Το νέο Nissan Leaf κατακτά 5 αστέρια στην ασφάλεια του Euro NCAP

Το νέο Nissan Leaf έλαβε την υψηλότερη δυνατή βαθμολογία με πέντε αστέρια στην  ασφάλεια, από το Πρόγραμμα Αξιολόγησης Νέων Αυτοκινήτων στην Ιαπωνία, και την κορυφαία βαθμολογία των 5 αστέρων στις δοκιμές ασφαλείας του Euro NCAP.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο Leaf είναι το πρώτο αυτοκίνητο που δοκιμάστηκε από τον Euro NCAP σύμφωνα με τους νέους αυστηρότερους κανονισμούς του 2018. Για πρώτη φορά αξιολογήθηκε το σύστημα ανίχνευσης ποδηλατών, παράλληλα με άλλα σενάρια δοκιμών για αυτοκίνητα και πεζούς.

Επιπλέον, αξιολογήθηκε και σε συνθήκες με δοκιμή του συστήματος ανίχνευσης πεζών σε σκοτάδι, όπως και σε περιβάλλον χαμηλού φωτισμού, καθώς και ως προς την  απόδοση του συστήματος διατήρησης στην λωρίδα κυκλοφορίας όταν το αυτοκίνητο κινείται στην άκρη του δρόμου, είτε υπάρχει σχετική διαγράμμιση, είτε όχι.
gh
Σύμφωνα με τον Euro NCAP, τα αναθεωρημένα κριτήρια αξιολόγησης των αυτοκινήτων είναι τα αυστηρότερα που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα στην Ευρώπη. Τα αυτοκίνητα δοκιμάζονται και αξιολογούνται σε τέσσερις βασικούς τομείς: προστασία των ενήλικων επιβατών (οδηγού και συνοδηγού), προστασία των παιδιών (στα ειδικά καθίσματα), προστασία των «ευάλωτων» πεζών, καθώς και στα βοηθητικά συστήματα ενεργητικής ασφάλειας.
Στην προστασία των ενηλίκων επιβατών το Leaf βαθμολογήθηκε με 93% και στην προστασία των παιδιών με 86%. Η βαθμολογία ασφαλείας προσδιορίζεται από μια σειρά δοκιμών που, με απλοποιημένο τρόπο, αντικατοπτρίζουν σημαντικά σενάρια ατυχημάτων της πραγματικής ζωής, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τραυματισμούς.
Επιπλέον, στα χαρακτηριστικά ασφαλείας που συνέβαλαν στη βαθμολογία των πέντε αστέρων, συγκαταλέγονται ο υψηλός βαθμός ακαμψίας του αμαξώματος,  οι έξι αερόσακοι SRS, τα καθίσματα με ενεργητικά προσκέφαλα και σκελετό πλάτης, οι ζώνες ασφαλείας  με προεντατήρες  αλλά και με περιοριστές δύναμης για τους επιβάτες.
Εκτός των παραπάνω, το αυτοκίνητο διαθέτει έναν ισχυρά προστατευμένο χώρο για την μπαταρία, όπως και μια διάταξη και δομή που λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας από τα σημεία υψηλής τάσης, καθώς και μια συσκευή διακοπής της υψηλής τάσης που ενεργοποιείται σε περίπτωση σύγκρουσης.
Το ηλεκτρικό αυτό μοντέλο, θα είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα τον ερχόμενο Μάιο.
Νίκος Τσάδαρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: