
Ανάλογη διαμαρτυρία είχαν πραγματοποιήσει και χθες το απόγευμα.

Υπενθυμίζεται ότι η ουδέτερη ζώνη άνοιξε πριν από λίγη ώρα, με τις πρώτες πληροφορίες να λένε πως θα περάσουν -σε πρώτη φάση- πενήντα άτομα, ενώ από τις 9 χθες το βράδυ έως τις 4 τα ξημερώματα πέρασαν 300 άτομα.

Νωρίς το βράδυ της Κυριακής η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη άνοιξε καθώς απομακρύνθηκαν μόνοι τους οι πρόσφυγες που την είχαν καταλάβει νωρίτερα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ωστόσο, η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - πΓΔΜ εξακολουθεί να παραμένει κλειστή εδώ και ένα 24ωρο, ενώ χθες επετράπη η διέλευση σε μόλις 300 πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Συρία.


Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κυρία Θάνου έχει νεύρα

Γιατί πήρε πολεμικές διαστάσεις η κριτική του καθηγητή Σταύρου Τσακυράκη
Η  Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κυρία Θάνου έχει νεύρα


«Αφελής», «πολιτικάντης» που «πρέπει να παραιτηθεί». Μπορούν δικαιωματικά λέξεις και φράσεις του συγκεκριμένου φάσματος να πυροδοτήσουν έγκληση-μήνυση και μάλιστα από την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου; Η κυρία Βασιλική Θάνου, με μία κίνηση που έχει προκαλέσει αίσθηση, επέλεξε να συγκρουσθεί μετωπικά με τον καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου κ. Σταύρο Τσακυράκη, όταν ανακάλυψε περί τα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου ότι το καλοκαίρι του 2015 της είχε ασκήσει έντονη κριτική για την πρωτοβουλία της να απευθυνθεί σε ομολόγους της ευρωπαϊκών χωρών επεξηγώντας την ψήφο του ελληνικού λαού, στη σκιά της ακόμη εκκρεμούς διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους πιστωτές.

Η οργισμένη απάντηση του κ. Τσακυράκη, στην οποία η ενέργεια της Προέδρου του Αρείου Πάγου χαρακτηρίζεται «νομικά έωλη» και «θεσμικά επικίνδυνη», η δήλωση-παρέμβαση των καθηγητών Συνταγματικού Δικαίου με την οποία διατρανώνεται ότι η άσκηση κριτικής δεν μπορεί να συνιστά αξιόποινη πράξη, αλλά και η εναντίωση - έκφραση ανησυχίας των δικηγόρων της χώρας δεν έκαμψαν την κυρία Θάνου.

Παρά τις πολεμικές διαστάσεις που έχει λάβει η υπόθεση, όντας ψηλά στη δημόσια ατζέντα, η προοπτική εκδίκασής της ενέχει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον: Ποιος θα ήθελε άλλωστε να βρίσκεται στη θέση του λειτουργού που θα την πάρει στα χέρια του; Οι «14» κάνουν λόγο για «διακινδύνευση της ελευθερίας των δικαστών».

Το μαχαίρι και το πεπόνι

«Δεν είναι λίγες οι φορές που δικαστές επέδειξαν ελεύθερο φρόνημα, από τους Τερτσέτη και Πολυζωίδη στη δίκη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη ως τον Χρήστο Σαρτζετάκη στην υπόθεση του Γρηγόρη Λαμπράκη» σχολιάζει νομικός που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Επρόκειτο όμως για πράξεις αντίστασης και θάρρους έναντι της εκτελεστικής εξουσίας. Οταν ο εγκαλών είναι η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, ο δικαστικός λειτουργός που θα εμπλακεί θα πρέπει να επιδείξει ελεύθερο φρόνημα έναντι της ανωτέρω του. Και αυτό όταν όλοι ξέρουμε όχι μόνον ότι η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου έχει εκ του νόμου τη δυνατότητα πειθαρχικής δίωξής του, αλλά και συμμετέχει στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο που αποφασίζει προαγωγές και μεταθέσεις». Ο ίδιος επισημαίνει ότι ασφαλώς και η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου έχει δικαίωμα μήνυσης, επισημαίνει ωστόσο «υπερ-αντίδραση» από μέρους της: «Το θέμα είναι κατά πόσο θίγεται όντως κανείς» εξηγεί.

Το διαχρονικό, μετέωρο ερώτημα για το όριο στην ελευθερία του λόγου έχει πάντως και μη αναμενόμενες απαντήσεις. Στην αντίδρασή του μετά την έγκληση ο κ. Τσακυράκης επισημαίνει ότι ακόμη και ο χαρακτηρισμός «καραγκιόζης» για δικαστικό λειτουργό αποτελεί αξιολογική κρίση και προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου - πρόκειται μάλιστα για απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

«Να μας "μετρήσει" η Πρόεδρος»

Στον απόηχο της δήλωσης των 14 καθηγητών Συνταγματικού Δικαίου η κυρία Θάνου απάντησε σχετικά με κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Αρείου Πάγου. Αναφέρει μάλιστα σκωπτικά ότι τη δήλωση «την προσυπογράφει ένας πολύ μικρός αριθμός από τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας - καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου (...)».

«Αυτοί που προσυπογράφουν είναι το σύνολο των (τακτικών και αναπληρωτών) καθηγητών Συνταγματικού Δικαίου που υπάρχουν στα πανεπιστήμια της χώρας - νομικές σχολές, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, Πάντειο. Δεν υπάρχουν άλλοι. Δεν υπάρχει ούτε ένας που να μην υπέγραψε»
αναφέρει είς εκ των καθηγητών σε επικοινωνία που είχε μαζί του «Το Βήμα».  Ο ίδιος καθιστά δε σαφές ότι οι υπογράφοντες υπεραμύνονται της προστασίας της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της ελευθερίας του λόγου, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραιτήτως ότι συμφωνούν με το ύφος του κειμένου.

Στην ανακοίνωσή της, πάντως, η κυρία Θάνου εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι ο κ. Τσακυράκης «επιμένει να διατηρεί» αναρτημένο το κείμενο στο Διαδίκτυο, επικαλείται στον αντίποδα το δικαίωμα προστασίας της προσωπικότητας, ενώ συστήνει στους καθηγητές, αντί να της προτείνουν την απόσυρση της μήνυσής της, να πείσουν τον συνάδελφό τους κ. Τσακυράκη να κατεβάσει τις επίμαχες φράσεις.

Από την άλλη πλευρά, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων με ανακοίνωσή της στηρίζει την κυρία Θάνου υπογραμμίζοντας: «Στην άσκηση κριτικής τίθενται όρια που το ίδιο το Σύνταγμα και οι νόμοι προβλέπουν, καθώς και τα διεθνή κείμενα, και μεταξύ των ορίων αυτών είναι η προστασία της προσωπικότητας, της τιμής και της υπόληψης του ατόμου», τονίζοντας πως «τα ελληνικά δικαστήρια θα κρίνουν, κυριαρχικά, κατά πόσο οι ανωτέρω εκφράσεις υπερβαίνουν ή όχι τα ακραία όρια της κριτικής». Αξίζει ομως να υπογραμμισθεί ότι η πρόεδρος της Ενωσης κυρία Μαργαρίτα Στενιώτη έχει οριστεί από την κυρία Θάνου μάρτυρας στην υπόθεσή της.Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΥΒΡΕΙΣ
Γιαννόπουλος VS Κόκκινου
«Κομματόσκυλο», «μπουρτζόβλαχος», «μικρός, ασεβής και αυθάδης
», με «φασιστική νοοτροπία» είναι λίγοι μόνο από τους επιθετικούς προσδιορισμούς με τους οποίους συνήθιζε κατά καιρούς να «στολίζει» ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος τον πάλαι ποτέ Πρόεδρο του Αρείου Πάγου (κατά το διάστημα 1990-1996) κ. Βασίλειο Κόκκινο. Στην πολύχρονη δημόσια αντιπαράθεσή τους, σχεδόν από τη δεκαετία του 1970 αλλά και αφότου ο κ. Κόκκινος συνταξιοδοτήθηκε, ο Γιαννόπουλος εξαπέλυε σφοδρές επιθέσεις σε βάρος του, τις οποίες είχε κορυφώσει μέσα από την εκπομπή του στο τότε Κανάλι 29, ενόσω ο ανώτατος δικαστής προήδρευε του Ειδικού Δικαστηρίου στην υπόθεση Κοσκωτά.  
Κάθε φορά, άλλωστε, που ο πολιτικός ανέλυε τα νομικά προβλήματα της δίκης με το προσωπικό του στυλ, την άλλη μέρα ο κ. Κόκκινος του απαντούσε από την αίθουσα του δικαστηρίου και τη συχνότητα της ΕΤ1.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
Την έκπληξη και την αντίθεσή της με τη μήνυση για εξύβριση και δυσφήμηση που κατέθεσε η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου εξέφρασε με ανακοίνωσή της η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Μεταξύ άλλων υπογραμμίζεται: «Ασφαλώς ένα δημόσιο πρόσωπο δικαιούται προστασίας της υπόληψής του, καθώς και δικαιούται να εκφράζει δημόσια την άποψή του. Εν τούτοις, τα δημόσια πρόσωπα, και μάλιστα αυτά που ασκούν εξουσία, οφείλουν να είναι ιδιαιτέρως ανεκτικά στη δημόσια κριτική όταν αυτή αφορά είτε την άσκηση των καθηκόντων τους είτε, όπως εν προκειμένω, γνώμη που τα ίδια διατύπωσαν με επίκληση της ιδιότητάς τους. Και τούτο ακόμα και όταν η εν λόγω κριτική είναι οξεία ή ακόμα και ακραία».

Οι συνταγματολόγοι
Οι 14 συνταγματολόγοι Ν. Κ. Αλιβιζάτος, Σπ. Βλαχόπουλος, Γιώργος Γεραπετρίτης,  Γιάννης Δρόσος, Ιφιγ. Καμτσίδου, Ξεν. Κοντιάδης, Λίνα Παπαδοπούλου, Αντώνης Μανιτάκης, Παν. Μαντζούφας,  Αντώνης Παντελής, Γιάννης Τασόπουλος, Γιώργος Σωτηρέλης, Φίλιππος Σπυρόπουλος και Πηνελόπη Φουντεδάκη μεταξύ άλλων τονίζουν στην ανακοίνωσή τους: «Είκοσι και πλέον έτη μετά την κατάργηση του αδικήματος της περιύβρισης αρχής,  παρωχημένου εδώ και πολλές δεκαετίες σε όλες τις ώριμες δημοκρατίες,  η ενέργεια της κυρίας Θάνου θέτει επιπλέον ένα ζήτημα λειτουργίας του πολιτεύματος και  του κράτους δικαίου. Διότι, προερχόμενη από εν ενεργεία Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, η μήνυσή της θέτει σε διακινδύνευση και αυτήν ακόμη την ελευθερία των δικαστών να διαμορφώσουν και διατυπώσουν αβίαστη κρίση, ακόμη και δικανική. Η διακινδύνευση αυτή καθίσταται ακόμη πιο έντονη εν όψει του ότι η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με διάταξη νόμου που ψηφίστηκε όλως προσφάτως, μπορεί μόνη να προβεί σε πειθαρχική  δίωξη δικαστών».
πηγη

Με "εντολή Σαμαρά" δεν πήραμε τη λίστα Μπόργιανς 

 

  Διαθέσιμη από το 2012 είχε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου την λίστα Μπόργιανς, αλλά το γραφείο Σαμαρά έδωσε εντολή να μην την παραλάβουμε! Το εμπιστευτικό τηλεγράφημα του Έλληνα προξένου στο Ντύσσελντορφ Νίκου Πλεξίδα, το οποίο αποκαλύπτει η "Αυγή", αποδεικνύει ότι προσφέρθηκε η λίστα, αλλά η κυβέρνηση δεν την ήθελε. Από το έγγραφο προκύπτει ότι τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος γνώριζαν ότι τους δίνεται CD με λίστα καταθετών-φοροφυγάδων.

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Ντύσσελντορφ στις 19 Νοεμβρίου 2012 ενημερώνει τον τότε υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη για την λίστα Μπόργιανς. Το έγγραφο χαρακτηρίζεται "εμπιστευτικό" και αποκαλύπτει ότι ο διευθυντής του γραφείου Σαμαρά (και τότε και σήμερα…) Κώστας Μπούρας έδωσε τηλεφωνική εντολή να απορριφθεί "ευγενικά"!
Δήλωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Καραγιαννίδη και Αννέτας Καββαδία, σχετικά με τις αποκαλύψεις για τη λίστα Μπόργιανς από την απάντηση του Υπουργού Εξωτερικών.
Δυστυχώς για όσους βιάστηκαν να μιλήσουν, η απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών έρχεται να ανατρέψει την αφήγηση όλων όσοι μας κατηγόρησαν για λασπολόγους.
Τα έγγραφα, δε, που συνοδεύουν την απάντηση του ΥΠΕΞ, «καίνε» την τρικομματική συγκυβέρνηση του 2012, υφυπουργός Εξωτερικών της οποίας ήταν ο κ. Κούρκουλας.
Γίνεται προφανές ότι οι ηγεσίες των Υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομικών ήταν ενήμερες για την ύπαρξη της λίστας Βεστφαλίας-Ρηνανίας ή λίστας Μπόργιανς.
Ο Γενικός Πρόξενος του Ντίσελντορφ, ήδη από τις 8 Οκτωβρίου 2012, ενημέρωσε τις εθνικές αρχές ότι ο Υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Βεστφαλίας – Ρηνανίας Dr Norbert Walter – Borjans, τον προσκάλεσε για να συζητήσουν «θέμα οικονομικής κρίσεως και CD με στοιχεία καταθετών φοροφυγάδων», ζητώντας σχετικές οδηγίες. Σε επόμενη επικοινωνία, στις 19 Νοεμβρίου, ο Γενικός Πρόξενος απευθύνθηκε εγγράφως στον τότε Υφυπουργό Οικονομικών κ. Μαυραγάνη, ενημερώνοντάς τον ότι απέρριψε ευγενικά την πρόταση «στη συνέχεια τηλεφωνικών οδηγιών» που έλαβε από τον Διευθυντή του Πολιτικού γραφείου του τότε Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, κ. Κωνσταντίνο Μπούρα.
Τα ερωτηματικά που γεννιούνται είναι πολλά:
για ποιους λόγους ο Διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αντώνη Σαμαρά, προφανώς κατόπιν εντολών του ίδιου, δεν αποδέχθηκε την πρόταση για παραλαβή της λίστας Borjans, που είχε νομίμως αγοραστεί από τις αρμόδιες αρχές της Β. Βεστφαλίας-Ρηνανίας;
για ποιους λόγους η τρικομματική κυβέρνηση, αν δεν είχε εικόνα του ποίοι περιλαμβάνονται σε αυτήν, συγκάλυψε τους εμπλεκόμενους στη λίστα; Τι φοβήθηκε;
για ποιους λόγους η τρικομματική απέρριπτε προτάσεις για διερεύνηση ενδεχόμενων πηγών εσόδων και επέλεξε τον δρόμο της δραματικής μείωσης συντάξεων, την ώρα που.
Νέα Δημοκρατία και Δημοκρατική Συμπαράταξη οφείλουν απαντήσεις. Γιατί στο σπίτι του κρεμασμένου, δε μιλάνε για σκοινί.
Χρήστος Καραγιαννίδης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δράμας
Αννέτα Καββαδία, βουλευτίνα ΣΥΡΙΖΑ Β' Αθήνας
Πηγή: avgi.gr


Τσίπρας: Πήραμε σαφείς διαβεβαιώσεις - Τελειώνει κάθε ανούσια συζήτηση περί "ξηλώματος" της Σένγκεν (βίντεο)Μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως πήραμε σαφείς διαβεβαιώσεις ότι θα διατηρηθεί το υπάρχον status quo και επισήμανε πως γίνεται σαφής αναφορά στη διατήρηση της ακεραιότητας της ζώνης Σένγκεν με αποτέλεσμα να τελειώνει «κάθε ανούσια συζήτηση περί "ξηλώματος"».
Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι στις δυσκολίες αναδεικνύονται οι αδυναμίες της Ε.Ε. και έκανε λόγο για έλλειψη αλληλεγγύης και συνυπευθυνότητας, καθώς και για μία «δύσκολη σύνοδο». Η προσφυγική κρίση θα κρίνει τη συνοχή της Ευρώπης δήλωσε ο Πρωθυπουργός.
Όπως είπε, η Ελλάδα επιφυλάχθηκε για τα συμπεράσματα της Συνόδου συνολικά, ζητώντας από τα υπόλοιπα κράτη μέλη να δείξουν αλληλεγγύη.
«Λίγο πριν από το τέλος της Συνόδου πήραμε μία σαφή διαβεβαίωση ότι θα διατηρηθεί το υπάρχον status quο», ανέφερε και στάθηκε στο γεγονός πως έγινε σαφής αναφορά σε ό,τι αφορά την πλήρη εφαρμογή της μετεγκατάστασης, αλλά και δέσμευση «ότι θα συνεργαστούμε διατηρώντας την υπάρχουσα κατάσταση». Εξάλλου, όπως είπε, τονίστηκε ότι δεν θα υπάρχουν μονομερείς ενέργειες για το προσφυγικό και ότι δεν πρόκειται να μεταβληθεί το υφιστάμενο σήμερα καθεστώς σε σχέση με τα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης.
Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει δυσανάλογο βάρος και, αναφερόμενος στο βρετανικό ζήτημα, εξήγησε ότι η Αθήνα έδωσε έγκριση παρά τις όποιες επιφυλάξεις της.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο δημοψήφισμα που θα λάβει χώρα στη Βρετανία, κάνοντας λόγο για «δύσκολη μάχη» για τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά και «αντίφαση», καθώς όπως είπε, καλείται να πείσει τους Βρετανούς πολίτες να μείνουν στην Ε.Ε., προσφέροντάς τους ένα πακέτο με «λιγότερη Ε.Ε.».
«Η απάντηση στα προβλήματά μας δεν είναι η λιγότερη Ευρώπη αλλά η καλύτερη Ευρώπη» συμπλήρωσε και εκτίμησε ότι το δημοψήφισμα θα κριθεί και από τις εξελίξεις στο νοτιοανατολικό άκρο της Ε.Ε., αναφορικά με το προσφυγικό.
Ερωτηθείς για την αξιολόγηση, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «όλοι εξέφρασαν την εκτίμηση ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν».

Ν.Παππάς: Δεν είχανε άδειες για να τις αφαιρέσει κανείς - πώς θα γίνει ο διαγωνισμός

Αδειες «δεν θα αφαιρεθούν γιατί δεν υπάρχουν άδειες» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας, απαντώντας στις αιτιάσεις για την προωθούμενη λύση στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Ο Νίκος Παππάς ανέφερε σχετικά ότι «ο διαγωνισμός θα γίνει σε πολλαπλούς γύρους. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνει αρχικά ο διαγωνισμός για την πρώτη άδεια, μετά ο διαγωνισμός για τη δεύτερη, μετά για την τρίτη και, τέλος για την τέταρτη», σε συνέντευξη που παραχώρησε στα «Παραπολιτικά».
Οπως διευκρίνισε, τον διαγωνισμό θα πραγματοποιήσει η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης. 
Εξάλλου, ο υπουργός ανέφερε ότι η Digea θα μπορεί να μεταδίδει το σήμα μόνο όσων καναλιών έχουν άδεια, ενώ αν κάποιος θέλει να εκπέμψει από την Κύπρο δορυφορικά, δεν υπάρχει πρόβλημα.
«Η κυβέρνηση εντός ολίγων ημερών θα δημοσιεύσει την προκήρυξη για τον διαγωνισμό» προανήγγειλε ο ίδιος.
Σχετικά με την συζήτηση για τον αριθμό των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, ο κ.Παππάς σχολίασε ότι «ο περιορισμένος αριθμός των αδειών είναι αυτός που μπορεί να διασφαλίσει ότι και ο διαγωνισμός θα γίνει και η ποιότητα θα μπορεί να εξασφαλιστεί και τα σχήματα θα είναι βιώσιμα ... Τα μη βιώσιμα σχήματα δεν μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση σε δανεισμό, όπως είχαν τα κανάλια το προηγούμενο διάστημα».
Το εμπόδιο του ΣτΕ κατά τον ίδιο θα ξεπεραστεί και δεν θα κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος που ψηφίστηκε, καθώς «αν ο συνταγματικός νομοθέτης ήθελε ρητά και αποκλειστικά η αρμοδιότητα αδειοδότησης να ανήκει στο ΕΣΡ, δεν θα είχε παρά να την αναφέρει στο ίδιο εδάφιο που αναφέρει τα πρόστιμα και τις διοικητικές κυρώσεις, στο Άρθρο 15 του Συντάγματος».
Επιτέθηκε εξάλλου στη ΝΔ λέγοντας ότι ενώ αρχικά οι τρεις υποψήφιοι πρόεδροι της ΝΔ είχαν δεσμευθεί ότι θα έβρισκαν λύση στο ζήτημα του ΕΣΡ και είχαν αρχίσει να συζητούνται ονόματα, «σήμερα ο μόνος καημός της ΝΔ είναι να μη γίνει διαγωνισμός».

Αλ.Τσίπρας: Οι θατσερικές θέσεις Μητσοτάκη θα αποκαλυφθούν στη Βουλή - Θα τον φέρνουμε συνεχώς εκεί

Διαπλοκή και παλιό κομματικό κατεστημένο έχουν ονοματεπώνυμο, τονίζει ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι οι θατσερικές κατευθύνσεις και το ταξικό μίσος Μητσοτάκη θα αποκαλυφθούν στην Βουλή, όπου «θα τον φέρνουμε όσο το δυνατόν συχνότερα».

Μπροστά στον «πιο δύσκολο κάβο» όπως ο ίδιος αξιολογεί την τρέχουσα συγκυρία, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μέσω της εφ' όλης της ύλης συνέντευξής του στην «Αυγή» της Κυριακής αναγγέλλει ότι «πολύ σύντομα» θα κλείσουν οι προκλήσεις της αξιολόγησης, του χρέους και του προσφυγικού -και μόλις συμβεί αυτό, «η Ελλάδα θα έχει γυρίσει σελίδα». Με την κοινωνία όρθια, όπως τονίζει με έμφαση σε άλλο σημείο.
Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση, καλεί σε αυστηρό τόνο τους θεσμούς να πάψουν να κωλυσιεργούν... διαφωνώντας μεταξύ τους, και επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του για «καμία μείωση στις συντάξεις». Στο θέμα των ημερών, τις αγροτικές κινητοποιήσεις, αναγνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές γης, και τους απευθύνει, ξανά πρόσκληση σε διάλογο, ώστε «να διασφαλιστούν σοβαρές βελτιώσεις». Σαφής είναι και η δέσμευσή του στην υλοποίηση του λεγόμενου παράλληλου προγράμματος γνωστοποιώντας ειδικότερα, ποιες θα είναι οι επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.
«Η διαπλοκή και το παλιό κομματικό κατεστημένο έχουν ονοματεπώνυμο» είναι, επίσης, μια χαρακτηριστική φράση του πρωθυπουργού, που κατηγορεί τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, για «θατσερικές κατευθύνσεις» και «ταξικό μίσος», δηλώνοντας ότι «θα τον φέρνουμε όσο το δυνατόν συχνότερα στη Βουλή», προκειμένου να δημοσιοποιεί στον ελληνικό λαό τις θέσεις του αυτές. Στηλιτεύει παράλληλα την «απελπισμένη προσπάθεια» ευρύτερων κύκλων να ξαναζεστάνουν το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης», με ακατάσχετη εκλογολογία και υποκίνηση του κοινωνικού αυτοματισμού. Απάντηση στα σχέδια αυτά, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι «σα σκληρή γροθιά».
Στο κεφάλαιο των ευρωπαϊκών συμμαχιών, ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζει ότι ενισχύεται σταθερά η δυναμική του μετώπου κατά της λιτότητας, εξάλλου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητά «πιστοποιητικά ιδεολογικής καθαρότητας». Στο προσφυγικό, το κλειδί βρίσκεται, όπως επιμένει, στην πλευρά της Τουρκίας, και εξηγεί ότι η Ελλάδα δέχθηκε την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, με ταυτόχρονη διασφάλιση σεβασμού των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Όσον αφορά το Κυπριακό, η προοπτική δίκαιης και βιώσιμης λύσης είναι κοντά παρά ποτέ, ακριβώς γιατί και οι δύο κοινότητες έχουν την αυτή βούληση. Αναδεικνύει, τέλος, τον πολυδιάστατο χαρακτήρα που έχει πλέον, η εξωτερική πολιτική της χώρας μας μέσα από συγκεκριμένα «ανοίγματα» που έγιναν τον τελευταίο χρόνο.
Πηγή: Αυγή

Ο Αδωνις τα βάζει με την ψήφο των αγροτών

«Το 70% τους ψήφισαν για κυβέρνηση, το 60% ψήφισε "όχι" στο δημοψήφισμα... Να καταλαβαίνουμε τι πρέπει να ψηφίζουμε όταν γίνονται εκλογές», είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, αναφερόμενος στους αγρότες και τις κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών.

«Η ψήφος είναι χειρότερη από τη σφαίρα, με τη σφαίρα σκοτώνεις το διπλανό σου, με την ψήφο το μέλλον των παιδιών σου», προσέθεσε ο ίδιος στο ΣΚΑΪ.
«Τα κυβερνητικά μέτρα δεν θα αφήσουν τίποτα στον πρωτογενή τομέα. Εμείς προτείνουμε μείωση των κρατικών δαπανών για μείωση φόρων», υποστήριξε ο ίδιος, καλώντας τους πολίτες να «διώξουν την κυβέρνηση» για να «μπει τάξη στη χώρα».

Ν. Μαριάς: Αυτά «αγνοεί» ο κ. Τόμσεν - Ώρα για ανακεφαλοποίηση των Ταμείων

Την πρόταση να ανακεφαλοποιηθούν τα ασφαλιστικά Ταμεία, με την αξιοποίηση χρημάτων που δεν διατέθηκαν- τελικά- στην αντίστοιχη διαδικασία στις τράπεζες, διατύπωσε ο καθηγητής και ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, μιλώντας στο «Κόκκινο» και τον Διονύση Ελευθεράτο.
Σχολιάζοντας την πρόσφατη τοποθέτηση του Πολ Τόμσεν, που ζητά περισσότερες περικοπές στο ασφαλιστικό (με μειώσεις και κύριων συντάξεων), αλλά και επιβολή νέων δημοσιονομικών μέτρων ύψους 8-9 δισ. ευρώ την επόμενη διετία, ο κ. Μαριάς παρατήρησε πως οι Ευρωπαίοι πιστωτές χρειάζονται την παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς και στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα. Κι αυτό διότι - όπως σημείωσε- το «ευρωπαϊκό κεκτημένο», που ακόμη υπάρχει «σε επίπεδο ρητορικής», είναι ασύμβατο με αρκετές αξιώσεις των πιστωτών. Άρα, πρόσθεσε, «θα πρέπει να τα ζητήσει κάποιος άλλος κι αυτός ο ‘άλλος’ είναι το ΔΝΤ».

Ο ευρωβουλευτής εκτίμησε ακόμη ότι οι δανειστές ακολουθούν, ως προς τη διαπραγμάτευση, παρελκυστική τακτική, με στόχο να παραπέμπεται διαρκώς στο μέλλον η συζήτηση για το τι μέλλει γενέσθαι με το ελληνικό χρέος. Διατύπωσε δε την άποψη πως η Αθήνα θα έπρεπε να έχει αξιώσει πιεστικότερα και νωρίτερα ρύθμιση για το χρέος, αξιοποιώντας το γεγονός ότι εμφάνιζε πρωτογενή πλεονάσματα, «ανεξαρτήτως του πώς αυτά προέκυπταν».

Αναλύοντας τα του ασφαλιστικού, ο κ. Μαριάς επεσήμανε ορισμένα σημαντικά λογικά κενά, κατ’ ουσία λαθροχειρίες, στην επιχειρηματολογία του κ. Τόμσεν υπέρ των επιπρόσθετων περικοπών στο ασφαλιστικό. Συγκεκριμένα παρατήρησε:

Πρώτον, ότι δεν είναι λογικό να αγνοείται πόσο έχουν συρρικνωθεί οι συντάξεις σε απόλυτα μεγέθη και να υπολογίζεται μόνον η ποσοστιαία αποτίμησή τους.

Δεύτερον, ότι τα ποσοστά που επικαλείται το ΔΝΤ, στην Ελλάδα, ενσωματώνουν και άλλες κοινωνικές δαπάνες και δεν αφορούν μόνο τις συντάξεις.

Τρίτον, ότι στην Ευρώπη φαίνεται κατά τι μικρότερη, σε ποσοστά, η κρατική δαπάνη για τις συντάξεις, διότι ένα τμήμα τους, σε πολλές χώρες, χορηγείται από φορείς που έχουν σχετικές αρμοδιότητες, όπως είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση ή και Συνδικάτα. Στην Ελλάδα όμως, πρόσθεσε, αυτά τα διεκπεραιώνει η κεντρική διοίκηση.

Τέταρτον, ότι από την δαπάνη των 28 δισ. για τις συντάξεις, άνω των 10 δισ. επιστρέφουν στο δημόσιο ως φόροι.

Πέμπτον, ότι εάν περιοριστεί περισσότερο η δυνατότητα των συνταξιούχων να καταναλώνουν, θα επέλθει χειρότερο «στέγνωμα» της αγοράς.

Έκτον, ότι στην Ελλάδα, ειδικά στην περίοδο της οξύτατης κρίσης και της τεράστιας ανεργίας, οι συντάξεις είναι αυτές που «κρατούν όρθια» πολλά νοικοκυριά. Είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαριάς:

«Στο εξωτερικό, όταν ο νέος γίνει 18 ετών παύει να υπολογίζει στη στήριξη από την οικογένεια. Αν όμως μείνει άνεργος, λαμβάνει σημαντικό επίδομα. Κάτι τέτοιο εδώ δεν υπάρχει, υπάρχει όμως η οικογενειακή αλληλεγγύη..

Ερωτηθείς για τις ζημιές της Deutsche Bank, για το τι αυτές δείχνουν ή και τι προοιωνίζονται, ο κ. Μαριάς τόνισε μεταξύ άλλων πως η Κομισιόν τηρεί διαφορετικά «μέτρα και σταθμά». Γνωστοποίησε πως και ο ίδιος είχε επισημάνει τις ενδείξεις «φούσκας» στη λειτουργία και τις επιδόσεις της μεγάλης γερμανικής τράπεζας. Οι αρμόδιοι της ΕΕ όμως, πρόσθεσε, δεν θεώρησαν σκόπιμη τη διενέργεια ελέγχου…
    

Τσίπρας: «Δεν θα γίνουμε όμηροι ούτε των εκβιαστών ούτε των οργανωμένων συμφερόντων»


Τσίπρας: «Δεν θα γίνουμε όμηροι ούτε των εκβιαστών ούτε των οργανωμένων συμφερόντων» - Media

 

Ο αγώνας για την αλλαγή δεν είναι θεωρίες σε βιβλία, αλλά καθημερινή πράξη, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην αποψινή του ομιλία στην κεντρική εκδήλωση στο Τάε Κβο Ντο,με προμετωπίδα το σύνθημα: «Ένας χρόνος Αριστερά, Ένας χρόνος μάχη. Προχωράμε».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι στη διάρκεια του περασμένου χρόνου, «αναμετρηθήκαμε με την Ιστορία και αναλάβαμε ιστορικές ευθύνες για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια αριστερά».
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι συγκρουστήκαμε με το συντηρητικό κατεστημένο που επιμένει δογματικά σε συνταγές λιτότητας και ισχυρίζεται πως δεν φταίνε οι συνταγές αυτές, αλλά η εφαρμογή τους.
Εξέφρασε την περηφάνια του «που δώσαμε μάχες για να τελειώνουμε με ό,τι μας έφερε ως εδώ».
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μάχη εναντίον της ολιγαρχίας και της διαπλοκής και υπογράμμισε ότι «δεν θα γίνουμε όμηροι ούτε των εκβιαστών ούτε των οργανωμένων συμφερόντων».
Αναφέρθηκε στις παγίδες που στήθηκαν στη χώρα και τόνισε ότι «τις αποφύγαμε χάρις στη στήριξη του λαού που μας έδωσε τη νίκη σε τρεις εκλογικές μάχες σε λιγότερο από ένα χρόνο».
«Αυτοί που μας οδήγησαν ως εδώ, και παραδόθηκαν αμαχητί στις ορέξεις των δανειστών, πρέπει να δώσουν απαντήσεις» είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Τάε Κβο Ντο.
Έκανε λόγο για προσπάθεια επανασυσπείρωσης αυτών των δυνάμεων με στόχο να γυρίσει η χώρα πίσω, στην εποχή της «ανομίας και της αυθαιρεσίας της ολιγαρχίας και των καναλαρχών».
Σημείωσε ότι αυτές οι δυνάμεις προσπαθούν να μετατρέψουν την πρώτη αξιολόγηση σε εργαλείο εκβιασμού της κυβέρνησης και τις εγκάλεσε ότι κρύβονται πίσω από το ΔΝΤ στο θέμα του Ασφαλιστικού.
Τόνισε ότι «κάποιος θα είναι ή με τις κινητοποιήσεις ή με το ΔΝΤ», ενώ αναφερόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, τον κάλεσε να διευκρινίσει αν είναι «με τα μπλόκα ή με το ΔΝΤ».
Επίσης, απηύθυνε τα ερωτήματα: ποιά είναι η πρόταση αυτών των δυνάμεων για το Ασφαλιστικό «που οι ίδιοι κατέστρεψαν», ποιά είναι η πρόταση για τους αγρότες «που αυτές οι δυνάμεις φτωχοποίησαν».
Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το κρίσιμο δίλημμα για το Ασφαλιστικό συμπυκνώνεται στο «ή μεταρρύθμιση του συστήματος ή κατάρρευση του συστήματος».
«Εμείς ποτέ δεν πρόκειται να πολεμήσουμε τον κ. Μητσοτάκη για τις ρίζες του και την οικογένειά του. Θα τον πολεμήσουμε για τις ιδέες του με τις δικές μας ιδέες, θα τον πολεμήσουμε για τις πράξεις του και για όσα έκανε ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όταν καθαίρεσε διευθυντές και προϊσταμένους και σήμερα στα υπουργεία έχουμε διευθυντές και προϊσταμένους που επέλεξε ο κ. Μητσοτάκης σε μια νύχτα» είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Τάε Κβο Ντο.
 Τόνισε ότι αντίθετα με όσα έπραξε ο κ. Μητσοτάκης, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εισάγει νομοσχέδιο-τομή για τη δημόσια διοίκηση, με το οποίο τερματίζεται το ρουσφέτι και η κομματοκρατία.
 «Θα το στηρίξει ο κ. Μητσοτάκης και τα Ποταμίσια εξαπτέρυγα;» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
 Επίσης, είπε ότι «μπλοκάρουν τη συγκρότηση του ΕΣΡ», προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «ξεπληρώνουν γνωστά γραμμάτια».
 Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι θα μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, τόνισε ότι το Κοινοβούλιο θα πάρει αποφάσεις και πως ο διαγωνισμός για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες θα διεξαχθεί.
 «Ελπίζω να συναινέσει η ΝΔ, αλλιώς θα έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα» είπε ο πρωθυπουργός.
«Ένα χρόνο μετά, τα διλήμματα διαγράφονται πιο καθαρά από ποτέ, φαίνονται πιο καθαρά οι δύο πόλοι της αντιπαράθεσης: Από τη μια η νεοφιλελεύθερη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη που στηρίζεται από την ακροδεξιά του κ. Σαμαρά που ανταμείβεται και με αντιπροεδρία, και από την άλλη, η Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολλοί ενάντια στους λίγους» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ολοκληρώνοντας την ομιλία του στο Τάε Κβο Ντο.
Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την πλειοψηφία του λαού που δεν θέλει να ξαναγίνει όμηρος του παλιού καθεστώτος.
Υπενθυμίζοντας παλαιότερη αποστροφή του, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τέκνο της ανάγκης και της οργής», υπογράμμισε ότι «σήμερα λέω πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι και δεν θα γίνει φωτοβολίδα της Ιστορίας».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο λαϊκός κόσμος» είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «υπερασπιζόμαστε τους ανθρώπους που δουλεύουν και αγωνιζόμαστε να ελαφρύνουμε τα βάρη τους».
Έκανε, ταυτόχρονα, λόγο για «συμμαχία των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων».
Στη συνέχεια επισήμανε ότι ο κόσμος έχει δίκιο να αγωνιά και πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως «θέλουμε τον κόσμο να διαδηλώνει».
Τόνισε δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί και επιδιώκει διαρκή και ουσιαστικό διάλογο με τον κόσμο που παλεύει. «Παλεύουμε για την κοινωνία των πολλών, η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη παλεύει για να διαιωνιστεί η κυριαρχία των λίγων, αλλά στο ερώτημα "ποιός μπορεί να παλέψει για τα δικαιώματά του", ο λαός ξέρει ότι αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ» είπε.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «σε κάθε βήμα μας θα βρίσκουμε μπροστά μας τη διαπλοκή και τη Δεξιά, γιατί έχουμε ανοίξει τις "ντουλάπες με τους σκελετούς" και θέλουν να τις κλείσουμε».
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η φετινή χρονιά θα είναι «η χρονιά της οριστικής ρήξης με το παλιό, το "έτος μηδέν", ώστε η χώρα να πορευθεί απ’ άλλη θέση για το μέλλον της, ενώ πρόσθεσε ότι «στόχος είναι το 2021, στην 200 επέτειο από την Επανάσταση, να έχουμε καταφέρει να φτιάξουμε μια άλλη Ελλάδα».
«Ξέρουμε τα οράματά μας, ξέρουμε και την πραγματικότητα, και αν αυτά δεν χωρούν στη σημερινή πραγματικότητα, αγωνιζόμαστε να την αλλάξουμε, αγωνιζόμαστε να αλλάξουμε την Ελλάδα και την Ευρώπη για να ηττηθούν οι δυνάμεις της λιτότητας και της δογματικής εμμονής» υπογράμμισε, τέλος, ο κ. Τσίπρας.

Πρώτες εικόνες από την ανοικτή πολιτική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ (Photos)

Πρώτες εικόνες από την ανοικτή πολιτική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ (Photos) - Media

 

«Ένας χρόνος Αριστερά, ένας χρόνος μάχη. Προχωράμε. Αλληλεγγύη-Δημοκρατία-Κοινωνική Δικαιοσύνη», είναι το κεντρικό σύνθημα της ανοικτής πολιτικής συγκέντρωσης που διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ με ομιλητή τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου κυβέρνησης της Αριστεράς.

Παράλληλα με το κεντρικό σύνθημα της εκδήλωσης που δεσπόζει στο μπάκγκραουντ της εξέδρας, προβάλλονται και άλλα συνθήματα από τα video wall:
-25 Γενάρη 2015. Άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για τη Δημοκρατία σε Ελλάδα και Ευρώπη
-Συνεχίζουμε τον αγώνα για να ξημερώσει μια νέα μέρα στην πατρίδα μας
-Με όραμα μια Ελλάδα της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης
-Οι αγώνες για το δίκιο, τη δημοκρατία, τη λαϊκή κυριαρχία, δεν θα πάνε χαμένοι, θα νικήσουμε
-Την κρίσιμη στιγμή αντέξαμε. Μαζί με τον λαό μας
-Μόνος μας κριτής ο ίδιος ο λαός. Οδηγός μας οι ανάγκες του.
-Συγκρουστήκαμε. Ορθώσαμε ανάστημα. Γράψαμε ιστορία.

Άλλα συνθήματα που έχουν αναρτηθεί στον χώρο:
-Γράψαμε ιστορία
-Πριν 12 μήνες ξεκινήσαμε μόνοι, σήμερα συνεχίζουμε με παλιούς και νέους συμμάχους
-Προχωράμε μπροστά με οδηγό τον λαό
-Πήραμε αλληλεγγύη, δώσαμε ανθρωπιά
Στην πολιτική συγκέντρωση δίνουν το παρών πλήθος αντιπροσωπειών. Μεταξύ εκείνων που έχουν φτάσει μέχρι στιγμής είναι: Πολυμελής αντιπροσωπεία από ευρωπαϊκά εργατικά συνδικάτα, αντιπροσωπείες ευρωπαϊκών οργανώσεων, εκπρόσωποι των δομών αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες από το Ελληνικό. Επίσης αντιπροσωπεία των ΑΝΕΛΛ, των Οικολόγων, της ΕΚΙΕΑ, της Κοινωνία Πρώτα.


Ντέρμπι δείχνει νέα δημοσκόπηση για την προεδρία της ΝΔ

Ντέρμπι δείχνει νέα δημοσκόπηση για την προεδρία της ΝΔ  - Media

 

Οριακό προβάδισμα του Απόστολου Τζιτζικώστα δείχνει η δημοσκόπηση της εταιρίας e-voice που δημοσιεύει ο “e-typos.com”. Λίγα 24ωρα πριν από τις εκλογές της ΝΔ κι ενώ η προεκλογική «κούρσα» των τεσσάρων υποψηφίων βρίσκεται στην τελική ευθεία, η έρευνα δείχνει οριακή πρωτιά στις απαντήσεις των ψηφοφόρων που έχουν αποφασίσει ότι θα συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία.

Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου, και στο ερώτημα «ανεξάρτητα της πολιτικής σας τοποθέτησης ποιον από τους τέσσερις υποψηφίους θα ψηφίζατε για Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας», ο Απόστολος Τζιτζικώστας συγκεντρώνει ποσοστό 33,5%, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης 31,3%, ο Κυριάκος Μητσοτάκης 22,7% και ο Αδωνις Γεωργιάδης 11,1%. Στην ερώτηση απάντησαν όσοι δήλωσαν ότι σίγουρα ή μάλλον θα συμμετέχουν στις εκλογές ανάδειξης προέδρου ΝΔ.
Μια μέρα πριν δημοσιεύθηκε έρευνα  της Opinion Polls που κατέγραφε προβάδισμα Μεϊμαράκη με 46%, τον Κυριάκο Μητσοτάκη με 25,1% , τον Απόστολο Τζιτζικώστα με 15,4% και τον Άδωνι Γεωργιάδη με 10,1%.


ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: Εθνική αρμοδιότητα η φύλαξη των συνόρων, όμως η Ευρώπη δεν μπορεί να παραμένει «τρωτή», λέει ο Τουσκ   - Media
17.12.2015
Την ικανοποίησή του για τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, εξέφρασε ο πρόεδρος του...
Τουσκ: Κάποια από τα αιτήματα του Κάμερον συνεχίζουν να φαίνονται «απαράδεκτα» - Media
17.12.2015
Κάποιες από τις προτάσεις της Βρετανίας για τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μοιάζουν «απαράδεκτες» αλλά υπάρχει «πραγματική πιθανότητα»...
Λουξεμβούργο: Η Τουρκία παρά τις δεσμεύσεις, δεν έχει περιορίσει τη ροή προσφύγων προς την Ελλάδα - Media
17.12.2015
  Η Τουρκία δεν έχει δώσει επαρκείς αποδείξεις ότι έχει καταφέρει να μειώσει τις μετακινήσεις μεταναστών προς τα ελληνικά νησιά, δύο εβδομάδες μετά...
Τροπολογία του Ποταμιού για την επιμέλεια των παιδιών ομόφυλων ζευγαριών - Media
17.12.2015
Τροπολογία με θέμα τη ρύθμιση επιμέλειας τέκνων κατέθεσαν βουλευτές του Ποταμιού στο σχέδιο νόμου «Σύμφωνο συμβίωσης, άσκηση δικαιωμάτων, ποινικές...
Επίσκεψη Παυλόπουλου στο Ιστορικό Αρχείο Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (Photos) - Media
17.12.2015Τ
Το Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος την Τετάρτη.
Μητσοτάκης: Ο Παυλόπουλος έγραψε τον επίλογο της κυβέρνησης Καραμανλή - Media
17.12.2015
 «Ο επίλογος της κυβέρνησης Καραμανλή γράφτηκε τον Δεκέμβρη του 2008» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την επίθεση εναντίον του Βασ...
Στον Πρωθυπουργό φέρνει η Δούρου το θέμα της μισθοδοσίας των Περιφερειών - Media
Με επιστολή της προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ζητά άμεσα συνάντηση του Δ.Σ. της...
Τη σημασία της συνεργασίας Ελλάδας -Τουρκίας για το προσφυγικό υπογράμμισαν Τσίπρας και Νταβούτογλου - Media
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου για το προσφυγικό ζήτημα, στις Βρυξέλλες.
Το λάθος των Financial Times με... θύμα τον Τσίπρα - Media
Ένα λάθος που θα μπορούσε να προκαλέσει και διπλωματικό επεισόδιο έκαναν οι  Financial Times. 
Στον... κουβά η Βουλή όταν βρέχει - Media
Οι «στρατηγικά» τοποθετημένοι... κουβάδες επάνω στην γυάλινη οροφή της Ολομέλειας μπορεί να αποτελούν μια πρόχειρη λύση προκειμένου να μην «ψιχαλίζει...
Ρουσόπουλος: Έχουν υπάρξει μία-δύο επικοινωνίες μεταξύ Καραμανλή και Τσίπρα - Media
«Έχουν υπάρξει μία-δύο επικοινωνίες» μεταξύ Κώστα Καραμανλή και Αλέξη Τσίπρα, είπε ο Θ. Ρουσόπουλος μιλώντας στον ραδιοσταθμό "Βήμα". 
Μεϊμαράκης: Δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι δεν θα αποχωρήσει κανείς (Video) - Media
«Ο κ. Τζιτζικώστας για Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν κάνει. Για Περιφερειάρχης είναι πολύ καλός και θα συνεχίσει να είναι Περιφερειάρχης και εγώ...
Σε εξέλιξη η συνάντηση Τσίπρα- Νταβούτογλου - Media
Με τη συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμετ Νταβούτογλου, που πραγματοποιείται αυτή την ώρα σε κεντρικό ξενοδοχείο των Βρυξελλών, ξεκίνησε το...
Ζιγκλέρ: Παραδειγματική η αντίσταση του ελληνικού λαού– Χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ η Αριστερά στην Ευρώπη δεν θα είχε σημασία - Media
«Τρέφω μεγάλη εκτίμηση για τον ελληνικό λαό, όχι μόνο για τη μεγάλη του ιστορία και την τεράστια συμβολή του στον πολιτισμό», αλλά και για την «...
Ο Λεβέντης για την κόντρα Άδωνι - Λαζόπουλου: Αυτά είναι κατιναριό (Video) - Media
«Αυτά είναι κατιναριό. Δεν είναι πολιτική. Ένας άνθρωπος που σατιρίζει κάνει μια εκπομπή. Να τον αφήσουμε να την κάνει», σχολίασε ο πρόεδρος της...
Η παρατήρηση του Τσίπρα σε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στη Χίο - Media
Παρατήρηση στην συντονίστρια της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στη Χίο έκανε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τη διαμαρτυρία πολιτών κατά...

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ

Η ζωή του 14ου πρωθυπουργού της Μεταπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, σε φωτογραφίες

Η ζωή του 14ου πρωθυπουργού της Μεταπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, σε φωτογραφίες
Ορκίστηκε το μεσημέρι της Δευτέρας ο 14ος πρωθυπουργός της χώρας, από το 1974 και έπειτα. Είναι ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος είναι ο πρώτος πρωθυπουργός αριστερού κόμματος αλλά και ο πρώτος που γεννήθηκε μετά τη Μεταπολίτευση.
Ο Αλέξης Τσίπρας γεννήθηκε το 1974, στις 28 Ιουλίου. Η μητέρα του κατάγεται από την Ελευθερούπολη της Καβάλας και ο πατέρας του από το Αθαμάνιο της Άρτας. Μεγάλωσε στην Αθήνα. Σχολείο πήγε στο Πολυκλαδικό Λύκειο Αμπελοκήπων.

Τελειώνοτας το Λύκειο, μπήκε στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ και το 2002 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολεοδομία και τη Χωροταξία.
Η ζωή του 14ου πρωθυπουργού της Μεταπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, σε φωτογραφίες
Ανέπτυξε πολιτική δράση από τα μαθητικά και φοιτητικά του χρόνια, συμμετέχοντας σε αριστερές οργανώσεις. Το 2006 ήταν υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, με τη στήριξη του Συνασπισμού (ΣΥΝ). Στο 5ο Συνέδριο του ΣΥΝ, τον Φεβρουάριο του 2008, εξελέγη πρόεδρος του κόμματος με ποσοστό 70%. Στις εκλογές του 2009 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής, ως επικεφαλής του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ), συμμαχικό σχήμα στο οποίο συμμετείχε ο ΣΥΝ, στην Α' Αθήνας. Ακολούθως, ανέλαβε πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Στις εκλογές του 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε σε δεύτερο κόμμα και ο ίδιος κατέλαβε τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τον Ιούλιο του 2013, μετά την διάλυση του ΣΥΝ και την μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, ανέλαβε πρόεδρος του κόμματος. Στις Ευρωεκλογές του 2014, παράλληλα με την εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα, υπήρξε υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Οικογένεια και σπουδές
Φοίτησε στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ και το 2002 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολεοδομία και τη Χωροταξία. Ο τίτλος της διπλωματικής εργασίας που εκπόνησε για το μεταπτυχιακό του, με επιβλέπουσα την καθηγήτρια Ντίνα Βαϊου ήταν: "Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης και η έντασή τους στην Ε.Ε και στην Ελλάδα. Εστίαση στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος".
Η ζωή του 14ου πρωθυπουργού της Μεταπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, σε φωτογραφίες
Ο Αλέξης Τσίπρας συζεί με την Περιστέρα Μπαζιάνα (απόφοιτη του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών), μαζί με την οποία έχει υπογράψει σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης και έχει αποκτήσει δύο γιους.
Πολιτική σταδιοδρομία
Από μικρή ηλικία εντάχθηκε στο χώρο της Αριστεράς και ειδικότερα στην ΚΝΕ (Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδος) όπου πρωτοστάτησε στις μαθητικές κινητοποιήσεις του 1990 και του 1991.
Η ζωή του 14ου πρωθυπουργού της Μεταπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, σε φωτογραφίες
Ως φοιτητής ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δράση μέσω του ιστορικού σχήματος «Εγκέλαδος», το οποίο συμμετείχε στην ομοσπονδία των Εναλλακτικών Ριζοσπαστικών Αριστερών Σχημάτων (πρόγονος του σημερινού ΔΑΡΑΣ και της μετέπειτα ΑΡΕΝ). Με τα ΕΡΑΣ εκλέχθηκε στο Κ.Σ. της ΕΦΕΕ την περίοδο 1995-1997.
Μέλος του Συνασπισμού
Την ίδια περίοδο ήταν Γραμματέας Σπουδάζουσας Αθήνας της Νεολαίας του Συνασπισμού (τότε Ένωσης Αριστερών Νέων). Το 1999 εξελέγη Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της οργάνωσης και διατήρησε τη θέση αυτή έως το 2003.
Η ζωή του 14ου πρωθυπουργού της Μεταπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, σε φωτογραφίες
Πρωτοστάτησε στις προσπάθειες για την ίδρυση του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ. Έλαβε μέρος στις διεθνείς διαδηλώσεις του κινήματος ενάντια στη «νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση».
Τον Δεκέμβριο του 2004, κατά το 4ο συνέδριο του Συνασπισμού, αποχώρησε από τη Νεολαία και εξελέγη, με το 42% των ψήφων των συνέδρων (πέμπτος σε σειρά), στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού και εν συνεχεία στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, όπου ανέλαβε αρμόδιος για θέματα παιδείας και νεολαίας.
Η ζωή του 14ου πρωθυπουργού της Μεταπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, σε φωτογραφίες
Ήταν υποψήφιος στο Δήμο Αθηναίων στις δημοτικές εκλογές του 2006, επικεφαλής του συνδυασμού «Ανοιχτή Πόλη».
Στις αφίσες που είχαν πλημμυρίσει τότε τους δρόμους της Αθήνας, ένας πρωτοεμφανιζόμενος υποψήφιος δήμαρχος κρατούσε ένα χαρτόνι που έγραφε το όνομά του και το σύνθημα δίπλα του έλεγε «Μπαίνουμε στο παιχνίδι».
Έλαβε ποσοστό 10,5% καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση, πίσω από τον Νικήτα Κακλαμάνη και τον Κώστα Σκανδαλίδη και μπροστά από τον Σπύρο Χαλβατζή του ΚΚΕ, ενώ ο συνδυασμός κατέλαβε συνολικά 4 έδρες στο δημοτικό συμβούλιο.
Πρόεδρος του Συνασπισμού
Η ζωή του 14ου πρωθυπουργού της Μεταπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, σε φωτογραφίες
Στις 10 Φεβρουαρίου του 2008 εξελέγη πρόεδρος του κόμματος του Συνασπισμού της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας (ΣΥΝ), διαδεχόμενος στην θέση τον Αλέκο Αλαβάνο, ο οποίος παρέμεινε πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, της πολιτικής συμμαχίας στην οποία συμμετείχε το κόμμα του Συνασπισμού. Ο Αλέξης Τσίπρας συγκέντρωσε 840 ψήφους (70,41%) έναντι 342 ψήφων του Φώτη Κουβέλη (28,67%). Αυτό ήταν το μεγαλύτερο ποσοστό που είχε λάβει υποψήφιος πρόεδρος του Συνασπισμού, χωρίς να προσμετράται η επανεκλογή του Νίκου Κωνσταντόπουλου από το 2ο Συνέδριο το Μάρτιο του 1996, όταν δεν υπήρξε συνυποψήφιος.
Ο Τσίπρας, ως πρόεδρος του Συνασπισμού, τέθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές του 2009. Κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια της Α' Αθηνών, ενώ ανέλαβε τη θέση του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Τα χαμηλά αποτελέσματα, όμως, σε εκείνες τις εκλογές οδήγησαν στην διάσπαση του ΣΥΝ και στη δημιουργία, από τον Κουβέλη, του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Η ζωή του 14ου πρωθυπουργού της Μεταπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, σε φωτογραφίες
Παράλληλα με τις εξελίξεις στην Ελλάδα, στο τρίτο συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, το οποίο διεξήχθη στο Παρίσι από τις 3 έως τις 5 Δεκεμβρίου 2010, ο Τσίπρας εξελέγη αντιπρόεδρος του κόμματος.


Η άνοδος στις εκλογές του 2012
Αξιοποιώντας την λαϊκή δυσαρέσκεια για τις αποκαλούμενες «πολιτικές του Μνημονίου», που από πολλούς θεωρούνταν επιβλαβείς για την οικονομία της χώρας, ο Αλέξης Τσίπρας οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 στο 16,78%, από 4,6% που είχε αποσπάσει στις εκλογές του 2009, επιτυγχάνοντας ένα ιστορικό ρεκόρ στα μεταπολιτευτικά εκλογικά χρονικά της Ελλάδας για κόμμα της Αριστεράς.
Η ζωή του 14ου πρωθυπουργού της Μεταπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, σε φωτογραφίες
Ο Τσίπρας χαρακτήρισε την επιτυχία αυτή, στις 7 Μαΐου, ως μια «ειρηνική επανάσταση» και δήλωσε ότι οι Έλληνες ζήτησαν με την ψήφο τους μια «κυβέρνηση της αριστεράς». Στις εκλογές αυτές ήταν υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια της Αχαΐας όπου και εξελέγη.
Τις επόμενες ημέρες, τα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έστρεψαν για πρώτη φορά τα φώτα τους στον Αλέξη Τσίπρα, παρουσιάζοντας πορτραίτα του, ενώ ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ παραχώρησε πολλές συνεντεύξεις και αρθρογράφησε σε γνωστές εφημερίδες.
Η ζωή του 14ου πρωθυπουργού της Μεταπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, σε φωτογραφίες
Μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, ο Αλέξης Τσίπρας είδε τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ να ανεβαίνουν στις δημοσκοπήσεις, σε ορισμένες από τις οποίες εμφανιζόταν ως πρώτο κόμμα. Λόγω αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης, προκηρύχθηκαν νέες εκλογές για την Κυριακή 17 Ιουνίου, για τις οποίες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι θα εξελισσόντουσαν σε μονομαχία μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ.
Στις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου, ο ΣΥΡΙΖΑ (26,89% - 71 έδρες) κατετάγη δεύτερο κόμμα με λιγότερο από τρεις μονάδες διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία (29,66% - 129 έδρες), η οποία σχημάτισε κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ (12,28% - 33 έδρες) και τη Δημοκρατική Αριστερά (6,26% - 17 έδρες), με πρωθυπουργό τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά.
Η ζωή του 14ου πρωθυπουργού της Μεταπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, σε φωτογραφίες


Πρόεδρος του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ
Μετά τα θετικά για τον συνδυασμό αποτελέσματα των εκλογών του 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε το ιδρυτικό του συνέδριο, ως ενιαίο πολιτικό κόμμα, στις 13 και 14 Ιουλίου 2013. Ο Τσίπρας επιχείρησε να προχωρήσει στην άμεση διάλυση των συνιστωσών που αποτελούσαν τον πολιτικό συνασπισμό και την πλήρη ενσωμάτωσή τους στο νέο πολιτικό σχηματισμό, απόφαση που βρήκε όμως αντίθετες πολλές από αυτές. Για τη λύση του προβλήματος που ανέκυψε αποφασίστηκε να δοθεί χρόνος σε αυτές να προχωρήσουν μόνες τους σε αυτοδιάλυση. Η κόντρα αυτή δεν επηρέασε την ανάδειξη του Τσίπρα σε πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ψηφοφορία της 14ης Ιουλίου 2013, ο Τσίπρας επικράτησε καταλαμβάνοντας ποσοστό της τάξης του 74%.
Στην τριπλή αναμέτρηση του Μαΐου του 2014 για τις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης και τις Ευρωεκλογές, ο Τσίπρας αποφάσισε να αναβαθμίσει την σημασία του αποτελέσματος, προσδίδοντάς του χαρακτήρα δημοψηφίσματος, μια πολιτική απόφαση που δέχθηκε να ακολουθήσει και η πλευρά του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά. Παράλληλα, τον Δεκέμβριο του 2013, το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς επέλεξε τον Αλέξη Τσίπρα ως υποψήφιο για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν).
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να καταλάβει την πρώτη θέση στις Ευρωεκλογές στην Ελλάδα, κατέκτησε τις περιφέρειες Αττικής και των Ιωνίων Νήσων, ενώ ο υποστηριζόμενος υποψήφιος δήμαρχος του κόμματος για τον Δήμο της Αθήνας, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο, όπου τελικά ηττήθηκε από τον Γεώργιο Καμίνη. Όμως, τα υψηλά, σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις, ποσοστά της Ελιάς και η επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας σε περισσότερες περιφέρειες και δήμους της χώρας θεωρήθηκαν ικανοποιητικά αποτελέσματα από την δικομματική κυβέρνηση (η ΔΗΜΑΡ είχε αποχωρήσει από αυτή τον Ιούνιο του 2013) και της επέτρεψαν να αποδυναμώσουν την ισχύ της πρότασης του Τσίπρα για μια άμεση προσφυγή στις κάλπες σε εθνικό επίπεδο. Αντίθετα, το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς κατέλαβε την έκτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, παρουσιάζοντας ωστόσο μια αύξηση της τάξης του 6% σε σχέση με τις προηγούμενες Ευρωεκλογές.
Στις 25 Ιανουαρίου του 2015 κερδίζει στις βουλευτικές εκλογές.Έτσι ανατρέπει το πολιτικό σκηνικό καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί την πρώτη "αριστερή" παράταξη στην Ελλάδα που αναλαμβάνει κυβερνητικά καθήκοντα με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.Οι έδρες που κατέλαβε ήταν 149, γι' αυτό κάνει συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και προστίθενται επιπλέον 13 βουλευτές για την συμπλήρωση του 51%.
Δίπλα του, μία 20ετία, η σύντροφος του με την οποία γνωρίστηκαν στα μαθητικά έδρανα. Τότε κανείς από τους δυο τους δεν φανταζόταν πως ο εφηβικός τους έρωτας θα κατέληγε μερικά χρόνια αργότερα στη στη δημιουργία της δικής τους οικογένειας.
Η πρώτη τους γνωριμία έγινε στο Πολυκλαδικό Λύκειο Αμπελοκήπων. Η Περιστέρα-Μπέτυ Μπαζιάνα ήταν πάντα δίπλα του. Από τις μεγάλες μαθητικές καταλήψεις του 90 – 91 μέχρι σήμερα που είναι μητέρα των δύο παιδιών του.
Γεννημένη στην Καρδίτσα από οικογένεια βιοπαλαιστών, η Μπέτυ Μπαζιάνα υπήρξε για μεγάλο χρονικό διάστημα μέλος της ΚΝΕ και είναι απόφοιτος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Η/Υ του Πανεπιστημίου Πατρών.
πηγηΔεν υπάρχουν σχόλια: