Νέα πρόκληση από τα Τίρανα: «Σκλαβωμένη Τσαμουριά» οι Φιλιάτες

Την αντίδραση της ελληνικής πρεσβείας έχει προκαλέσει η ενέργεια του δημάρχου Τιράνων να πραγματοποιήσει εγκαίνια σε πλατεία της πόλης η οποία έχει διακοσμηθεί με… πέτρες από μέρη της «σκλαβωμένης Τσαμουριάς»!
Συγκεκριμένα, κατά την ανάπλαση της πλατείας τοποθετήθηκαν πέτρες από κάθε σημείο των αλβανικών εδαφών, μεταξύ των άλλων και από τους Φιλιάτες, καθώς για αυτούς αποτελεί «τμήμα της σκλαβωμένης Τσαμουριάς», σύμφωνα με το epiruspost.

Η ελληνική πρεσβεία αντέδρασε άμεσα και ενημέρωσε την Αθήνα η οποία επισήμως τηρεί σιγή ιχθύος, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα. Στον αντίποδα το κόμμα των Τσάμηδων, τα μέλη του οποίου επιδίδονται σε παραλήρημα.
Ο επικεφαλής του κόμματος των Τσάμηδων Σφετίμ Ιντρίζι έσπευσε να δηλώσει ότι η Τσαμουριά είναι κομμάτι της Αλβανίας, το οποίο έχει καταληφθεί δια της βίας από την Ελλάδα!
«Αποτελεί μεγάλη έκπληξη που η Ελλάδα έχει το στόμα να παραπονιέται, γνωρίζοντας ότι όχι μόνο έχει καταβροχθίσει αλβανικά εδάφη και αρνείται τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων, αλλά συνεχώς τροφοδοτεί άλλες αξιώσεις στο αλβανικό έδαφος. Αρκεί να δούμε τα ονόματα των πόλεων της Δημοκρατίας της Αλβανίας, που είναι σκαλισμένα στο τοίχο του Κοινοβουλίου, στην πλατεία Συντάγματος, στην Αθήνα, για να καταλάβουμε ότι η σοβινιστική όρεξη της Μεγάλης Ιδέας εξακολουθεί να είναι ζωντανή στην ελληνική πολιτική», είπε ο Ιντρίζι, προαναγγέλλοντας μάλιστα ότι «η επιστροφή της «τσαμουριάς» [Θεσπρωτίας] στους Αλβανούς είναι μόνο θέμα χρόνου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Και ο αναπληρωτής δήμαρχος Τιράνων σε δηλώσεις του επιβεβαίωσε πως στην πλατεία έχουν τοποθετηθεί πέτρες για… συμβολικούς λόγους: «Αυτή είναι η πλατεία όλων των Αλβανών, όπου και αν βρίσκονται και όλες οι ομάδες των Αλβανών εκπροσωπούνται σε αυτό το τετράγωνο. Είναι το τετράγωνό μας και έχουμε κρίνει ότι αυτό είναι σωστό. Φυσικά υπάρχουν λίθοι από την «τσαμουριά», υπάρχει ένας λίθος από τις Φιλιάτες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: