Η Μέι έχασε κερδίζοντας. Δικαίωση για Κόρμπιν, αβεβαιότητα για τη Μ. Βρετανία

Το Συντηρητικό Κόμμα της Τερέζα Μέι κερδίζει τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Μ. Βρετανία, ωστόσο χάνει την αυτοδυναμία του στη Βουλή. "Αυτήν την στιγμή, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, αυτή η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα", είπε μετά τη ανακοίνωση της νίκης της στην εκλογική της περιφέρεια.Ο Τζέρεμι Κόρμπιν την κάλεσε να παραιτηθεί. Οι έδρες που κερδίζουν τα κόμματα στη Βρετανία
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, η οποία προκήρυξε πρόωρες εκλογές για να ζητήσει «καθαρή εντολή» για τις διαπραγματεύσεις εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit), δέχθηκε ένα τεράστιο πλήγμα με τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι όχι μόνο δεν κερδίζει έδρες το κόμμα της, αλλά ότι χάνει και την αυτοδυναμία του στο κοινοβούλιο.
Tο Συντηρητικό Κόμμα δεν κατακτά την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, ενώ οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν ενισχύουν την κοινοβουλευτική τους δύναμη. Έτσι, η Μέι χάνει την απόλυτη πλειοψηφία λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για το Brexit.


Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τις 646 από τις 650 έδρες του βρετανικού κοινοβουλίου, το κόμμα της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι έχει συγκεντρώσει 315 έδρες και άρα δεν μπορεί να φτάσει τις 326 που απαιτούνται για να έχει την απόλυτη πλειοψηφία.
Λεπτό προς λεπτό πώς κάλυψε τις βρετανικές εκλογές το News 24/7 μέχρι να κλείσουν οι κάλπες

Οι έδρες που κερδίζουν τα κόμματα, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα  

 

                

Συντηρητικοί: 314
Εργατικοί: 266
Φιλελεύθεροι Δημοκράτες: 12
Ενικό Κόμμα Σκωτίας: 35
Πράσινοι:1
UKIP: 0
Άλλο κόμμα: 23
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε ότι η Βρετανία έχει ανάγκη από μία περίοδο σταθερότητας και ότι θα αναλάβει την ευθύνη για την διασφάλιση της σταθερότητας εάν το κόμμα της εξασφαλίσει τις περισσότερες έδρες.
«Αυτήν την στιγμή, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, αυτή η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα», είπε μετά τη ανακοίνωση της νίκης της στην εκλογική της περιφέρεια.
«Εάν, όπως τα στοιχεία δείχνουν, και αν εαυτό είναι σωστό ότι το Συντηρητικό Κόμμα κέρδισε τις περισσότερες έδρες και πιθανόν τις περισσότερες ψήφους, τότε έχουμε το καθήκον να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε αυτήν την περίοδο της σταθερότητας και αυτό ακριβώς θα κάνουμε», δήλωσε η Τερέζα Μέι.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα πρέπει να σκεφτεί τη θέση της έπειτα από μια "φριχτή" προεκλογική εκστρατεία, μετά το πέρας της οποίας το Συντηρητικό κόμμα φαίνεται ότι χάνει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, δήλωσε η Άνα Σόμπρι, βουλευτής των Συντηρητικών.
"Βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, είναι μια καταπληκτική και πολύ ταλαντούχα γυναίκα και δεν αποφεύγει να λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις, όμως τώρα πρέπει προφανώς να σκεφτεί τη θέση της", δήλωσε η Σόμπρι στο BBC.
"Η Τερέζα άφησε το στίγμα της σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία, αναλαμβάνει την ευθύνη, όπως κάνει πάντα, και το γνωρίζω ότι θα το κάνει και για τη διαχείριση αυτής της εκστρατείας", τόνισε.

Τα πρωτοσέλιδα "βλέπουν" τη Μέι σε κατάσταση σοκ

Ο Κόρμπιν κάλεσε την Τερέζα Μέι να παραιτηθεί                                

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν κάλεσε την Τερέζα Μέι να παραιτηθεί μετά την επίδοση του Συντηρητικού Κόμματος στις εκλογές.
«Είμαι υπερήφανος για το αποψινό αποτέλεσμα. Οι άνθρωποι ψηφίζουν για την ελπίδα και γυρίζουν την πλάτη στην λιτότητα», είπε ο Τζέρεμι Κόρμπιν.
Η συμμετοχή σε αυτές τις εκλογές μεγάλου αριθμού ανθρώπων που δεν είχαν ψηφίσει μέχρι σήμερα δείχνει αποφασιστικότητα για κάτι διαφορετικό, είπε.
Εν τω μεταξύ, η επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος της Σκοτίας (SNP) Νίκολα Στέρτζον χαρακτήρισε απογοητευτικά τα αποτελέσματα του κόμματος της στις βουλευτικές εκλογές, ενώ για την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά.
“Είναι ξεκάθαρο ότι είναι ένα απογοητευτικό αποτέλεσμα, καθώς έχουμε χάσει μερικούς πολύ καλούς βουλευτές”, δήλωσε χαρακτηριστικά η ίδια.
“Πρόκειται για μια καταστροφή για την Τερέζα Μέι, που προκήρυξε πρόωρες εκλογές πιστεύοντας αλλαζονικά ότι θα συντρίψει την αντιπολίτευση, θα τους σαρώσει όλους και θα διασφαλίσει μια συντριπτική πλειοψηφία. Η θέση της είναι πάρα πολύ δύσκολη”, πρόσθεσε.
Η Στέρτζον σημείωσε ότι θα επανεξετάσει το αίτημά της για ένα δεύτερο δημοψήφισμα σχετικά με την ανεξαρτησία της Σκοτίας, μετά την σημαντική απώλεια εδρών για το κόμμα της από τους Συντηρητικούς, τους Εργατικούς, αλλά και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.
“Υπάρχει σίγουρα αβεβαιότητα γύρω από το Brexit και την ανεξαρτησία, τα οποία σίγουρα θα επηρεάσουν τα σημερινά αποτελέσματα, το SNP πρέπει να σκεφτεί πολλά”, επεσήμανε.

Citi:  Πιθανόν να παραιτηθεί η Τερέζα Μέι

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είναι πιθανόν να παραιτηθεί αφού δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στις εκλογές, σύμφωνα με τη Citi.
«Επίκειται περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας», ανέφερε η Citi σε σημείωμα. «Μετά από μια φτωχή, όπως θεωρήθηκε από πολλούς, εκστρατεία και την αδυναμία να μεταφραστεί ένα σημαντικό δημοσκοπικό προβάδισμα σε μεγαλύτερη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων, αναμένουμε ότι η Μέι είναι πιθανόν να παραιτηθεί», ανέφερε η Citi, προσθέτοντας ότι υπάρχει επίσης η πιθανότητα νέων εκλογών.
(Πηγή φωτογραφίας: AP/Stefan Rousseau, Frank Augstein)           

Δεν υπάρχουν σχόλια: